PoradyPieczywo zamrażaj tylko w ten sposób. Po rozmrożeniu będzie jak świeże

Pieczywo zamrażaj tylko w ten sposób. Po rozmrożeniu będzie jak świeże

Masz nadmiar pieczywa i nie wiesz, co z nim zrobić? Dobrze będzie zamrozić jego część. Ale, czy wiesz, jak to robić, by pieczywo zachowało świeżość po rozmrożeniu. Sprawdź, jak mrozić chleb.

Jak mrozić chleb? - Pyszności
Jak mrozić chleb? - Pyszności

20.02.2023 | aktual.: 20.02.2023 19:22

Czy wiesz, jak mrozić chleb?

Mrożenie żywności to świetny sposób, który zapobiega jej marnowaniu i jednocześnie przedłuża jej trwałość. Mrozić można niemal wszystko, również chleb. Z tego typu praktyk, najczęściej korzystają te osoby, które mają nadmiar pieczywa po świętach, czy innych uroczystościach. Są też tacy, którzy chcą w ten sposób oszczędzić swój czas i podczas wizyty w swojej ulubionej piekarni, kupują dwa bochenki chleba, a jeden z nich mrożą po powrocie do domu.

Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock
Chleb - Pyszności / fot. Adobe Stock

A czy wiesz, jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu był tak samo świeży, jak w momencie zakupu? Musisz wziąć pod uwagę przede wszystkim świeżość mrożonego pieczywa, czas, który chleb spędzi w zamrażarce oraz samą procedurę rozmrażania chleba. Jeśli uda ci się z powodzeniem przebrnąć przez każdy z tych etapów, to twój chleb będzie świeży, niczym z piekarni.

Świeżość pieczywa a zamrażanie

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, jak mrozić chleb, musisz pamiętać o tym, że do mrożenia musisz użyć możliwie jak najświeższego pieczywa. Wkładając lekko twardawy chleb do zamrażarki, taki sam będzie po rozmrożeniu. Dlatego też musisz kierować się tu zasadą — im wcześniej, tym lepiej. Świeże pieczywo to również stosunkowo świeży produkt po rozmrożeniu.

Jeśli kupisz w piekarni jeszcze ciepły, chrupiący i pachnący chleb, to pamiętaj, by pozostawić go do wystygnięcia i dopiero wtedy zamrozić. Nie czekaj z mrożeniem pieczywa do ostatniej chwili. Czerstwe pieczywo raczej nikogo nie skusi.

Jak długo mrozić chleb i jak go rozmrażać?

W przypadku, gdy pieczywo jest odpowiednio świeże, to możesz przystąpić do jego mrożenia. Przed włożeniem go do zamrażarki, przełóż je do foliowego woreczka i umieść datę mrożenia na opakowaniu. Absolutnie, nie ma tu żadnego znaczenia fakt, czy mrozisz pieczywo krojone, czy cały bochenek chleba. Pamiętaj, że chleb należy spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia. Wyjątek stanowi tradycyjne pieczywo na zakwasie, które trzeba spożyć w ciągu 4 tygodni.

Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com
Zamrażanie żywności - Pyszności; Foto: Canva.com

Decydując się na odmrożenie chleba, to najlepiej będzie to zrobić w nocy, przed planowanym spożyciem. Wyjmij bochenek z zamrażarki, przełóż go do lodówki i na następny dzień umieść go jeszcze w temperaturze pokojowej, by odparowała z niego wilgoć. Możesz go również rozmrażać w temperaturze pokojowej lub wykorzystując kuchenkę mikrofalową, czy piekarnik. Te dwie ostatnie opcje są szczególnie polecane, gdy nie masz zbyt dużo czasu.

A co powiesz na bochenek chleba z serami i oliwkami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie