Układam truskawki w formie i zalewam prostą masą. Jemy przez całe lato i nie mamy dość
Choć sezon na truskawki dopiero się rozpoczął, warto wykorzystać go w pełni. Szukasz pomysłu na ciasto z truskawkami? Możesz już zakończyć swoje poszukiwania. Poznaj przepis na proste, ucierane ciasto, które ugina się pod ciężarem soczystych owoców.
01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 14:43
Słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Ich obecność na straganie świadczy o tym, że właśnie rozpoczęło się lato. Truskawki to jeden z najpopularniejszych letnich owoców. W sezonie pochłaniamy je kilogramami. Robimy z nich przetwory, desery, koktajle i ciasta.
Zobacz także
Jeśli masz ochotę na babcine ciasto z truskawkami, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Wypiek wręcz ugina się pod owocami, maślaną kruszonką i budyniową masą, która jest niczym przysłowiowa wisienka na torcie. Nie sposób się od niego oderwać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto z truskawkami. Smakuje jak u babci
Wilgotne, słodkie, owocowe, uginające się pod niemoralną ilością kruszonki. Czy jest coś lepszego, niż babcine ciasto z truskawkami? To smak lata zamknięty w prostym, puszystym i wilgotnym wypieku, który wciąga od pierwszego kęsa. Nie ma tu żadnych "wymyślnych" czy drogich składników. Wszystko, czego potrzebujesz, najprawdopodobniej masz już w swojej kuchennej szafce.
Sercem tego wypieku jest proste, kruche ciasto, które wypełnia się soczystymi truskawkami i kremową, budyniową masą. Całość zamyka się w słodkiej, maślanej kruszonce, która nadaje przyjemnej słodyczy i chrupkości. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — pół blachy zniknie zaraz po upieczeniu.
Ciasto z truskawkami i kruszonką — przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 500 g truskawek,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 2 opakowania budyniu,
- 3 szklanki mleka.
Przygotowane:
- Masło, jajka i cukier umieść w dużej misce. Zmiksuj całość na gładką i puszystą masę. Dodaj do niej mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
- Podziel masę na dwie części i włóż ją do zamrażarki.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Posyp je mąką ziemniaczaną, aby nie puściły za dużo soku w trakcie pieczenia.
- Wlej do garnka dwie szklanki mleka. Zagotuj je.
- Resztę mleka wymieszaj z budyniem i wlej go do garnka. Całość gotuj przez 3-4 minuty aż zgęstnieje.
- Wyciągnij ciasto. Pierwszą połowę przeznacz na spód. Wlej do formy ostudzony budyń i dodaj pokrojone truskawki. Całość przykryj pozostałą częścią ciasta.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. Piecz ciasto przez 45-55 minut aż stanie się rumiane. Smacznego!