Trzymasz pieczywo w chlebaku? W innym miejscu dłużej zachowa świeżość i nie spleśnieje

Nikt nie lubi marnowania żywności. Tymczasem pieczywo jest produktem, który wyjątkowo często przychodzi nam wyrzucać. Co robić, żeby tego unikać? Poza szeregiem oczywistych procedur, które zaraz omówimy, można włączyć jeszcze jedną. Przechowywać chleb w nietypowym miejscu.

Chleb - co zrobić, żeby się nie psuł?Chleb - co zrobić, żeby się nie psuł?
Źródło zdjęć: © Canva | congerdesign

Nie ma to jak świeże pieczywo! Kiedyś wydawało nam się, że w mieście powstała już wystarczająco duża ilość piekarni, by nie trzeba było kupować tego produktu spożywczego na zapas. Myśleliśmy: będziemy po prostu co rano chodzić po świeże bułki — jaki w tym problem? Cóż, życie szybko weryfikuje tego rodzaju ambicje i naiwności. Tymczasem kupowanie pieczywa na zapas może wiązać się z jego późniejszym marnowaniem. Może, ale nie musi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Po pierwsze: podstawy

Żeby ograniczyć marnowanie żywności, należy wdrożyć szereg przemyślanych działań związanych z jego kupowaniem i przechowywaniem. I chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zawsze da się dokładnie wyliczyć praktyczne "zużycie" tego codziennego towaru (zwłaszcza przy większej ilości domowników o różnym temperamencie jedzeniowym), to głęboko wierzymy w to, że ostatecznie, spędzając chwilę na wyliczeniach, można zapobiec znacznej części problemu.

Kolejna sprawa to przechowywanie. Apelujemy: nie bójmy się używać do tego zamrażarki. To nadal najlepszy znany człowiekowi sposób na spowolnienie procesu psucia się żywności i dotyczy to także chleba. Po prostu podziel kupione (lub domowe) pieczywo na niewielkie porcje, przełóż do worków do mrożenia (nie rób tego w papierowych opakowaniach) i schowaj do najchłodniejszego pomieszczenia w domu. Taki chleb będzie dobry nawet po 3 miesiącach.

A jeśli nie zamrażarka?

Oczywiście zamrażanie pieczywa ma również swoje minusy. Po pierwsze — chleb traci sporo na smaku, po drugie — długi czas rozmrażania może miejscami frustrować. Tymczasem pieczywo w chlebaku szybciej się psuje, pokrywa pleśnią. Czy istnieje coś pomiędzy tymi dwiema "lokalizacjami"? Być może już się domyślasz.

Chleb - kupuj odpowiedzialnie, przechowuj sprytnie
Chleb - kupuj odpowiedzialnie, przechowuj sprytnie © Canva | Karolina Grabowska

Chociaż przechowywanie pieczywa w lodówce nie jest zbyt popularne (a wręcz przeciwnie), to czasami uważamy takie rozwiązanie za najbardziej praktyczne. Dlaczego? Cóż, jak już wspomnieliśmy, jest to pewien kompromis. Kiedy wiemy, że nie zjemy całego bochenka w ciągu 2 dni, ale jednocześnie nasz tryb życia nie bardzo pozwala na długie rozmrażanie, lodówka okazuje się najlepszym miejscem dla chleba. Zawinięty w folię nie straci dużo na smaku, a jednocześnie pozostanie świeży i żadne drobnoustroje nie zdążą się do niego dobrać.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇