Na widok takiej wersji tiramisu Włosi łapią się za głowę. Chodzi o kontrowersyjny dodatek

Włosi kochają tradycyjne receptury swoich dań i bardzo źle znoszą wszelkie zmiany składników czy sposobu przygotowania. Wtedy najczęściej mówią, że to już nie jest włoska kuchnia. Trudno u nich o jakiekolwiek ustępstwa. Czy też tak będzie z nową wersją tiramisu, która właśnie podbija sieć?

Kto się przekona do takiej wersji deeru?Kto się przekona do takiej wersji deseru?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Współczesna kuchnia charakteryzuje się między innymi tym, że potrafi interpretować na nowo każde danie. Nawet to najbardziej tradycyjne. Nie boi się zmian i nowych składników. To ciekawy trend, ale Włosi w tej dziedzinie są wielkimi konserwatystami. Jak zareagują na nową wersję tiramisu?

Znany i lubiany

Tiramisu to zdecydowanie najbardziej znany włoski deser. Dopracowano w nim wszystkie szczegóły do perfekcji. Wiele osób przyznaje się, że ma do niego niezwykłą słabość. Wśród nich jest nawet Iga Świątek! Zresztą komu się zdarzyło zjeść tiramisu bez dokładki... To po prostu biszkopty nasączone kawą i przełożone kremem na bazie mascarpone, które razem smakują wręcz obezwładniająco. Po co to zmieniać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Idą zmiany. Co na to Włosi?

Zgodnie z zasadą, że nawet najlepszy smak można poprawić, powstają kolejne wersje tego deseru. Na początku zmiany były niewielkie. Czasami dodaje się do niego warstwę owoców, najczęściej truskawek, malin czy rabarbaru. Ale teraz innowacje zaszły dalej. Zamiast kawy postanowiono do tiramisu wykorzystać matchę. Trzeba przyznać, że ta zielona herbata od jakiegoś czasu jest modnym składnikiem deserów. Nadaje im charakterystyczny smak. Ten los spotkał też tiramisu. Jeśli natraficie w sieci na ten dobrze znany deser, ale w kolorze zielonym, to będzie właśnie tiramisu matcha.

Zielona herbata zamiast kawy

Matcha to rodzaj japońskiej, zielonej herbaty. Jest otrzymywana z tej samej rośliny, co klasyczna herbata czarna czy zielona, jednak produkuje się ją w wyjątkowy sposób. Już kilka tygodni przed zbiorami, krzewy herbaty osłaniane są przed słońcem, dzięki czemu mają wyższą zawartość chlorofilu i aminokwasu L-teaniny. Dlatego herbata zyskuje intensywnie zielony kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat. Jej listki są delikatnie parzone, suszone, a potem mielone na proszek. Można go wymieszać z gorącą wodą i pić jako herbatę. Matchę można też dodawać do deserów, ale na pewno nie jest to propozycja dla wszystkich. Jej smak jest specyficzny. Niektórzy go określają jako trawiasty, lekko orzechowy, z odrobiną goryczy.

Tiramisu Matcha

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 80 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki matchy plus do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Do żółtek dodaj cukier i 1 łyżeczkę matchy, a potem wymieszaj całość.
  2. Dodaj serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niej masę serową.
  4. Do wody wsypać 1 łyżeczkę matchy, a potem użyj spieniacza lub energicznie wymieszaj. Mieszanką nasączy biszkopty i ułóż je w formie lub szklankach.
  5. Na tak przygotowanych biszkoptach rozłóż warstwę kremu, przełóż biszkoptami i znowu rozprowadź krem.
  6. Na wierzchu posyp deser matchą. Wstaw go do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodził.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa