Mieszam tarty ser i gotowane ziemniaki. Zwykłe placki ziemniaczane nie mogą się z nimi równać
Co powiesz na małą odmianę? Placki, które chcę ci dzisiaj pokazać, to nie tylko boski smak, ale również niewielki koszt i sposób na dobre rozporządzenie nadmiarem ugotowanych na wczorajszy obiad ziemniaków. Zrobisz je raz i już nigdy o nich nie zapomnisz!
24.05.2024 09:33
Zasady w moim domu są proste. Jeśli domowników naszła chętka na placki na słodko, przygotowuję klasyczne placki ziemniaczane z kleksem śmietany i cukrem. Jeśli natomiast przyszła pora na nieco bardziej wytrawne smaki, tworzę inne placki — takie, na które przepis za moment ci zaprezentuje. I chociaż one również powstają z kartofli, to jest to już coś zupełnie innego. I powiem szczerze — żadne inne placki nie smakują lepiej z gulaszem czy sosem grzybowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak już zapowiedziałem wcześniej, placki, o których dzisiaj mowa, to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. To właśnie ten składnik odgrywa główną rolę w dzisiejszym odcinku. Ale nie jest tam przecież sam. W recepturze pojawia się także ser żółty (kolejne "resztki", które możesz zużyć), jajka i trochę mleka. Efekt? Tani i sycący obiad, który pokochasz całym serduchem. Satysfakcja gwarantowana!
Wytrawne placki z sera i ziemniaków
Składniki:
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 4 jajka,
- mała kostka twardego sera (około 80 gramów),
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski. Rozbełtaj je, dodaj mleko. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Na koniec dodaj do tej mieszanki ser starty na dużych oczkach tarki.
- Ziemniaki zetrzyj, przeciśnij przez praskę lub ewentualnie ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem.
- Do tej mieszanki wsyp jeszcze posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj po łyżce przygotowanej w ten sposób masy na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!