Pieczywo zamrażaj tylko w ten sposób. Po rozmrożeniu będzie jak świeże

Masz nadmiar pieczywa i nie wiesz, co z nim zrobić? Dobrze będzie zamrozić jego część. Ale, czy wiesz, jak to robić, by pieczywo zachowało świeżość po rozmrożeniu. Sprawdź, jak mrozić chleb.

ObrazekJak mrozić chleb? - Pyszności
Karol Wiak

Czy wiesz, jak mrozić chleb?

Mrożenie żywności to świetny sposób, który zapobiega jej marnowaniu i jednocześnie przedłuża jej trwałość. Mrozić można niemal wszystko, również chleb. Z tego typu praktyk, najczęściej korzystają te osoby, które mają nadmiar pieczywa po świętach, czy innych uroczystościach. Są też tacy, którzy chcą w ten sposób oszczędzić swój czas i podczas wizyty w swojej ulubionej piekarni, kupują dwa bochenki chleba, a jeden z nich mrożą po powrocie do domu.

Obrazek
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

A czy wiesz, jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu był tak samo świeży, jak w momencie zakupu? Musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim świeżość mrożonego pieczywa, czas, który chleb spędzi w zamrażarce oraz samą procedurę rozmrażania chleba. Jeśli uda ci się z powodzeniem przebrnąć przez każdy z tych etapów, to twój chleb będzie świeży, niczym z piekarni.

Świeżość pieczywa a zamrażanie

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, jak mrozić chleb, musisz pamiętać o tym, że do mrożenia musisz użyć możliwie jak najświeższego pieczywa. Wkładając lekko twardawy chleb do zamrażarki, taki sam będzie po rozmrożeniu. Dlatego też musisz kierować się tu zasadą — im wcześniej, tym lepiej. Świeże pieczywo to również stosunkowo świeży produkt po rozmrożeniu.

Jeśli kupisz w piekarni jeszcze ciepły, chrupiący i pachnący chleb, to pamiętaj, by pozostawić go do wystygnięcia i dopiero wtedy zamrozić. Nie czekaj z mrożeniem pieczywa do ostatniej chwili. Czerstwe pieczywo raczej nikogo nie skusi.

Jak długo mrozić chleb i jak go rozmrażać?

W przypadku, gdy pieczywo jest odpowiednio świeże, to możesz przystąpić do jego mrożenia. Przed włożeniem go do zamrażarki, przełóż je do foliowego woreczka i umieść datę mrożenia na opakowaniu. Absolutnie, nie ma tu żadnego znaczenia fakt, czy mrozisz pieczywo krojone, czy cały bochenek chleba. Pamiętaj, że chleb należy spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Wyjątek stanowi tradycyjne pieczywo na zakwasie, które trzeba spożyć w ciągu 4 tygodni.

Obrazek
Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com

Decydując się na odmrożenie chleba, to najlepiej będzie to zrobić w nocy, przed planowanym spożyciem. Wyjmij bochenek z zamrażarki, przełóż go do lodówki i na następny dzień umieść go jeszcze w temperaturze pokojowej, by odparowała z niego wilgoć. Możesz go również rozmrażać w temperaturze pokojowej lub wykorzystując kuchenkę mikrofalową, czy piekarnik. Te dwie ostatnie opcje są szczególnie polecane, gdy nie masz zbyt dużo czasu.

A co powiesz na bochenek chleba z serami i oliwkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀