Herbata z liści poziomek idealna na odchudzanie. Pij regularnie, a efekty cię zaskoczą

Liście poziomki to mocno zapomniany produkt. Dawniej wykorzystywano je w lecznictwie ludowym, przede wszystkim w przypadku biegunek i nieżytu żołądka lub jelit. Dzisiaj delektujemy się głównie owocami, nie będąc świadomymi, jak dużo właściwości prozdrowotnych mają liście poziomki.

ObrazekLiście poziomki to zapomniany skarb - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Liście poziomki posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają kwas elagowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, może zapobiegać nowotworom i chorobom serca. Działają moczopędnie, dzięki czemu pomagają usunąć toksyny z organizmu. Są bogate w witaminę C, wzmacniającą układ odpornościowy i chroniącą przed chorobami. Ponadto, liście poziomki zawierają rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie.

Liście poziomki. Właściwości zdrowotne

Liściom poziomki przypisuje się także działanie przeciwzapalne, pomagające w łagodzeniu objawów chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Co więcej, liście słodkiego owocu wspierają regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Napar z liści poziomki warto pić profilaktycznie głównie dla wspomagania pracy układu pokarmowego. Garbniki zawarte w liściach poziomki mają właściwości przeciwzapalne i ściągające, co ma zastosowanie w leczeniu biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.

Obrazek
Herbata z liści poziomki wspomoże funkcjonowanie układu pokarmowego - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Herbata z liści poziomki na odchudzanie

Herbata z liści poziomki może również poprawić metabolizm ze względu na zawartość polifenoli i innych związków bioaktywnych. Polifenole wpływają na aktywność enzymów trawiennych, co niesie za sobą pozytywne skutki dla procesu trawienia i przyswajania składników odżywczych. Ponadto, badania sugerują, że niektóre polifenole mogą wpłynąć na stężenie hormonów regulujących metabolizm, takich jak insulina i hormon tarczycy. Związki polifenolowe mogą mieć korzystny wpływ również na zdrowie skóry, pomagając w utrzymaniu jej sprężystości i zdrowego wyglądu.

Obecnie liści poziomki używa się głównie jako przyprawy do aromatyzowania wina, nalewek, herbat oraz pieczonych i duszonych mięs. Nadają one delikatny, słodko-cierpki i wyraźnie "leśny" posmak i aromat. Gotowe herbaty z liści poziomki można kupić w sklepach zielarskich. Natomiast należy pamiętać, że w cenne składniki obfitują liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych.

Przepis na herbatę z liści poziomki

Liście poziomki zbiera się przede wszystkim przed kwitnieniem (poziomka kwitnie w maju i czerwcu), ale można je również pozyskać w okresie kwitnienia - dopóki są zielone. Do suszenia zrywa się liście bez korzonków. Zebrane liście należy wysuszyć, rozkładając je cienką warstwą na pergaminie w przewiewnym, nienasłonecznionym miejscu. Najlepiej, by ususzone liście przechowywać w woreczkach płóciennych w suchym miejscu.

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Suszone liście poziomki zalej szklanką wrzątku.
  2. Herbatę parz pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie odcedź.
  3. Tak przygotowaną herbatę pij 2-3 razy dziennie między posiłkami po pół szklanki. Możesz dodać do niej cytryny lub miodu do smaku.

Zobacz także nasze receptury na kolorowe wiosenne soki:

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis