Idealna kanapka w zasięgu Twojej ręki

Co zrobić, aby kanapka w naszym wykonaniu była idealna? Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. I to wszystko!

Obrazek
Frania

Z poniższymi poradami, przygotowanie pysznej kanapki stanie się mega proste! Koniec z marudzeniem i bezskutecznym szukaniem rozwiązania, które miałoby pomóc podkręcić smak drugiego śniadania. Przechodzimy do sedna sprawy!

#1 Rodzaj pieczywa to podstawa

pieczywo

Po pierwsze, musi być ono świeże, ale to każdy z nas wie. Po drugie, jeśli składniki, które planujesz położyć na kanapce, są miękkie, użyj również miękkiego pieczywa. I podobnie w przypadku twardych produktów, lepiej łączyć je z twardszym rodzajem chleba.

Dzięki temu konsumpcja kanapki będzie o wiele łatwiejsza i przyjemniejsza!

#2 Przyprawy i zioła są niezbędne

Sól, pieprz, oregano, czosnek, tymianek, bazylia, czy świeży koperek to podstawowe składniki, które powinny znaleźć się na wymarzonej kanapce. Z pewnością podkreślą smak całej kombinacji.

#3 Jeśli przygotowujesz kanapki z awokado...

idealna kanapka

...nie krój go w paski. Zamiast tego przygotuj pyszną pastę na bazie awokado. Z pewnością Ci posmakuje!

#4 Plastry szynki nie powinny leżeć płasko

Jeśli chcesz, aby Twoja kanapka miała wyraziste smaki, nigdy nie kładź płasko szynki na pieczywie. Lepiej zwiń ją w rulon. Wystarczy jeden kęs i od razu poczujesz różnicę.

#5 Kanapka może mieć też oryginalny kształt

kanapki

Ten punkt przyda się zwłaszcza rodzicom, którzy nie mają już pomysłu, jak zachęcić malucha do jedzenia. Zwyczajne kanapki zamień w ciekawą przekąskę w kształcie gwiazdki, serduszka, czy trójkąta.

Wszystko czego potrzebujesz w tym przypadku, to foremki do ciastek, które pomogą Ci stworzyć oryginalne kształty.

#6 Nie bój się eksperymentować!

Od czasu do czasu możesz zaszaleć i połączyć na pozór odmienne składniki. Taka kombinacja pozwoli Ci odkryć nowe ciekawe smaki, którym nie sposób odmówić!

#7 Majonez domowej roboty

majonez

Jeśli lubisz majonez, jako składnik kanapki, koniecznie sprawdź nasz przepis na domowej roboty majonez. Z tym elementem kanapka z pewnością będzie o wiele lepsza!

#8 Kanapka nie musi być na słono

To mój ulubiony punkt. Uwielbiam śniadania na słodko i mogłabym jeść je na okrągło. Dlatego nie powinien Cię zdziwić fakt, że często na moim stole goszczą bułeczki cynamonowe, chałka, różnego rodzaju powidłacroissanty. Już na samą myśl cieknie mi ślinka.

#9 Sosy to biżuteria kanapki

idealna kanapka

Tak kiedyś stwierdził mój dobry kolega i muszę przyznać, że coś w tym jest. Oczywiście można zjeść bez nich kanapki, ale z pewnością będzie im czegoś brakować. Dopiero po dodaniu sosów, czujesz, że Twoja kanapka ma w sobie wszystko to, co najlepsze.

#10 Tłuste produkty na kanapce

I na koniec jeszcze jedna mała rada. Przy tłustych składnikach lepiej zrezygnować z masła i w ten sposób "odchudzić" kanapkę.

Jak sama widzisz, idealna kanapka jest w zasięgu Twojej ręki. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości