Ciasto wścibskiej sąsiadki będzie nowym hitem. Nazwa jest w pełni zasłużona
Ciasto wścibskiej sąsiadki to puszysty biszkopt, krem budyniowy i galaretka. Zapewne już to gdzieś słyszałeś, ale uwierz, deser ten zasługuje na odrobinę uwagi nie tylko ze względu na intrygującą nazwę. Prócz tego, że śni się po nocach sąsiadkom, którym nie udało się dorwać przepisu, genialnie smakuje i prezentuje się jak dzieło sztuki.
28.05.2024 | aktual.: 28.05.2024 15:24
Ciasto wścibskiej sąsiadki to przepyszny deser, ale mówi się, że może ściągnąć do domu ciekawskie osoby. Krążą pogłoski, że deser ten działa jak magnes na sąsiadki, które przychodzą co chwilę i o wszystko wypytują, byleby przedłużyć rozmowę i zjeść "jeszcze jeden kawałeczek, ale taki nieduży". Strzeż się, bo są zdolne pozbawić cię całej blachy deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto wścibskiej sąsiadki. Przepis
To, jak prezentować się będzie ciasto wścibskiej teściowej, leży w gestii twojej wyobraźni. Zamiast jednej warstwy biszkoptu możesz zrobić dwie, a wtedy wystarczy pominąć w przepisie kupne ciasteczka. Natomiast wierzch deseru możesz udekorować pokrojoną galaretką wymieszaną z kawałkami owoców.
Składniki:
BISZKOPT
- 3 jajka + dodatkowo 2 białka (w temp. pokojowej),
- 120 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),
- 100 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
BUDYŃ
- 2x40 g budyniu waniliowego,
- 1 l mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 200 g masła (w temp. pokojowej).
DODATKOWO
- 100 g podłużnych biszkoptów,
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 700 ml wody,
- 150 g dżemu truskawkowego.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Całe jajka i dwa białka ubij na wysokich obrotach na puszystą masę.
- Pod koniec ubijania dodaj cukier. Cały czas ubijając na małych obrotach, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Gotową masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w 180 st. C przez ok. 18 minut (góra-dół). Ciasto studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, a następnie odstaw na blat do całkowitego ostygnięcia.
- Proszki budyniowe, mąki i żółtka wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko podgrzej. Kiedy zagotuje się, dodaj masę z proszków budyniowych i mieszaj całość energicznie, aż budyń zgęstnieje i zagotuje się.
- Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (tak, by folia dotykała powierzchni budyniu) i odstaw do wystudzenia.
- Masło utrzyj mikserem na puch, a następnie stopniowo, po łyżeczce, dodawaj do niego zimny budyń, cały czas miksując całość, do połączenia składników.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, następnie odstaw do ostudzenia i zastygnięcia. Kiedy stężeje, pokrój ją w kostkę.
- Przygotowany biszkopt wysmaruj dżemem, następnie rozsmaruj połowę kremu budyniowego, w kolejnym kroku ułóż warstwę biszkoptów, po tym znów rozsmaruj krem budyniowy, a na wierzchu ułóż pokrojoną galaretkę.
- Gotowe ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.