PrzepisCiastaUkładam truskawki w formie i zalewam prostą masą. Jemy przez całe lato i nie mamy dość

Układam truskawki w formie i zalewam prostą masą. Jemy przez całe lato i nie mamy dość

Kruche ciasto z truskawkami.
Kruche ciasto z truskawkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Randall Skeffington

01.06.2024 14:29, aktual.: 01.06.2024 14:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć sezon na truskawki dopiero się rozpoczął, warto wykorzystać go w pełni. Szukasz pomysłu na ciasto z truskawkami? Możesz już zakończyć swoje poszukiwania. Poznaj przepis na proste, ucierane ciasto, które ugina się pod ciężarem soczystych owoców.

Słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Ich obecność na straganie świadczy o tym, że właśnie rozpoczęło się lato. Truskawki to jeden z najpopularniejszych letnich owoców. W sezonie pochłaniamy je kilogramami. Robimy z nich przetwory, desery, koktajle i ciasta.

Jeśli masz ochotę na babcine ciasto z truskawkami, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Wypiek wręcz ugina się pod owocami, maślaną kruszonką i budyniową masą, która jest niczym przysłowiowa wisienka na torcie. Nie sposób się od niego oderwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto z truskawkami. Smakuje jak u babci

Wilgotne, słodkie, owocowe, uginające się pod niemoralną ilością kruszonki. Czy jest coś lepszego, niż babcine ciasto z truskawkami? To smak lata zamknięty w prostym, puszystym i wilgotnym wypieku, który wciąga od pierwszego kęsa. Nie ma tu żadnych "wymyślnych" czy drogich składników. Wszystko, czego potrzebujesz, najprawdopodobniej masz już w swojej kuchennej szafce.

Sercem tego wypieku jest proste, kruche ciasto, które wypełnia się soczystymi truskawkami i kremową, budyniową masą. Całość zamyka się w słodkiej, maślanej kruszonce, która nadaje przyjemnej słodyczy i chrupkości. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — pół blachy zniknie zaraz po upieczeniu.

Ciasto z truskawkami i kruszonką — przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 500 g truskawek,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 3 szklanki mleka.

Przygotowane:

  1. Masło, jajka i cukier umieść w dużej misce. Zmiksuj całość na gładką i puszystą masę. Dodaj do niej mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
  2. Podziel masę na dwie części i włóż ją do zamrażarki.
  3. Truskawki umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Posyp je mąką ziemniaczaną, aby nie puściły za dużo soku w trakcie pieczenia.
  4. Wlej do garnka dwie szklanki mleka. Zagotuj je.
  5. Resztę mleka wymieszaj z budyniem i wlej go do garnka. Całość gotuj przez 3-4 minuty aż zgęstnieje.
  6. Wyciągnij ciasto. Pierwszą połowę przeznacz na spód. Wlej do formy ostudzony budyń i dodaj pokrojone truskawki. Całość przykryj pozostałą częścią ciasta.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. Piecz ciasto przez 45-55 minut aż stanie się rumiane. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także