Mieszam tarty ser i gotowane ziemniaki. Zwykłe placki ziemniaczane nie mogą się z nimi równać

Co powiesz na małą odmianę? Placki, które chcę ci dzisiaj pokazać, to nie tylko boski smak, ale również niewielki koszt i sposób na dobre rozporządzenie nadmiarem ugotowanych na wczorajszy obiad ziemniaków. Zrobisz je raz i już nigdy o nich nie zapomnisz!

Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!Placki z gotowanych ziemniaków i sera. Najlepsze z wytrawnymi sosami!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Zasady w moim domu są proste. Jeśli domowników naszła chętka na placki na słodko, przygotowuję klasyczne placki ziemniaczane z kleksem śmietany i cukrem. Jeśli natomiast przyszła pora na nieco bardziej wytrawne smaki, tworzę inne placki — takie, na które przepis za moment ci zaprezentuje. I chociaż one również powstają z kartofli, to jest to już coś zupełnie innego. I powiem szczerze — żadne inne placki nie smakują lepiej z gulaszem czy sosem grzybowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Jak już zapowiedziałem wcześniej, placki, o których dzisiaj mowa, to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. To właśnie ten składnik odgrywa główną rolę w dzisiejszym odcinku. Ale nie jest tam przecież sam. W recepturze pojawia się także ser żółty (kolejne "resztki", które możesz zużyć), jajka i trochę mleka. Efekt? Tani i sycący obiad, który pokochasz całym serduchem. Satysfakcja gwarantowana!

Wytrawne placki z sera i ziemniaków

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • mała kostka twardego sera (około 80 gramów),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków
Te placki to sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków © Canva | Mateusz Feliksik

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Rozbełtaj je, dodaj mleko. Stopniowo wsypuj mąkę, rozrabiając masę mikserem. Na koniec dodaj do tej mieszanki ser starty na dużych oczkach tarki.
  2. Ziemniaki zetrzyj, przeciśnij przez praskę lub ewentualnie ugnieć. Połącz je z przygotowanym wcześniej ciastem.
  3. Do tej mieszanki wsyp jeszcze posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypior. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj po łyżce przygotowanej w ten sposób masy na rozgrzany tłuszcz. Placki smaż z obu stron do zarumienienia. Wykładaj na ręcznik papierowy. Podawaj z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie