PrzepisProste przepisyPyszna letnia przekąska z czterech składników. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno

Pyszna letnia przekąska z czterech składników. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno

pieczone pomidory
pieczone pomidory
Źródło zdjęć: © Getty Images | rasmusbredahl

20.06.2024 14:39, aktual.: 20.06.2024 15:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na delikatny, pyszny i aromatyczny posiłek, który pobudzi kubki smakowe w gorący, letni dzień? Sięgnij po przekąskę pochodzącą z kuchni śródziemnomorskiej, czyli zapiekane pomidory z dodatkiem pesto i parmezanu. Satysfakcja gwarantowana!

"To dziwna roślina niespotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy (…). Niebezpiecznie jej używać" – pisał w XVI wieku Rembert Dodoens, słynny flamandzki lekarz i botanik. Przywiezione z Ameryki Południowej przez hiszpańskich żeglarzy sadzonki pomidorów budziły wówczas zainteresowanie i… nieufność. Obawiano się, że ich imponujące owoce mogą być trujące, dlatego początkowo Europejczycy traktowali egzotyczne krzaczki jako roślinę ozdobną.

Dopiero dwa stulecia później zaczęły zyskiwać popularność pomidorowe przetwory, czyli przeciery i soki. Surowy pomidor zagościł na europejskich stołach w XIX wieku. Mniej więcej w tym samym czasie Włosi odkryli, że świetne smakuje także po zapieczeniu. Po latach naukowcy potwierdzili, że obróbka termiczna pozwala wydobyć z pomidorów pełnię smaku i aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze pyszniejszą kombinacją jest połączenie pieczonych pomidorów z bazyliowym pesto i świeżo startym parmezanem. Warto ją wypróbować, gdyż trudno znaleźć lepszą przekąskę na lato…

Pomidor – wartości odżywcze

Długo można wyliczać korzyści z jedzenia pomidorów. To jedno z najbogatszych źródeł likopenu, czyli karotenoidu, który odpowiada za czerwony kolor owoców, ale również wyróżnia się szczególnie silnymi właściwościami przeciwutleniającymi (stanowi dwukrotnie mocniejszy antyoksydant niż np. beta-karoten). Cenny barwnik posiada zdolność przeciwdziałania agregacji płytek krwi, tworzeniu skrzepów oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Zmniejsza niebezpieczeństwo poważnych schorzeń układu krążenia, w tym ostrego zawału mięśnia sercowego czy choroby wieńcowej.

Likopen wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Badania naukowe udowodniły, że spożywanie produktów bogatych w ten związek zapobiega rozwojowi nowotworu prostaty, żołądka, jelita grubego, szyjki macicy, trzustki, pęcherza moczowego, piersi, przełyku, wątroby czy woreczka żółciowego. Ma pozytywny wpływ na układ oddechowy i ogranicza niebezpieczeństwo zachorowania na raka płuc. Poprawia też jakość życia osobom zmagającym się z astmą.

Pomidor stanowi skarbnicę cennych witamin. Już jeden dorodny owoc potrafi pokryć blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami, ale również powstrzymuje procesy starzenia i reguluje pracę układu krążenia.

Soczysty specjał dostarcza dużo witaminy A, E i witamin z grupy B oraz licznych minerałów, zwłaszcza potasu – pierwiastka służącego utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu.

Pieczone pomidory z pesto i parmezanem – jak to zrobić

Do przygotowania pysznej przekąski potrzebujemy dużych, dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych, choć sprawdzą się też inne odmiany, np. kumato czy bawole serce.

Zaczynamy jednak od przyrządzenia pesto. Uprażone wcześniej orzeszki piniowe (1/4 szklanki) i orzechy włoskie (1/4 szklanki) oraz czosnek (2-3 ząbki) miksujemy w robocie kuchennym. Następnie dodajemy świeże liście bazylii (3 szklanki), sól i świeżo zmielony czarny pieprz (po łyżeczce). Cały czas miksując, dolewamy powoli oliwę (niepełna szklanka, dodajemy tyle, by uzyskać optymalną konsystencję). Na koniec dosypujemy tarty parmezan (pół szklanki), miksujemy jeszcze minutę.

Pomidory myjemy i kroimy na plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy suszonym oregano, solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni, po czym wyjmujemy i każdy plasterek smarujemy pesto oraz posypujemy parmezanem. Ponownie umieszczamy w piekarniku, na 7-10 minut, aż parmezan się rozpuści i zacznie brązowieć.

Przekąskę podajemy na ciepło lub po ostygnięciu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl