Wrzucam sałatę na patelnię i dodaję czosnek. Na ciepło smakuje obłędnie
Sałata z patelni? Przecież jej listki są tak delikatne i zupełnie się do tego nie nadają. Tak, ale to popularne warzywo ma sporo gatunków, a wśród nich jest sałata rzymska. Charakteryzuje się ona długimi, słodkawymi, a przede wszystkim grubszymi liśćmi. Dlatego dobrze znoszą grillowanie lub smażenie.
02.06.2024 | aktual.: 02.06.2024 21:18
Sałata rzymska już w starożytności była wykorzystywana w celach leczniczych. Jej walory zdrowotne i smakowe są nie do przecenienia. W dodatku przygotujesz ją dosłownie w kilka minut.
Więcej niż inne
Sałata rzymska dostarcza więcej cennych składników odżywczych niż inne rodzaje tego warzywa. Jest też ceniona za smak, bardzo delikatny i słodkawy. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
- Sałata rzymska jest niskokaloryczna, dlatego jest polecana na dietach redukcyjnych.
- Zawiera dużo witaminy A (ważnej dla zdrowia oczu), witaminy K (ważnej dla krzepnięcia krwi) oraz witaminy C (ważnej dla układu odpornościowego).
- Jest także dobrym źródłem kwasu foliowego, wapnia, magnezu i potasu.
- Sałata rzymska zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i mogą chronić przed niektórymi chorobami przewlekłymi.
- Ma sporo błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawsze z patelni
Kiedy tylko kupię sałatę rzymską od razu mam dwa pomysły. Oba są związane z patelnią. Szybszy to po prostu grillowana sałata z dodatkami, które akurat mam w lodówce. Na ciepło jej liście miękną i nabierają wspaniałego, dymnego posmaku. Wtedy można zjeść je tylko z oliwą, serem, pomidorami, orzechami. Sałatę rzymską wystarczy przekroić na połowę wzdłuż, natrzeć oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Grilluję ją na rozgrzanej patelni po około dwie minuty z każdej strony. Gdy zmięknie i mocno zarumieni jest gotowa. Drugi sposób to smażenie sałaty. Wkładam ją po przekrojeniu na rozgrzaną oliwę lub masło i smażę przez kilka minut, aż liście lekko się przypieką. By sałata miała jeszcze lepszy aromat dorzucam na patelnię czosnek. Dobrymi dodatkami są też sok z cytryny lub ocet balsamiczny. Tak przygotowana sałata pasuje jako dodatek do dań głównych, jest też świetną bazą do sałatek.
Smażona sałata rzymska z orzechami i serem pleśniowym
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola),
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Przekrój sałatę rzymską na pół wzdłuż.
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
- Smaż sałatę na patelni, przekrojoną stroną do dołu, przez 3-4 minuty, aż liście lekko się przypieką.
- Przełóż sałatę na talerze.
- Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie przez 2-3 minuty.
- Posyp sałatę orzechami, pokruszonym serem pleśniowym i skrop miodem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.