Na widok takiej wersji tiramisu Włosi łapią się za głowę. Chodzi o kontrowersyjny dodatek

Włosi kochają tradycyjne receptury swoich dań i bardzo źle znoszą wszelkie zmiany składników czy sposobu przygotowania. Wtedy najczęściej mówią, że to już nie jest włoska kuchnia. Trudno u nich o jakiekolwiek ustępstwa. Czy też tak będzie z nową wersją tiramisu, która właśnie podbija sieć?

Kto się przekona do takiej wersji deeru?Kto się przekona do takiej wersji deseru?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Współczesna kuchnia charakteryzuje się między innymi tym, że potrafi interpretować na nowo każde danie. Nawet to najbardziej tradycyjne. Nie boi się zmian i nowych składników. To ciekawy trend, ale Włosi w tej dziedzinie są wielkimi konserwatystami. Jak zareagują na nową wersję tiramisu?

Znany i lubiany

Tiramisu to zdecydowanie najbardziej znany włoski deser. Dopracowano w nim wszystkie szczegóły do perfekcji. Wiele osób przyznaje się, że ma do niego niezwykłą słabość. Wśród nich jest nawet Iga Świątek! Zresztą komu się zdarzyło zjeść tiramisu bez dokładki... To po prostu biszkopty nasączone kawą i przełożone kremem na bazie mascarpone, które razem smakują wręcz obezwładniająco. Po co to zmieniać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Idą zmiany. Co na to Włosi?

Zgodnie z zasadą, że nawet najlepszy smak można poprawić, powstają kolejne wersje tego deseru. Na początku zmiany były niewielkie. Czasami dodaje się do niego warstwę owoców, najczęściej truskawek, malin czy rabarbaru. Ale teraz innowacje zaszły dalej. Zamiast kawy postanowiono do tiramisu wykorzystać matchę. Trzeba przyznać, że ta zielona herbata od jakiegoś czasu jest modnym składnikiem deserów. Nadaje im charakterystyczny smak. Ten los spotkał też tiramisu. Jeśli natraficie w sieci na ten dobrze znany deser, ale w kolorze zielonym, to będzie właśnie tiramisu matcha.

Zielona herbata zamiast kawy

Matcha to rodzaj japońskiej, zielonej herbaty. Jest otrzymywana z tej samej rośliny, co klasyczna herbata czarna czy zielona, jednak produkuje się ją w wyjątkowy sposób. Już kilka tygodni przed zbiorami, krzewy herbaty osłaniane są przed słońcem, dzięki czemu mają wyższą zawartość chlorofilu i aminokwasu L-teaniny. Dlatego herbata zyskuje intensywnie zielony kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat. Jej listki są delikatnie parzone, suszone, a potem mielone na proszek. Można go wymieszać z gorącą wodą i pić jako herbatę. Matchę można też dodawać do deserów, ale na pewno nie jest to propozycja dla wszystkich. Jej smak jest specyficzny. Niektórzy go określają jako trawiasty, lekko orzechowy, z odrobiną goryczy.

Tiramisu Matcha

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 80 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki matchy plus do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Do żółtek dodaj cukier i 1 łyżeczkę matchy, a potem wymieszaj całość.
  2. Dodaj serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niej masę serową.
  4. Do wody wsypać 1 łyżeczkę matchy, a potem użyj spieniacza lub energicznie wymieszaj. Mieszanką nasączy biszkopty i ułóż je w formie lub szklankach.
  5. Na tak przygotowanych biszkoptach rozłóż warstwę kremu, przełóż biszkoptami i znowu rozprowadź krem.
  6. Na wierzchu posyp deser matchą. Wstaw go do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodził.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna