Jak prawidłowo parzyć zioła? Jedna rzecz ma szczególne znaczenie

Odpowiednio dobrane i przygotowane zgodnie ze sztuką zioła doskonale wspierają zdrowie organizmu. Przyrządzenie zdrowego naparu zwykle ogranicza się do zalania świeżych lub suszonych ziół gorącą wodą i odstawienia całości na kilka minut do zaparzenia. Istotne są jednak drobnostki, szczegóły, niuanse.

Jak parzyć zioła? Jak parzyć zioła?
Źródło zdjęć: © Canva | Traci L Smith's Images

Na samym początku należy zwrócić uwagę na to, z jakim surowcem mamy do czynienia. W przypadku kory, bulw, łodyg czy korzeni koniecznie może być przygotowanie wywaru lub odwaru, czyli ugotowanie roślin. Natomiast jeśli mowa o drobnych nasionach czy kwiatach, liściach wystarczy przygotować prosty napar, a więc zalać surowiec gorącą wodą i odczekać, aż się zaparzy. Chcąc jednak wydobyć pełen potencjał ziół, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Jak prawidłowo parzyć zioła?

Po pierwsze woda, w której zanurzone zostaną zioła, powinna być niskozmineralizowana, miękka. Jeśli masz twardą wodę, zaopatrz się np. w dzbanek z filtrem. Dobrym sposobem na "zmiękczenie" wody jest dodanie do niej kilku kropel z cytryny. Dlaczego to tak ważne? W miękkiej wodzie związki z ziół lepiej się rozpuszczą.

Po drugie zioła powinno się parzyć w naczyniach szklanych, porcelanowych, emaliowanych lub ze stali nierdzewnej. Unikaj miedzi i aluminium, ponieważ mogą reagować z naparem, zmieniając jego właściwości. Pamiętaj też, by parzyć surowiec pod przykryciem (w ten sposób cenne związki nie ulotnią się wraz z parą).

Jak parzyć zioła?
Jak parzyć zioła? © Canva | JanPietruszka

Parzenie ziół. Na to zwróć szczególną uwagę

Szczególnie istotna jest temperatura parzenia ziół. Należy dostosować ją do surowca, z jakim mamy do czynienia. Zwykle zalecana jest woda niedoprowadzona do wrzenia o temperaturze około 90–95 st. C, ponieważ taka pozwala wydobyć drogocenne związki z ziół bez niszczenia ich właściwości. Podobnie jest z czasem parzenia: delikatniejsze zioła potrzebują 5-7 minut, intensywniejsze 10-15 minut.

Do ziół o niskiej temperaturze zaparzenia należą np. rumianek czy melisa. Najlepiej jest zalewać je wodą o temperaturze 85–90 st. C. Mięta, szałwia czy skrzyp, ogólnie większość ziół leczniczych wymaga zastosowania temperatury 90–95 st. C. Wyższa jest lepsza dla ziół o silnych właściwościach np. imbiru czy rozmarynu.

Po zaparzeniu zioła należy odcedzić. Nie warto doprowadzać do ich przeparzenia. Po pierwsze może to niekorzystnie wpłynąć na smak i właściwości naparu, po drugie przeparzonych ziół nie można zaparzyć kolejny raz. Co istotne, zioła, jak każdy inny produkt, mają swoje konkretne zalecania dotyczące sposobu przygotowania i przyjmowania oraz przeciwwskazania, których powinno się przestrzegać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej