WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Polacy jedzą na kilogramy. Ulubione warzywo zamienia się w truciznę

Uwielbiane pomidory to skarbnica zdrowia. Są doskonale znanym źródłem silnego przeciwutleniacza - likopenu, a także potasu i witamin. Zajadamy się nimi przez okrągły rok. Warto jednak mieć na względzie, że nie każdy pomidor sprzyja zdrowiu.

Nie każdy pomidor wspiera zdrowieNie każdy pomidor przyczyni się naszemu zdrowiu.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Świeże, pieczone, smażone, marynowane, w postaci przecieru czy soku - cenimy pomidory nie tylko za ich smak, ale też wiele zastosowań w kuchni. Trudno wyobrazić sobie pizzę bez pomidorowego sosu, polski poniedziałek bez pomidorowej na rosole czy parówki bez ketchupu. Pamiętać należy jednak, że pomidor pomidorowi nierówny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Uważaj na zielone pomidory. Zawierają toksyczną tomatynę

Pomidory, jak wiele roślin z rodziny psiankowatych, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja ta, spożyta w dużej ilości, może stać się toksyczna, powodując takie dolegliwości, jak mdłości, wymioty, kolki czy biegunki. Najwięcej tomatyny znajduje się w kwiatach i bardzo młodych owocach pomidora, następnie w liściach i wierzchołkach pędów, łodyg oraz niedojrzałych owocach. Najprostszym sposobem na uniknięcie zatrucia jest zatem spożywanie tylko dojrzałych pomidorów.

Bardzo rzadko zdarza się, by zatrucie tomatyną doprowadziło do śmierci. To ze względu na to, że związek ten musi przez długi czas kumulować się w organizmie, by doprowadzić do zgonu. Warto jednak mieć na względzie, że już niewielkie ilości tomatyny są niebezpieczne dla dzieci poniżej 10. roku życia, a także osób cierpiących na choroby przewlekłe.

Ciekawostką jest fakt, że tomatyna, mimo swoich toksycznych właściwości, w niektórych przypadkach może wykazywać działanie terapeutyczne. W medycynie ludowej właściwości rozkurczowe alkaloidu były wykorzystywane do usuwania zaparć powodowanych nadmiernym skurczem w obrębie jelita grubego.

Niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę
Niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę © Pixabay

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor to także doskonałe źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera znaczne ilości potasu - aż 280 mg na 100 g. Ten makroelement jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę katalizatora wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi i warunkuje przewodnictwo nerwowe.

Czerwone warzywa, takie jak pomidory, są bogate również w beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz, który po przekształceniu w organizmie do postaci witaminy A odpowiada za proces widzenia, stan skóry oraz wzmacnianie układu odpornościowego. Pomidory, a zwłaszcza przetwory z pomidorów, to najbogatsze źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇