Idealna kanapka w zasięgu Twojej ręki
04.11.2019 15:48, aktual.: 26.09.2023 14:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co zrobić, aby kanapka w naszym wykonaniu była idealna? Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. I to wszystko!
Z poniższymi poradami, przygotowanie pysznej kanapki stanie się mega proste! Koniec z marudzeniem i bezskutecznym szukaniem rozwiązania, które miałoby pomóc podkręcić smak drugiego śniadania. Przechodzimy do sedna sprawy!
#1 Rodzaj pieczywa to podstawa
Po pierwsze, musi być ono świeże, ale to każdy z nas wie. Po drugie, jeśli składniki, które planujesz położyć na kanapce, są miękkie, użyj również miękkiego pieczywa. I podobnie w przypadku twardych produktów, lepiej łączyć je z twardszym rodzajem chleba.
Dzięki temu konsumpcja kanapki będzie o wiele łatwiejsza i przyjemniejsza!
#2 Przyprawy i zioła są niezbędne
Sól, pieprz, oregano, czosnek, tymianek, bazylia, czy świeży koperek to podstawowe składniki, które powinny znaleźć się na wymarzonej kanapce. Z pewnością podkreślą smak całej kombinacji.
#3 Jeśli przygotowujesz kanapki z awokado...
...nie krój go w paski. Zamiast tego przygotuj pyszną pastę na bazie awokado. Z pewnością Ci posmakuje!
#4 Plastry szynki nie powinny leżeć płasko
Jeśli chcesz, aby Twoja kanapka miała wyraziste smaki, nigdy nie kładź płasko szynki na pieczywie. Lepiej zwiń ją w rulon. Wystarczy jeden kęs i od razu poczujesz różnicę.
#5 Kanapka może mieć też oryginalny kształt
Ten punkt przyda się zwłaszcza rodzicom, którzy nie mają już pomysłu, jak zachęcić malucha do jedzenia. Zwyczajne kanapki zamień w ciekawą przekąskę w kształcie gwiazdki, serduszka, czy trójkąta.
Wszystko czego potrzebujesz w tym przypadku, to foremki do ciastek, które pomogą Ci stworzyć oryginalne kształty.
#6 Nie bój się eksperymentować!
Od czasu do czasu możesz zaszaleć i połączyć na pozór odmienne składniki. Taka kombinacja pozwoli Ci odkryć nowe ciekawe smaki, którym nie sposób odmówić!
#7 Majonez domowej roboty
Jeśli lubisz majonez, jako składnik kanapki, koniecznie sprawdź nasz przepis na domowej roboty majonez. Z tym elementem kanapka z pewnością będzie o wiele lepsza!
#8 Kanapka nie musi być na słono
To mój ulubiony punkt. Uwielbiam śniadania na słodko i mogłabym jeść je na okrągło. Dlatego nie powinien Cię zdziwić fakt, że często na moim stole goszczą bułeczki cynamonowe, chałka, różnego rodzaju powidła i croissanty. Już na samą myśl cieknie mi ślinka.
#9 Sosy to biżuteria kanapki
Tak kiedyś stwierdził mój dobry kolega i muszę przyznać, że coś w tym jest. Oczywiście można zjeść bez nich kanapki, ale z pewnością będzie im czegoś brakować. Dopiero po dodaniu sosów, czujesz, że Twoja kanapka ma w sobie wszystko to, co najlepsze.
#10 Tłuste produkty na kanapce
I na koniec jeszcze jedna mała rada. Przy tłustych składnikach lepiej zrezygnować z masła i w ten sposób "odchudzić" kanapkę.