Układam truskawki w formie i zalewam prostą masą. Jemy przez całe lato i nie mamy dość

Choć sezon na truskawki dopiero się rozpoczął, warto wykorzystać go w pełni. Szukasz pomysłu na ciasto z truskawkami? Możesz już zakończyć swoje poszukiwania. Poznaj przepis na proste, ucierane ciasto, które ugina się pod ciężarem soczystych owoców.

Kruche ciasto z truskawkami.Kruche ciasto z truskawkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Randall Skeffington

Słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Ich obecność na straganie świadczy o tym, że właśnie rozpoczęło się lato. Truskawki to jeden z najpopularniejszych letnich owoców. W sezonie pochłaniamy je kilogramami. Robimy z nich przetwory, desery, koktajle i ciasta.

Jeśli masz ochotę na babcine ciasto z truskawkami, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Wypiek wręcz ugina się pod owocami, maślaną kruszonką i budyniową masą, która jest niczym przysłowiowa wisienka na torcie. Nie sposób się od niego oderwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Proste ciasto z truskawkami. Smakuje jak u babci

Wilgotne, słodkie, owocowe, uginające się pod niemoralną ilością kruszonki. Czy jest coś lepszego, niż babcine ciasto z truskawkami? To smak lata zamknięty w prostym, puszystym i wilgotnym wypieku, który wciąga od pierwszego kęsa. Nie ma tu żadnych "wymyślnych" czy drogich składników. Wszystko, czego potrzebujesz, najprawdopodobniej masz już w swojej kuchennej szafce.

Sercem tego wypieku jest proste, kruche ciasto, które wypełnia się soczystymi truskawkami i kremową, budyniową masą. Całość zamyka się w słodkiej, maślanej kruszonce, która nadaje przyjemnej słodyczy i chrupkości. Polecamy przygotować je z podwójnej porcji — pół blachy zniknie zaraz po upieczeniu.

Ciasto z truskawkami i kruszonką — przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 500 g truskawek,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 3 szklanki mleka.

Przygotowane:

  1. Masło, jajka i cukier umieść w dużej misce. Zmiksuj całość na gładką i puszystą masę. Dodaj do niej mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieć ciasto.
  2. Podziel masę na dwie części i włóż ją do zamrażarki.
  3. Truskawki umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Posyp je mąką ziemniaczaną, aby nie puściły za dużo soku w trakcie pieczenia.
  4. Wlej do garnka dwie szklanki mleka. Zagotuj je.
  5. Resztę mleka wymieszaj z budyniem i wlej go do garnka. Całość gotuj przez 3-4 minuty aż zgęstnieje.
  6. Wyciągnij ciasto. Pierwszą połowę przeznacz na spód. Wlej do formy ostudzony budyń i dodaj pokrojone truskawki. Całość przykryj pozostałą częścią ciasta.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stp.C. Piecz ciasto przez 45-55 minut aż stanie się rumiane. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar