Polacy jedzą na kilogramy. Ulubione warzywo zamienia się w truciznę
Uwielbiane pomidory to skarbnica zdrowia. Są doskonale znanym źródłem silnego przeciwutleniacza - likopenu, a także potasu i witamin. Zajadamy się nimi przez okrągły rok. Warto jednak mieć na względzie, że nie każdy pomidor sprzyja zdrowiu.
25.05.2024 | aktual.: 27.05.2024 06:56
Świeże, pieczone, smażone, marynowane, w postaci przecieru czy soku - cenimy pomidory nie tylko za ich smak, ale też wiele zastosowań w kuchni. Trudno wyobrazić sobie pizzę bez pomidorowego sosu, polski poniedziałek bez pomidorowej na rosole czy parówki bez ketchupu. Pamiętać należy jednak, że pomidor pomidorowi nierówny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważaj na zielone pomidory. Zawierają toksyczną tomatynę
Pomidory, jak wiele roślin z rodziny psiankowatych, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja ta, spożyta w dużej ilości, może stać się toksyczna, powodując takie dolegliwości, jak mdłości, wymioty, kolki czy biegunki. Najwięcej tomatyny znajduje się w kwiatach i bardzo młodych owocach pomidora, następnie w liściach i wierzchołkach pędów, łodyg oraz niedojrzałych owocach. Najprostszym sposobem na uniknięcie zatrucia jest zatem spożywanie tylko dojrzałych pomidorów.
Bardzo rzadko zdarza się, by zatrucie tomatyną doprowadziło do śmierci. To ze względu na to, że związek ten musi przez długi czas kumulować się w organizmie, by doprowadzić do zgonu. Warto jednak mieć na względzie, że już niewielkie ilości tomatyny są niebezpieczne dla dzieci poniżej 10. roku życia, a także osób cierpiących na choroby przewlekłe.
Ciekawostką jest fakt, że tomatyna, mimo swoich toksycznych właściwości, w niektórych przypadkach może wykazywać działanie terapeutyczne. W medycynie ludowej właściwości rozkurczowe alkaloidu były wykorzystywane do usuwania zaparć powodowanych nadmiernym skurczem w obrębie jelita grubego.
Zobacz także
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidor to także doskonałe źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera znaczne ilości potasu - aż 280 mg na 100 g. Ten makroelement jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę katalizatora wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi i warunkuje przewodnictwo nerwowe.
Czerwone warzywa, takie jak pomidory, są bogate również w beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz, który po przekształceniu w organizmie do postaci witaminy A odpowiada za proces widzenia, stan skóry oraz wzmacnianie układu odpornościowego. Pomidory, a zwłaszcza przetwory z pomidorów, to najbogatsze źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.