Polacy jedzą na kilogramy. Ulubione warzywo zamienia się w truciznę

Uwielbiane pomidory to skarbnica zdrowia. Są doskonale znanym źródłem silnego przeciwutleniacza - likopenu, a także potasu i witamin. Zajadamy się nimi przez okrągły rok. Warto jednak mieć na względzie, że nie każdy pomidor sprzyja zdrowiu.

Nie każdy pomidor wspiera zdrowieNie każdy pomidor przyczyni się naszemu zdrowiu.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Świeże, pieczone, smażone, marynowane, w postaci przecieru czy soku - cenimy pomidory nie tylko za ich smak, ale też wiele zastosowań w kuchni. Trudno wyobrazić sobie pizzę bez pomidorowego sosu, polski poniedziałek bez pomidorowej na rosole czy parówki bez ketchupu. Pamiętać należy jednak, że pomidor pomidorowi nierówny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Uważaj na zielone pomidory. Zawierają toksyczną tomatynę

Pomidory, jak wiele roślin z rodziny psiankowatych, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja ta, spożyta w dużej ilości, może stać się toksyczna, powodując takie dolegliwości, jak mdłości, wymioty, kolki czy biegunki. Najwięcej tomatyny znajduje się w kwiatach i bardzo młodych owocach pomidora, następnie w liściach i wierzchołkach pędów, łodyg oraz niedojrzałych owocach. Najprostszym sposobem na uniknięcie zatrucia jest zatem spożywanie tylko dojrzałych pomidorów.

Bardzo rzadko zdarza się, by zatrucie tomatyną doprowadziło do śmierci. To ze względu na to, że związek ten musi przez długi czas kumulować się w organizmie, by doprowadzić do zgonu. Warto jednak mieć na względzie, że już niewielkie ilości tomatyny są niebezpieczne dla dzieci poniżej 10. roku życia, a także osób cierpiących na choroby przewlekłe.

Ciekawostką jest fakt, że tomatyna, mimo swoich toksycznych właściwości, w niektórych przypadkach może wykazywać działanie terapeutyczne. W medycynie ludowej właściwości rozkurczowe alkaloidu były wykorzystywane do usuwania zaparć powodowanych nadmiernym skurczem w obrębie jelita grubego.

Niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę
Niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę © Pixabay

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidor to także doskonałe źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera znaczne ilości potasu - aż 280 mg na 100 g. Ten makroelement jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę katalizatora wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi i warunkuje przewodnictwo nerwowe.

Czerwone warzywa, takie jak pomidory, są bogate również w beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz, który po przekształceniu w organizmie do postaci witaminy A odpowiada za proces widzenia, stan skóry oraz wzmacnianie układu odpornościowego. Pomidory, a zwłaszcza przetwory z pomidorów, to najbogatsze źródło likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który m.in. zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku