PoradySmaż placki ziemniaczane tylko w ten sposób. Inaczej będą wpijały tłuszcz

Smaż placki ziemniaczane tylko w ten sposób. Inaczej będą wpijały tłuszcz

Placki ziemniaczane wydają się bardzo proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć? Niby tak, ale nie zawsze wychodzą nam chrupiące, cienkie, a przede wszystkim niezbyt tłuste. O czym trzeba pamiętać, by placki były idealne? Jest kilka zasad, które gwarantują sukces. Jedna z nich dotyczy tłuszczu.

Na jakim tłuszczu smażysz placki ziemniaczane?
Na jakim tłuszczu smażysz placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 17:10

Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Podawane są też różnie. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem, a inni zdecydowanie wolą je w wersji wytrawnej. Niezależnie od tego, jak je podajesz powinny być zawsze dobrze usmażone i nie ociekać tłuszczem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane - olej czy smalec?

Jeden z największych błędów kulinarnych to placki gumowate i przesiąknięte tłuszczem. Często winę za to ponosi nieodpowiednie smażenie. Wiadomo, że aby placki były smaczne trzeba to zrobić na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Często wybieramy do tego olej roślinny. Jednak wielu kucharzy twierdzi, że znacznie lepiej zdecydować się na... smalec. Dobrze znosi on podgrzewanie i placki nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu. Są wtedy bardziej chrupiące. Co o tym sądzicie? Smażycie placki na oleju czy smalcu?

O czym jeszcze pamiętać

  • Wybieraj odpowiednie ziemniaki. Powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi, najlepiej typu B. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i placki będą chrupiące. Im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Młode ziemniaki są pyszne, ale na placki się nie nadają.
  • Ścieranie ziemniaków jest ważne. Gdy zrobisz to na tarce o małych oczkach, placki będą miękkie i delikatne, a z masy odejdzie najwięcej wody. Ziemniaki starte na większych oczkach gwarantują bardziej chrupiące placki, nie potrzeba wtedy do nich właściwie mąki. Warto przygotowywać masę z ziemniaków startych na mniejszych oczkach z dodatkiem startych grubiej.
  • Dodaj skrobię. Zawsze ważne jest dobre odciśnięcie startych ziemniaków, najlepiej zrobić to na gęstym sitku. Oprócz wody wytrąci się z nich biała masa, czyli skrobia. Dobrze jest dodać ją do ciasta na placki, będą bardziej chrupiące.
  • Trik z nabiałem. W wielu przepisach wśród składników na placki jest gęsta śmietana. Dzięki niej placki są bardziej kremowe. Śmietana zapobiega ciemnieniu ziemniaków. Kolejnym nabiałowym dodatkiem do placków ziemniaczanych może być twaróg. Placki z jego dodatkiem są znacznie bardziej miękkie.
  • Kilka przypraw. Ciasto na placki wystarczy doprawić solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki możesz też użyć czosnku.
Wybrane dla Ciebie