Mieszam tarty ser i gotowane ziemniaki. Zwykłe placki ziemniaczane nie mogą się z nimi równać

Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!
Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

24.05.2024 09:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co powiesz na małą odmianę? Placki, które chcę ci dzisiaj pokazać, to nie tylko boski smak, ale również niewielki koszt i sposób na dobre rozporządzenie nadmiarem ugotowanych na wczorajszy obiad ziemniaków. Zrobisz je raz i już nigdy o nich nie zapomnisz!

Zasady w moim domu są proste. Jeśli domowników naszła chętka na placki na słodko, przygotowuję klasyczne placki ziemniaczane z kleksem śmietany i cukrem. Jeśli natomiast przyszła pora na nieco bardziej wytrawne smaki, tworzę inne placki — takie, na które przepis za moment ci zaprezentuje. I chociaż one również powstają z kartofli, to jest to już coś zupełnie innego. I powiem szczerze — żadne inne placki nie smakują lepiej z gulaszem czy sosem grzybowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak już zapowiedziałem wcześniej, placki, o których dzisiaj mowa, to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. To właśnie ten składnik odgrywa główną rolę w dzisiejszym odcinku. Ale nie jest tam przecież sam. W recepturze pojawia się także ser żółty (kolejne "resztki", które możesz zużyć), jajka i trochę mleka. Efekt? Tani i sycący obiad, który pokochasz całym serduchem. Satysfakcja gwarantowana!

Wytrawne placki z sera i ziemniaków

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • mała kostka twardego sera (około 80 gramów),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków© Canva | Mateusz Feliksik

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Rozbełtaj je, dodaj mleko. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Na koniec dodaj do tej mieszanki ser starty na dużych oczkach tarki.
  2. Ziemniaki zetrzyj, przeciśnij przez praskę lub ewentualnie ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem.
  3. Do tej mieszanki wsyp jeszcze posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj po łyżce przygotowanej w ten sposób masy na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także