Zawsze wkładam do chlebaka. Dzięki temu chleb jest dłużej świeży i nie pleśnieje

Suchy, czerstwy, gumowaty do granic przyzwoitości chleb to kulinarne skalanie, które potrafi zepsuć niejeden rodzinny posiłek. Co zrobić, żeby pieczywo pozostało dłużej świeże i chrupiące? Jest na to pewien sprytny, aczkolwiek bardzo prosty trik.

Chlebak nie wystarczy. Zastosuj jeden trik, żeby pieczywo nie czerstwiałoChlebak nie wystarczy. Zastosuj jeden trik, żeby pieczywo nie czerstwiało
Źródło zdjęć: © canva.com

Według słownika internetowego słowo "czerstwy" wcale nie miało kiedyś pejoratywnego wydźwięku. Wręcz przeciwnie — oznaczało coś zdrowego, coś, co "doskonale się trzyma". Co ciekawe, dotyczyło to właśnie chleba. Żeby to zrozumieć, należy pojąć, że były to czasy, w których chleb jadano dopiero na drugi lub trzeci dzień po wypieku. Wcześniej bowiem bochenek był uznawany za niezdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy wpadły w kremowe słodkie ziemniaki. Efekt? Coś mega pysznego!

Dzisiaj wszyscy rozumiemy słowo "czerstwy" zupełnie inaczej i na pewno zgodzisz się ze mną, że nie ma ono nic wspólnego z "dobrze trzymającym się" chlebem. Suchy, gumowy bochenek pieczywa to persona non grata w chlebaku. A jednak z takim właśnie chlebem mamy do czynienia dość często. Chyba że podobnie jak my, znasz trik, który temu zapobiega...

Patent na chleb świeży nawet przez 2 tygodnie

Przyczyna wysychania chleba wydaje się dość oczywista i jest nią utrata wody. A jednak, jak się okazuje, tu dopiero zaczynają się schody do całego wyjaśnienia tego zjawiska. Jak czytamy na portalu naukanatalerzu.pl prawdziwą przyczyną czerstwienia pieczywa jest tzw. retrogradacja skrobi, czyli ni mniej, nic więcej, tylko jej mięknięcie. I wiesz co? Da się temu zapobiec.

Oczywiście najbardziej powszechnym sposobem na wydłużenie świeżości chleba jest jego zamrożenie. To dobre rozwiązanie, ale miejscami niepraktyczne. Rozmrażanie jest przecież czasochłonne. Dlatego my polecamy zupełnie inny patent. Jest nim wrzucenie do chlebaka... jabłka.

Pieczywo w chlebaku nie będzie czerstwe. Wystarczy jabłko
Pieczywo w chlebaku nie będzie czerstwe. Wystarczy jabłko © canva.com

Jak się okazuje, wystarczy jedno pokrojone jabłko (lub też same obierki po nim), by czerstwienie chleba, poprzez zmianę wilgotności powietrza, zostało zatrzymane. I to na długo. Najbardziej optymistyczne doniesienia wspominają nawet o dwóch tygodniach świeżego pieczywa! Oczywiście owoc w chlebaku trzeba co jakiś czas wymieniać, bo jego ta zasada wydłużania życia nie obowiązuje.

Czy czerstwy chleb można odratować?

To pytanie na pewno zadawałeś sobie nie raz, wyciągając z chlebaka czerstwe pieczywo. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Czy można sprawić, że chleb będzie taki sam, jak tuż po upieczeniu? Nie. Czy można nadać mu nowe (i zjadliwe) życie? Tak. A jak to zrobić?

Najłatwiejszym sposobem jest zwilżenie czerstwego chleba, a następnie zawinięcie go w folię aluminiową i wstawienie do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Po około 15 minutach stanie się chrupki i smaczny, a ty będziesz mógł zrobić z niego pyszne śniadanie dla rodziny!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie