Weź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb

Często kupujemy gotowy chleb w sklepie, nie zdając sobie sprawy z tego, że możemy go z łatwością zrobić sami w domu. Wystarczy serek wiejski, kilka podstawowych składników i odrobina czasu, aby wyczarować pyszne i aromatyczne pieczywo, które zachwyci całą rodzinę.

Weź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chlebWeź serek wiejski i kilka składników. Z łatwością zrobisz smaczny chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joerg Beuge
Marcin Michałowski

Marzysz o domowym chlebie, który rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu? Wystarczy kilka prostych składników, a w mgnieniu oka stworzysz pyszny chleb z serka wiejskiego. To idealna propozycja również w przypadku, gdy zabraknie ci pieczywa, a sklepy są zamknięte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Chleb z serka wiejskiego. Prosty przepis na pyszny domowy wypiek

Ten przepis na chleb z serka wiejskiego jest niezwykle prosty i szybki w realizacji. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a poradzi sobie z nim nawet początkujący adept kuchni. Gotowy chleb jest idealny na kanapki lub jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 250 g serka wiejskiego,
  • 150 g mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotowanie zaczynu: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W misce rozpuść drożdże świeże w odrobinie ciepłego mleka, dodaj cukier i pozostaw na około 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce połącz serek wiejski, resztę mleka, roztopione masło, mąkę, sól i przygotowany zaczyn. Wyrób wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Wyrastanie ciasta: Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę, lekko wyrób i uformuj bochenek. Następnie ułóż go na blasze i natnij ostrym nożem kilka razy.
  4. Ostatnie wyrastanie: Odstaw chleb do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Umieść bochenek chleba w piekarniku i piecz przez około 35-40 minut, aż stanie się rumiany i chrupiący.


Twój domowy chleb z serka wiejskiego jest gotowy! Wyjmij go z piekarnika, pozwól mu chwilę ostygnąć, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇