Skąd biorą się białe nitki w pomidorach? Wiele osób powiela jeden mit

Po przekrojeniu pomidora w jego wnętrzu zauważyłeś długie, skręcone białe nitki? Na pierwszy rzut oka przypominać mogą robaki, jednak po chwili można dostrzec, że to nic innego jak kiełki. Wiele osób przekonanych jest jednak, że ich obecność to wynik modyfikacji genetycznej owocu. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Białe nitki w pomidorach to kiełki. Czy jednak są bezpieczne do spożycia? Białe nitki w pomidorach to kiełki. Czy jednak są bezpieczne do spożycia?
Źródło zdjęć: © mat. własne

Czy kiełkujące pomidory nadają się do spożycia? W przypadku kiełkujących ziemniaków sprawa jest prosta — pędy zawierają solaninę, a więc nie powinno się ich spożywać (same bulwy są jednak zdatne do spożycia). Podobnie jest z kiełkującym czosnkiem — kiełki nie nadają się do spożycia, ale ząbek owszem — a nawet jest wtedy bardziej wartościowy. Jak więc jest w przypadku pomidorów?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Dlaczego pomidor kiełkuje w środku?

Mitem jest, że kiełki, które pojawiają się wewnątrz pomidorów, są wynikiem genetycznej modyfikacji tych warzyw. Jak wyjaśnia doktor Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego we Wrocławiu cytowana przez portal upwr.edu.pl, widoczne po przekrojeniu pomidora kiełki oznaczają, że owoc jest bardzo dojrzały.

Najczęściej zjawisko to ma miejsce, gdy pomidory nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Powinny być one przechowywane luzem, poza lodówką, ale w temperaturze niezbyt wysokiej. Jeśli jednak przechowujemy pomidory w foliowym worku i w dodatku w ciepłym miejscu, wewnątrz tworzą się warunki idealne do pobudzenia kiełkowania.

Skąd się biorą kiełki w pomidorach?
Skąd się biorą kiełki w pomidorach? © mat. własne

Kiełkujące pomidory. Czy można jeść pomidory, które kiełkują?

Doktor Marta Czaplicka dodaje, że zjedzenie kiełkującego pomidora jest dla nas całkowicie bezpieczne. Powinniśmy jednak uważać na inne niepokojące zmiany, które mogą zachodzić w warzywach.

"Nie obawiam się warzyw o dziwnym kształcie, ani takich, które są bardzo dojrzałe. Zwracam natomiast uwagę na te nadgniłe, zepsute i z objawami chorób grzybowych. Grzybnia często znajduje się w miejscach, gdzie jeszcze jej nie widać. Takie warzywo należy bezwzględnie wyrzucić" — wyjaśniła ekspertka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy