WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Pieczywo zamrażaj tylko w ten sposób. Po rozmrożeniu będzie jak świeże

Masz nadmiar pieczywa i nie wiesz, co z nim zrobić? Dobrze będzie zamrozić jego część. Ale, czy wiesz, jak to robić, by pieczywo zachowało świeżość po rozmrożeniu. Sprawdź, jak mrozić chleb.

ObrazekJak mrozić chleb? - Pyszności
Karol Wiak

Czy wiesz, jak mrozić chleb?

Mrożenie żywności to świetny sposób, który zapobiega jej marnowaniu i jednocześnie przedłuża jej trwałość. Mrozić można niemal wszystko, również chleb. Z tego typu praktyk, najczęściej korzystają te osoby, które mają nadmiar pieczywa po świętach, czy innych uroczystościach. Są też tacy, którzy chcą w ten sposób oszczędzić swój czas i podczas wizyty w swojej ulubionej piekarni, kupują dwa bochenki chleba, a jeden z nich mrożą po powrocie do domu.

Obrazek
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

A czy wiesz, jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu był tak samo świeży, jak w momencie zakupu? Musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim świeżość mrożonego pieczywa, czas, który chleb spędzi w zamrażarce oraz samą procedurę rozmrażania chleba. Jeśli uda ci się z powodzeniem przebrnąć przez każdy z tych etapów, to twój chleb będzie świeży, niczym z piekarni.

Świeżość pieczywa a zamrażanie

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, jak mrozić chleb, musisz pamiętać o tym, że do mrożenia musisz użyć możliwie jak najświeższego pieczywa. Wkładając lekko twardawy chleb do zamrażarki, taki sam będzie po rozmrożeniu. Dlatego też musisz kierować się tu zasadą — im wcześniej, tym lepiej. Świeże pieczywo to również stosunkowo świeży produkt po rozmrożeniu.

Jeśli kupisz w piekarni jeszcze ciepły, chrupiący i pachnący chleb, to pamiętaj, by pozostawić go do wystygnięcia i dopiero wtedy zamrozić. Nie czekaj z mrożeniem pieczywa do ostatniej chwili. Czerstwe pieczywo raczej nikogo nie skusi.

Jak długo mrozić chleb i jak go rozmrażać?

W przypadku, gdy pieczywo jest odpowiednio świeże, to możesz przystąpić do jego mrożenia. Przed włożeniem go do zamrażarki, przełóż je do foliowego woreczka i umieść datę mrożenia na opakowaniu. Absolutnie, nie ma tu żadnego znaczenia fakt, czy mrozisz pieczywo krojone, czy cały bochenek chleba. Pamiętaj, że chleb należy spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Wyjątek stanowi tradycyjne pieczywo na zakwasie, które trzeba spożyć w ciągu 4 tygodni.

Obrazek
Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com

Decydując się na odmrożenie chleba, to najlepiej będzie to zrobić w nocy, przed planowanym spożyciem. Wyjmij bochenek z zamrażarki, przełóż go do lodówki i na następny dzień umieść go jeszcze w temperaturze pokojowej, by odparowała z niego wilgoć. Możesz go również rozmrażać w temperaturze pokojowej lub wykorzystując kuchenkę mikrofalową, czy piekarnik. Te dwie ostatnie opcje są szczególnie polecane, gdy nie masz zbyt dużo czasu.

A co powiesz na bochenek chleba z serami i oliwkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo