Zawsze wkładam do chlebaka. Dzięki temu chleb jest dłużej świeży i nie pleśnieje

Suchy, czerstwy, gumowaty do granic przyzwoitości chleb to kulinarne skalanie, które potrafi zepsuć niejeden rodzinny posiłek. Co zrobić, żeby pieczywo pozostało dłużej świeże i chrupiące? Jest na to pewien sprytny, aczkolwiek bardzo prosty trik.

Chlebak nie wystarczy. Zastosuj jeden trik, żeby pieczywo nie czerstwiałoChlebak nie wystarczy. Zastosuj jeden trik, żeby pieczywo nie czerstwiało
Źródło zdjęć: © canva.com

Według słownika internetowego słowo "czerstwy" wcale nie miało kiedyś pejoratywnego wydźwięku. Wręcz przeciwnie — oznaczało coś zdrowego, coś, co "doskonale się trzyma". Co ciekawe, dotyczyło to właśnie chleba. Żeby to zrozumieć, należy pojąć, że były to czasy, w których chleb jadano dopiero na drugi lub trzeci dzień po wypieku. Wcześniej bowiem bochenek był uznawany za niezdrowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy wpadły w kremowe słodkie ziemniaki. Efekt? Coś mega pysznego!

Dzisiaj wszyscy rozumiemy słowo "czerstwy" zupełnie inaczej i na pewno zgodzisz się ze mną, że nie ma ono nic wspólnego z "dobrze trzymającym się" chlebem. Suchy, gumowy bochenek pieczywa to persona non grata w chlebaku. A jednak z takim właśnie chlebem mamy do czynienia dość często. Chyba że podobnie jak my, znasz trik, który temu zapobiega...

Patent na chleb świeży nawet przez 2 tygodnie

Przyczyna wysychania chleba wydaje się dość oczywista i jest nią utrata wody. A jednak, jak się okazuje, tu dopiero zaczynają się schody do całego wyjaśnienia tego zjawiska. Jak czytamy na portalu naukanatalerzu.pl prawdziwą przyczyną czerstwienia pieczywa jest tzw. retrogradacja skrobi, czyli ni mniej, nic więcej, tylko jej mięknięcie. I wiesz co? Da się temu zapobiec.

Oczywiście najbardziej powszechnym sposobem na wydłużenie świeżości chleba jest jego zamrożenie. To dobre rozwiązanie, ale miejscami niepraktyczne. Rozmrażanie jest przecież czasochłonne. Dlatego my polecamy zupełnie inny patent. Jest nim wrzucenie do chlebaka... jabłka.

Pieczywo w chlebaku nie będzie czerstwe. Wystarczy jabłko
Pieczywo w chlebaku nie będzie czerstwe. Wystarczy jabłko © canva.com

Jak się okazuje, wystarczy jedno pokrojone jabłko (lub też same obierki po nim), by czerstwienie chleba, poprzez zmianę wilgotności powietrza, zostało zatrzymane. I to na długo. Najbardziej optymistyczne doniesienia wspominają nawet o dwóch tygodniach świeżego pieczywa! Oczywiście owoc w chlebaku trzeba co jakiś czas wymieniać, bo jego ta zasada wydłużania życia nie obowiązuje.

Czy czerstwy chleb można odratować?

To pytanie na pewno zadawałeś sobie nie raz, wyciągając z chlebaka czerstwe pieczywo. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Czy można sprawić, że chleb będzie taki sam, jak tuż po upieczeniu? Nie. Czy można nadać mu nowe (i zjadliwe) życie? Tak. A jak to zrobić?

Najłatwiejszym sposobem jest zwilżenie czerstwego chleba, a następnie zawinięcie go w folię aluminiową i wstawienie do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika. Po około 15 minutach stanie się chrupki i smaczny, a ty będziesz mógł zrobić z niego pyszne śniadanie dla rodziny!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć