Jak gotować ziemniaki - pod przykryciem czy bez? Jeden sposób wygrywa

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast czas przygotowanie często zniechęca wielu z nas, by je przygotować. Jak gotować ziemniaki, pod przykryciem czy bez, by było smacznie i szybko?

Obrazek
Paulina

Jak gotować ziemniaki - pod przykryciem czy bez?

W internecie znajdziemy na ten temat wiele rad. Jedni stanowczo wskazują, że ziemniaki należy gotować pod przykryciem w małej ilości wody, a inni twierdzą, że wody musi być mnóstwo, a garnek ma być odkryty. Okazuje się, że do garnka konieczna jest pokrywka, ponieważ to dzięki niej ziemniaki ugotują się w krótkim czasie, a przy okazji zatrzymają w sobie znacznie więcej mikroelementów. Pokrywkę lekko uchylmy, żeby woda nie wykipiała. To ważne, jeśli nie chcemy zafundować sobie dodatkowego sprzątania.

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut?

Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być już długie i męczące. Wystarczy, tylko że dokładnie je obierzemy, pokroimy na małe kawałki i zalejemy warzywo wrzątkiem z czajnika. Pamiętajmy, by garnek przykryć pokrywką. Dzięki temu prostemu trikowi nasze ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy w małej ilości wody. Najlepiej wrzucić warzywa do wrzątku i tutaj nasz tip dobrze się sprawdzi. Po ugotowaniu nie zostawiajmy ziemniaków w wodzie. Zjadamy je od razu, wtedy skorzystamy z nich jak najwięcej.

Obrazek

Jak sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane?

Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdźmy je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Obrazek

Ugotowane ziemniaki wykorzystamy na przykład do przygotowania ekspresowej zapiekanki – wystarczy pokroić je w plasterki, dodać szynkę, ser i sos beszamelowy. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Możesz podać je z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem, co sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony w 10 minut. Działaj!

Wypróbuj przepis na spiralki z ziemniaków na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej