Dziadek był ogrodnikiem. Zdradził mi, jak dbać o pomidory, by były duże i smaczne, a plon ogromny

Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących uprawy pomidorów, a znakomita ich część wiąże się czerwcem. Co zrobić, żeby warzywa wyrosły idealnie dorodne? Mój dziadek wiedział o tym dosłownie wszystko, a dzisiaj to ja staram się wcielać jego rady w życie.

Pomidory wyrosną niezwykle dorodne. Trzymaj się tych zasadPomidory wyrosną niezwykle dorodne. Trzymaj się tych zasad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alexkich

Grządki u dziadka na działce pamiętam do dzisiaj. Chociaż wtedy, razem z resztą wizytujących u dziadka dzieciaków, byłem bardziej zajęty ściganiem się między rowkami ziemi niż podziwianiem zacnych plonów, to widok czerwonych jak cegła pomidorów już wtedy robił na mnie wrażenie. Dzisiaj całą wiedzę dotyczącą uprawy warzyw dzierży moja babcia, która stopniowo dzieli się tymi arkanami ze swoimi wnukami. To właśnie z tego źródła wiem, że czerwiec to bardzo ważny moment w procesie wyrastania pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger i gofr w jednym? Do tego na bazie ziemniaka? Dlaczego nie!

Pomidory będą dorodne, ale musisz je obserwować

Czerwiec to miesiąc, kiedy polskie ziemie nawiedzają już poważne upały. Biorąc to pod uwagę, nie można zapominać o uprawianych w ogrodzie pomidorach. To właśnie to, jak postąpimy w tym okresie, zadecyduje o przyszłych zbiorach. Istnieje kilka reguł, których trzeba przestrzegać, by na przełomie lipca i sierpnia cieszyć się dużymi, soczystymi i pięknymi pomidorami.

Pierwsza sprawa to warunki świetlne. Pamiętajmy, że pomidory nie mogą być zbytnio narażone na przegrzanie. O tym, że zbyt dużo światła i wysokiej temperatury dociera do warzyw, dadzą nam znać liście. W takiej sytuacji zaczynają się zwijać i stawać wyraźnie suche. To błaganie o pomoc — czyli o cień i nawodnienie — którego należy wysłuchać.

Czerwiec to ważny moment w uprawie pomidorów
Czerwiec to ważny moment w uprawie pomidorów © Canva | 1195798

Odpowiednie nawożenie

Druga sprawa, o której trzeba wspomnieć, dotyczy tego, że w czerwcu liście pomidorów mogą już nabrać ciemnozielonej barwy, co powinno być jasnym sygnałem do tego, by zaprzestać używania nawozów azotowych. To oczywiście nie oznacza, że nasze pomidory staną się samowystarczalne. Jest to jednak okres, w którym warto zacząć korzystać z nawozów potasowych i fosforowych. Dzięki tej zmianie nasze przyszłe zbiory nie będą pękały.

Być może zastanawiasz się, jaki produkt zawiera wspomniane minerały. Otóż bogatym w nie surowcem jest... popiół drzewny. Odnajdziemy w nim duże ilości potasu, fosforu i wapnia. Zyskamy na tym coś jeszcze. Ponieważ popiół drzewny ma odczyn alkaliczny, odkwasi on glebę, co pozytywnie wpłynie na kondycję pomidorów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku