WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Ciasto wścibskiej sąsiadki będzie nowym hitem. Nazwa jest w pełni zasłużona

Ciasto wścibskiej sąsiadki to puszysty biszkopt, krem budyniowy i galaretka. Zapewne już to gdzieś słyszałeś, ale uwierz, deser ten zasługuje na odrobinę uwagi nie tylko ze względu na intrygującą nazwę. Prócz tego, że śni się po nocach sąsiadkom, którym nie udało się dorwać przepisu, genialnie smakuje i prezentuje się jak dzieło sztuki.

Ciasto wścibskiej sąsiadki Ciasto wścibskiej sąsiadki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto wścibskiej sąsiadki to przepyszny deser, ale mówi się, że może ściągnąć do domu ciekawskie osoby. Krążą pogłoski, że deser ten działa jak magnes na sąsiadki, które przychodzą co chwilę i o wszystko wypytują, byleby przedłużyć rozmowę i zjeść "jeszcze jeden kawałeczek, ale taki nieduży". Strzeż się, bo są zdolne pozbawić cię całej blachy deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie

Ciasto wścibskiej sąsiadki. Przepis

To, jak prezentować się będzie ciasto wścibskiej teściowej, leży w gestii twojej wyobraźni. Zamiast jednej warstwy biszkoptu możesz zrobić dwie, a wtedy wystarczy pominąć w przepisie kupne ciasteczka. Natomiast wierzch deseru możesz udekorować pokrojoną galaretką wymieszaną z kawałkami owoców.

Składniki:

BISZKOPT

  • 3 jajka + dodatkowo 2 białka (w temp. pokojowej),
  • 120 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

BUDYŃ

  • 2x40 g budyniu waniliowego,
  • 1 l mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła (w temp. pokojowej).

DODATKOWO

  • 100 g podłużnych biszkoptów,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 700 ml wody,
  • 150 g dżemu truskawkowego.

Przygotowanie:

  1. Całe jajka i dwa białka ubij na wysokich obrotach na puszystą masę.
  2. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Cały czas ubijając na małych obrotach, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Gotową masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w 180 st. C przez ok. 18 minut (góra-dół). Ciasto studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, a następnie odstaw na blat do całkowitego ostygnięcia.
  4. Proszki budyniowe, mąki i żółtka wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko podgrzej. Kiedy zagotuje się, dodaj masę z proszków budyniowych i mieszaj całość energicznie, aż budyń zgęstnieje i zagotuje się.
  5. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (tak, by folia dotykała powierzchni budyniu) i odstaw do wystudzenia.
  6. Masło utrzyj mikserem na puch, a następnie stopniowo, po łyżeczce, dodawaj do niego zimny budyń, cały czas miksując całość, do połączenia składników.
  7. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, następnie odstaw do ostudzenia i zastygnięcia. Kiedy stężeje, pokrój ją w kostkę.
  8. Przygotowany biszkopt wysmaruj dżemem, następnie rozsmaruj połowę kremu budyniowego, w kolejnym kroku ułóż warstwę biszkoptów, po tym znów rozsmaruj krem budyniowy, a na wierzchu ułóż pokrojoną galaretkę.
  9. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.
Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza