Karolina Szostak schudła aż 30 kilogramów. Stosowała tę niezwykłą dietę

Karolina Szostak, znana prezenterka i dziennikarka sportowa, zachwyciła kilka lat temu swoją spektakularną metamorfozą i uniknęła efektu jojo. Gwiazda wciąż pilnuje swojej diety. Zdradziła, że korzysta z cateringów dietetycznych i chętnie pokazuje w mediach społecznościowych, jak wyglądają jej posiłki.

ObrazekPyszności - Fot. Instagram
Katarzyna Gileta

W 2014 roku Karolina Szostak wystąpiła w "Tańcu z gwiazdami". Wówczas tabloidy donosiły, że dziennikarka jest jedną z „pełniejszych” uczestniczek tanecznego show. W trakcie intensywnych treningów Karolina Szostak zrzuciła kilka kilogramów, wciąż jednak mogła pochwalić się krągłościami.

Jestem taka, bo mam Hashimoto, czyli niedoczynność tarczycy, i choroba powoduje, że mój metabolizm jest słaby. Wiele kobiet się z tym zmaga. Hashimoto wymaga szczególnego traktowania. Niezwykle ważny jest ruch

–  wyznała Karolina Szostak w jednym z wywiadów.

Jak schudła Karolina Szostak?

Dziennikarka przyznała także, że w ciągu swojego życia stosowała wiele równych diet odchudzających, jednak kończyły się one zazwyczaj efektem jojo. Mimo to kolejny raz zdecydowała się na walkę z kilogramami. Pod okiem specjalistów od zdrowego odżywiania  rozpoczęła kurację oczyszczającą organizm. Efekty okazały się spektakularne.

Tajemnicą metamorfozy  Karoliny Szostak okazał się tzn. post Dąbrowskiej, czyli program dietetyczny opracowany przez polską lekarkę Ewę Dąbrowską. Dr Ewa Dąbrowska od lat 90. XX wieku zaleca regularne posty warzywno-owocowe, które mają na celu oczyszczenie organizmu, zwalczanie chorób autoimmunologicznych, schorzeń układu krążenia, a nawet nowotworów. Efektem ubocznym tej diety jest chudnięcie.

Post Dąbrowskiej – na czym polega?

Pierwszym etapem tzw. diety Dąbrowskiej jest głodówka, która może trwać maksymalnie 42 dni. Dozwolone jest wówczas tylko jedzenie warzyw i owoców o niskiej zawartości skrobi oraz cukru, czyli np. marchewki, buraka, brokuła, cebuli, sałaty, kabaczka, ogórka, pomidora, papryki, jabłek, jagód, cytryn czy grejpfrutów. Można je spożywać w dowolnej ilości oraz formie: na surowo, po ugotowaniu czy zmiksowaniu. W trakcie kuracji należy pić 2-3 litry płynów, przede wszystkim wody (koniecznie niskozmineralizowanej), ale też soków, koktajli czy herbat ziołowych.

Drugim etapem jest wychodzenie z postu. Podstawą diety powinny być nadal warzywa i owoce, ale można sięgać również po pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne czy orzechy. Należy natomiast unikać żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, słonych przekąsek, wyrobów z białej mąki, mięsa, napojów gazowanych, alkoholu, kawy i herbaty.

Takie nawyki żywieniowe powinny zostać z nami do końca życia. Głodówkę warto powtarzać przynajmniej raz w roku. Karolina Szostak stara się realizować ten warunek. Dziennikarka regularnie korzysta również z tzw. diety pudełkowej. Gwiazda podkreśla także znaczenie aktywności fizycznej, bez której trudno schudnąć oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Dlatego dziennikarka często bywa na siłowni.

Zajrzyj na nasz kanał YouTube, znajdziesz tam przepis na bananową krówkę bez pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis