Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko

Pierogi to nasze narodowe dobro, którym z dumą chwalimy się przed obcokrajowcami. Za testowanie kultowej potrawy zabrał się mieszkający Polsce Kim, rodowity Koreańczyk.

Koreańczyk przetestował polskie jedzenieKoreańczyk przetestował polskie jedzenie
Źródło zdjęć: © YouTube | @kimjesteskim
Ewa Malinowska

Na pierogi nigdy chętnych nie brakuje, a cała gama różnego rodzaju farszów sprawia, że każdy znajdzie swojego faworyta. Najpopularniejsze są te z ziemniakami i serem, po piętach depczą im świąteczne pierogi z kapustą i grzybami, latem wygryzane przez jagody. Tym razem do testów trafiły jednak te z mięsnym farszem. Werdykt Koreańczyka był jednoznaczny.

Kluski ziemniaczane z azjatyckim sosem z pastą gochujang

Polskie pierogi w oczach Koreańczyka

Mikey Kim w Polsce mieszka od kilku lat. Zdążył nie tylko nauczyć się świetnie naszego niezbyt łatwego języka, ale także rozsmakować się w polskiej kuchni. Na swoim instagramowym profilu dzieli się filmikami z testów smaku. Przy dźwiękach walca a-moll Fryderyka Chopina zabrał się za próbowanie pierogów z mięsem.

Wiele krajów na świecie ma swoje pierożki - Koreańczycy mają mandu, Rosjanie pielmieni, a Włosi ravioli. Jednak to polskie pierogi wyróżniają się na tle międzynarodowej konkurencji, a przynajmniej my sami odbieramy je jako najlepsze na świecie.

Pierogi z mięsem z rosołu i popularnymi liśćmi to pyszny obiad
Pierogi z mięsem z rosołu i popularnymi liśćmi to pyszny obiad © Adobe Stock

Jak na mieszkańca Azji przystało, z pomocą przyszły pałeczki. Już pierwszy pieróg wywołał w Kimie reakcję pełną zachwytu. Sięgnął więc po kolejną sztukę, tym razem ze skwarkami. Tradycyjny, babciny dodatek tylko wzmocnił efekt.

- Czyj to pomysł dodawać skwarki do pierogów?! Szacun - dodał Kim pokazując "okejkę".

Dorzucił kimchi do pierogów

Wersja pierogów z masełkiem okazała się być rozpływająca w ustach, a uśmiech nie znikał z twarzy Kima. Jak na Koreańczyka przystało, sięgnął także po dodatek kimchi. To tradycyjna przekąska z fermentowanej kapusty pekińskiej z dodatkiem ostrej papryki gochugaru. Jest pikantna i kwaśna, a każdy Koreańczyk ma ją w swoim domu. Niektórzy instalują nawet specjalne lodówki, aby przechowywać tam zapasy kimchi.

- To musi być dobre, nie ma wyjścia. Za wasze zdrowie! - powiedział Kim przed spróbowaniem pierogów z mięsem i kimchi.

Z oceną nie przesadził, bo od razu po spróbowaniu na jego twarzy zagościł błogi uśmiech, pełen zadowolenia. Mięsny farsz zdecydowanie ma szansę świetnie zabłysnąć w towarzystwie pikantnej koreańskiej kapusty. Chociaż niejeden purysta złapałby się za głowę, to warto dać szansę takiemu połączeniu.

Widok obcokrajowca, który cieszy się polskim jedzeniem i docenia jego smak, zawsze napawa nas dumą. Mikey Kim udowadnia, że kuchnia polska śmiało może podbijać kubki smakowe również za granicą, a jej połączenie z pikantnymi smakami Azji to strzał w dziesiątkę. Ciekawe, czy czernina również przypadłaby mu do gustu?

Wybrane dla Ciebie
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza