Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem
Puszysty biszkopt przełamany delikatnie smakiem matchy, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże truskawki - w tej roladzie jest wszystko to, co najsmaczniejsze. Nietypowy przysmak zachwyci dzieci i dorosłych.
06.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż matcha kojarzy się oczywiście z piciem, często opakowanym w japońską ceremonię, to coraz częściej pojawia się w roli dodatku do ciast i deserów. Uznawana za jedną z najzdrowszych herbat na świecie, więc zdecydowanie warto zaprosić ją do kuchni.
Zielona rolada biszkoptowa z matchą i truskawkami
Chociaż korzenie matchy sięgają Chin, to właśnie Japończycy odkryli jej potencjał i dopracowali proces uprawy i przetwarzania. Rytuał picia herbaty nazywa się "cha-no-yu", jednak nie musisz od razu chwytać za internet i poszukiwać wszystkich akcesoriów. W tym przepisie wystarczy dodać herbatę do masy biszkoptowej i wymieszać.
Dzięki matchy rolada biszkoptowa zyskuje delikatnie zielony kolor i lekki posmak zielonej herbaty. W środku znajduje się proste połączenie śmietanki, mascarpone oraz truskawek. Ciasto jest lekkie, ciekawe w smaku i przede wszystkim przepyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki matcha.
Pozostałe składniki:
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem, dosypując stopniowo cukier. Gdy piana będzie puszysta i sztywna, dodaję stopniowo żółtka. Do jajecznej masy przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i matchą i miksuję. Biszkoptową masę przelewam na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 12 minut w 175 st. Celsjusza.
Krok 2. Po upieczeniu odwracam kładę biszkopt do góry nogami na czystej ściereczce i usuwam papier, następnie znów przewracam i zawijam w rulon wraz ze ściereczką. Dzięki temu nie będzie kruszył się podczas zawijania rolady.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję. Wystudzony biszkopt rozwijam, smaruję masą śmietankową i dodaję plasterki truskawek. Następnie zwijam roladę.
Krok 4. Zawiniętą roladę owijam ciasno folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwijam ciasto i kroję na porcje. Smacznego!