Idealna kanapka w zasięgu Twojej ręki

Co zrobić, aby kanapka w naszym wykonaniu była idealna? Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. I to wszystko!

Obrazek
Frania

Z poniższymi poradami, przygotowanie pysznej kanapki stanie się mega proste! Koniec z marudzeniem i bezskutecznym szukaniem rozwiązania, które miałoby pomóc podkręcić smak drugiego śniadania. Przechodzimy do sedna sprawy!

#1 Rodzaj pieczywa to podstawa

pieczywo

Po pierwsze, musi być ono świeże, ale to każdy z nas wie. Po drugie, jeśli składniki, które planujesz położyć na kanapce, są miękkie, użyj również miękkiego pieczywa. I podobnie w przypadku twardych produktów, lepiej łączyć je z twardszym rodzajem chleba.

Dzięki temu konsumpcja kanapki będzie o wiele łatwiejsza i przyjemniejsza!

#2 Przyprawy i zioła są niezbędne

Sól, pieprz, oregano, czosnek, tymianek, bazylia, czy świeży koperek to podstawowe składniki, które powinny znaleźć się na wymarzonej kanapce. Z pewnością podkreślą smak całej kombinacji.

#3 Jeśli przygotowujesz kanapki z awokado...

idealna kanapka

...nie krój go w paski. Zamiast tego przygotuj pyszną pastę na bazie awokado. Z pewnością Ci posmakuje!

#4 Plastry szynki nie powinny leżeć płasko

Jeśli chcesz, aby Twoja kanapka miała wyraziste smaki, nigdy nie kładź płasko szynki na pieczywie. Lepiej zwiń ją w rulon. Wystarczy jeden kęs i od razu poczujesz różnicę.

#5 Kanapka może mieć też oryginalny kształt

kanapki

Ten punkt przyda się zwłaszcza rodzicom, którzy nie mają już pomysłu, jak zachęcić malucha do jedzenia. Zwyczajne kanapki zamień w ciekawą przekąskę w kształcie gwiazdki, serduszka, czy trójkąta.

Wszystko czego potrzebujesz w tym przypadku, to foremki do ciastek, które pomogą Ci stworzyć oryginalne kształty.

#6 Nie bój się eksperymentować!

Od czasu do czasu możesz zaszaleć i połączyć na pozór odmienne składniki. Taka kombinacja pozwoli Ci odkryć nowe ciekawe smaki, którym nie sposób odmówić!

#7 Majonez domowej roboty

majonez

Jeśli lubisz majonez, jako składnik kanapki, koniecznie sprawdź nasz przepis na domowej roboty majonez. Z tym elementem kanapka z pewnością będzie o wiele lepsza!

#8 Kanapka nie musi być na słono

To mój ulubiony punkt. Uwielbiam śniadania na słodko i mogłabym jeść je na okrągło. Dlatego nie powinien Cię zdziwić fakt, że często na moim stole goszczą bułeczki cynamonowe, chałka, różnego rodzaju powidłacroissanty. Już na samą myśl cieknie mi ślinka.

#9 Sosy to biżuteria kanapki

idealna kanapka

Tak kiedyś stwierdził mój dobry kolega i muszę przyznać, że coś w tym jest. Oczywiście można zjeść bez nich kanapki, ale z pewnością będzie im czegoś brakować. Dopiero po dodaniu sosów, czujesz, że Twoja kanapka ma w sobie wszystko to, co najlepsze.

#10 Tłuste produkty na kanapce

I na koniec jeszcze jedna mała rada. Przy tłustych składnikach lepiej zrezygnować z masła i w ten sposób "odchudzić" kanapkę.

Jak sama widzisz, idealna kanapka jest w zasięgu Twojej ręki. Powodzenia!
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯