Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Puszysty biszkopt przełamany delikatnie smakiem matchy, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże truskawki - w tej roladzie jest wszystko to, co najsmaczniejsze. Nietypowy przysmak zachwyci dzieci i dorosłych.

Zielona rolada z truskawkamiZielona rolada z truskawkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż matcha kojarzy się oczywiście z piciem, często opakowanym w japońską ceremonię, to coraz częściej pojawia się w roli dodatku do ciast i deserów. Uznawana za jedną z najzdrowszych herbat na świecie, więc zdecydowanie warto zaprosić ją do kuchni.

Zielona rolada biszkoptowa z matchą i truskawkami

Chociaż korzenie matchy sięgają Chin, to właśnie Japończycy odkryli jej potencjał i dopracowali proces uprawy i przetwarzania. Rytuał picia herbaty nazywa się "cha-no-yu", jednak nie musisz od razu chwytać za internet i poszukiwać wszystkich akcesoriów. W tym przepisie wystarczy dodać herbatę do masy biszkoptowej i wymieszać.

Dzięki matchy rolada biszkoptowa zyskuje delikatnie zielony kolor i lekki posmak zielonej herbaty. W środku znajduje się proste połączenie śmietanki, mascarpone oraz truskawek. Ciasto jest lekkie, ciekawe w smaku i przede wszystkim przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki matcha.


Pozostałe składniki: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 150 g truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem, dosypując stopniowo cukier. Gdy piana będzie puszysta i sztywna, dodaję stopniowo żółtka. Do jajecznej masy przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i matchą i miksuję. Biszkoptową masę przelewam na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 12 minut w 175 st. Celsjusza.

Biszkopt na roladę powinien być płaski
Biszkopt na roladę powinien być płaski © Pyszności

Krok 2. Po upieczeniu odwracam kładę biszkopt do góry nogami na czystej ściereczce i usuwam papier, następnie znów przewracam i zawijam w rulon wraz ze ściereczką. Dzięki temu nie będzie kruszył się podczas zawijania rolady.

Biszkopt należy zawinąć
Biszkopt należy zawinąć © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję. Wystudzony biszkopt rozwijam, smaruję masą śmietankową i dodaję plasterki truskawek. Następnie zwijam roladę.

Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa © Pyszności

Krok 4. Zawiniętą roladę owijam ciasno folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwijam ciasto i kroję na porcje. Smacznego!

Zielona rolada biszkoptowa z truskawkami
Zielona rolada biszkoptowa z truskawkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę