PrzepisPrzekąskiWrzucam sałatę na patelnię i dodaję czosnek. Na ciepło smakuje obłędnie

Wrzucam sałatę na patelnię i dodaję czosnek. Na ciepło smakuje obłędnie

Sałata z patelni? Przecież jej listki są tak delikatne i zupełnie się do tego nie nadają. Tak, ale to popularne warzywo ma sporo gatunków, a wśród nich jest sałata rzymska. Charakteryzuje się ona długimi, słodkawymi, a przede wszystkim grubszymi liśćmi. Dlatego dobrze znoszą grillowanie lub smażenie.

Sałata z patelni? Warto spróbować.
Sałata z patelni? Warto spróbować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adil Yusifov

02.06.2024 | aktual.: 02.06.2024 21:18

Sałata rzymska już w starożytności była wykorzystywana w celach leczniczych. Jej walory zdrowotne i smakowe są nie do przecenienia. W dodatku przygotujesz ją dosłownie w kilka minut.

Więcej niż inne

Sałata rzymska dostarcza więcej cennych składników odżywczych niż inne rodzaje tego warzywa. Jest też ceniona za smak, bardzo delikatny i słodkawy. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

  • Sałata rzymska jest niskokaloryczna, dlatego jest polecana na dietach redukcyjnych.
  • Zawiera dużo witaminy A (ważnej dla zdrowia oczu), witaminy K (ważnej dla krzepnięcia krwi) oraz witaminy C (ważnej dla układu odpornościowego).
  • Jest także dobrym źródłem kwasu foliowego, wapnia, magnezu i potasu.
  • Sałata rzymska zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i mogą chronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi.
  • Ma sporo błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawsze z patelni

Kiedy tylko kupię sałatę rzymską od razu mam dwa pomysły. Oba są związane z patelnią. Szybszy to po prostu grillowana sałata z dodatkami, które akurat mam w lodówce. Na ciepło jej liście miękną i nabierają wspaniałego, dymnego posmaku. Wtedy można zjeść je tylko z oliwą, serem, pomidorami, orzechami. Sałatę rzymską wystarczy przekroić na połowę wzdłuż, natrzeć oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Grilluję ją na rozgrzanej patelni po około dwie minuty z każdej strony. Gdy zmięknie i mocno zarumieni jest gotowa. Drugi sposób to smażenie sałaty. Wkładam ją po przekrojeniu na rozgrzaną oliwę lub masło i smażę przez kilka minut, aż liście lekko się przypieką. By sałata miała jeszcze lepszy aromat dorzucam na patelnię czosnek. Dobrymi dodatkami są też sok z cytryny lub ocet balsamiczny. Tak przygotowana sałata pasuje jako dodatek do dań głównych, jest też świetną bazą do sałatek.

Smażona sałata rzymska z orzechami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przekrój sałatę rzymską na pół wzdłuż.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
  3. Smaż sałatę na patelni, przekrojoną stroną do dołu, przez 3-4 minuty, aż liście lekko się przypieką.
  4. Przełóż sałatę na talerze.
  5. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie przez 2-3 minuty.
  6. Posyp sałatę orzechami, pokruszonym serem pleśniowym i skrop miodem.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatawarzywagrillowane warzywa
Wybrane dla Ciebie