Jak prawidłowo parzyć zioła? Jedna rzecz ma szczególne znaczenie
Odpowiednio dobrane i przygotowane zgodnie ze sztuką zioła doskonale wspierają zdrowie organizmu. Przyrządzenie zdrowego naparu zwykle ogranicza się do zalania świeżych lub suszonych ziół gorącą wodą i odstawienia całości na kilka minut do zaparzenia. Istotne są jednak drobnostki, szczegóły, niuanse.
24.06.2024 19:52
Na samym początku należy zwrócić uwagę na to, z jakim surowcem mamy do czynienia. W przypadku kory, bulw, łodyg czy korzeni koniecznie może być przygotowanie wywaru lub odwaru, czyli ugotowanie roślin. Natomiast jeśli mowa o drobnych nasionach czy kwiatach, liściach wystarczy przygotować prosty napar, a więc zalać surowiec gorącą wodą i odczekać, aż się zaparzy. Chcąc jednak wydobyć pełen potencjał ziół, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak prawidłowo parzyć zioła?
Po pierwsze woda, w której zanurzone zostaną zioła, powinna być niskozmineralizowana, miękka. Jeśli masz twardą wodę, zaopatrz się np. w dzbanek z filtrem. Dobrym sposobem na "zmiękczenie" wody jest dodanie do niej kilku kropel z cytryny. Dlaczego to tak ważne? W miękkiej wodzie związki z ziół lepiej się rozpuszczą.
Po drugie zioła powinno się parzyć w naczyniach szklanych, porcelanowych, emaliowanych lub ze stali nierdzewnej. Unikaj miedzi i aluminium, ponieważ mogą reagować z naparem, zmieniając jego właściwości. Pamiętaj też, by parzyć surowiec pod przykryciem (w ten sposób cenne związki nie ulotnią się wraz z parą).
Parzenie ziół. Na to zwróć szczególną uwagę
Szczególnie istotna jest temperatura parzenia ziół. Należy dostosować ją do surowca, z jakim mamy do czynienia. Zwykle zalecana jest woda niedoprowadzona do wrzenia o temperaturze około 90–95 st. C, ponieważ taka pozwala wydobyć drogocenne związki z ziół bez niszczenia ich właściwości. Podobnie jest z czasem parzenia: delikatniejsze zioła potrzebują 5-7 minut, intensywniejsze 10-15 minut.
Do ziół o niskiej temperaturze zaparzenia należą np. rumianek czy melisa. Najlepiej jest zalewać je wodą o temperaturze 85–90 st. C. Mięta, szałwia czy skrzyp, ogólnie większość ziół leczniczych wymaga zastosowania temperatury 90–95 st. C. Wyższa jest lepsza dla ziół o silnych właściwościach np. imbiru czy rozmarynu.
Po zaparzeniu zioła należy odcedzić. Nie warto doprowadzać do ich przeparzenia. Po pierwsze może to niekorzystnie wpłynąć na smak i właściwości naparu, po drugie przeparzonych ziół nie można zaparzyć kolejny raz. Co istotne, zioła, jak każdy inny produkt, mają swoje konkretne zalecania dotyczące sposobu przygotowania i przyjmowania oraz przeciwwskazania, których powinno się przestrzegać.