WideoZielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Puszysty biszkopt przełamany delikatnie smakiem matchy, krem z bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne, świeże truskawki - w tej roladzie jest wszystko to, co najsmaczniejsze. Nietypowy przysmak zachwyci dzieci i dorosłych.

Zielona rolada z truskawkami
Zielona rolada z truskawkami
Źródło zdjęć: © Pyszności

06.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż matcha kojarzy się oczywiście z piciem, często opakowanym w japońską ceremonię, to coraz częściej pojawia się w roli dodatku do ciast i deserów. Uznawana za jedną z najzdrowszych herbat na świecie, więc zdecydowanie warto zaprosić ją do kuchni.

Zielona rolada biszkoptowa z matchą i truskawkami

Chociaż korzenie matchy sięgają Chin, to właśnie Japończycy odkryli jej potencjał i dopracowali proces uprawy i przetwarzania. Rytuał picia herbaty nazywa się "cha-no-yu", jednak nie musisz od razu chwytać za internet i poszukiwać wszystkich akcesoriów. W tym przepisie wystarczy dodać herbatę do masy biszkoptowej i wymieszać.

Dzięki matchy rolada biszkoptowa zyskuje delikatnie zielony kolor i lekki posmak zielonej herbaty. W środku znajduje się proste połączenie śmietanki, mascarpone oraz truskawek. Ciasto jest lekkie, ciekawe w smaku i przede wszystkim przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki matcha.


Pozostałe składniki: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 150 g truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem, dosypując stopniowo cukier. Gdy piana będzie puszysta i sztywna, dodaję stopniowo żółtka. Do jajecznej masy przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i matchą i miksuję. Biszkoptową masę przelewam na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę przez 12 minut w 175 st. Celsjusza.

Biszkopt na roladę powinien być płaski
Biszkopt na roladę powinien być płaski© Pyszności

Krok 2. Po upieczeniu odwracam kładę biszkopt do góry nogami na czystej ściereczce i usuwam papier, następnie znów przewracam i zawijam w rulon wraz ze ściereczką. Dzięki temu nie będzie kruszył się podczas zawijania rolady.

Biszkopt należy zawinąć
Biszkopt należy zawinąć© Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Następnie dodaję serek mascarpone i miksuję. Wystudzony biszkopt rozwijam, smaruję masą śmietankową i dodaję plasterki truskawek. Następnie zwijam roladę.

Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa© Pyszności

Krok 4. Zawiniętą roladę owijam ciasno folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwijam ciasto i kroję na porcje. Smacznego!

Zielona rolada biszkoptowa z truskawkami
Zielona rolada biszkoptowa z truskawkami© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl