Mieszam tarty ser i gotowane ziemniaki. Zwykłe placki ziemniaczane nie mogą się z nimi równać

Co powiesz na małą odmianę? Placki, które chcę ci dzisiaj pokazać, to nie tylko boski smak, ale również niewielki koszt i sposób na dobre rozporządzenie nadmiarem ugotowanych na wczorajszy obiad ziemniaków. Zrobisz je raz i już nigdy o nich nie zapomnisz!

Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Zasady w moim domu są proste. Jeśli domowników naszła chętka na placki na słodko, przygotowuję klasyczne placki ziemniaczane z kleksem śmietany i cukrem. Jeśli natomiast przyszła pora na nieco bardziej wytrawne smaki, tworzę inne placki — takie, na które przepis za moment ci zaprezentuje. I chociaż one również powstają z kartofli, to jest to już coś zupełnie innego. I powiem szczerze — żadne inne placki nie smakują lepiej z gulaszem czy sosem grzybowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Jak już zapowiedziałem wcześniej, placki, o których dzisiaj mowa, to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. To właśnie ten składnik odgrywa główną rolę w dzisiejszym odcinku. Ale nie jest tam przecież sam. W recepturze pojawia się także ser żółty (kolejne "resztki", które możesz zużyć), jajka i trochę mleka. Efekt? Tani i sycący obiad, który pokochasz całym serduchem. Satysfakcja gwarantowana!

Wytrawne placki z sera i ziemniaków

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • mała kostka twardego sera (około 80 gramów),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków © Canva | Mateusz Feliksik

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Rozbełtaj je, dodaj mleko. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Na koniec dodaj do tej mieszanki ser starty na dużych oczkach tarki.
  2. Ziemniaki zetrzyj, przeciśnij przez praskę lub ewentualnie ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem.
  3. Do tej mieszanki wsyp jeszcze posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj po łyżce przygotowanej w ten sposób masy na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇