WAŻNE
TERAZ

Włoski koszmar powrócił. Finał mistrzostw świata nie dla Polaków

Zamiast surówki z kapusty robię białe kimchi. Łagodny smak oczaruje nawet dzieci

Kapusta to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Zamiast jednak szatkować ją i łączyć z marchewką, postaw na azjatycką wariację tej popularnej przekąski.

Białe kimchi jest delikatne w smakuBiałe kimchi jest delikatne w smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kimchi to jedno z flagowych dań kuchni koreańskiej. Niektórzy Koreańczycy mają nawet osobne lodówki przeznaczone tylko do przechowywania tej przekąski. Jest to dla nich coś znacznie ważniejszego niż dla nas kiszona kapusta. Ostry smak to zasługa papryczek gochugaru. Nie każdemu przypadnie do gustu, a ci najmłodsi domownicy mogą narzekać na to, że surówka piecze w język. Właśnie dlatego w moim domu rozgościło się w ten sposób białe kimchi, znane jako baek kimchi. Ma przystępny smak, przyjemnie chrupie, a przy tym dostarcza też porcji zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Postaw na białe kimchi

Białe kimchi zdobywa coraz większą popularność i staje się przystępnym sposobem na to, by zaprosić koreańską kuchnię do polskiego domu. Podstawą jest fermentowana kapusta, ale w przeciwieństwie do tradycyjnego kimchi, nie towarzyszy jej ostra papryczka czy pasta gochugaru. Zamiast ostrości mamy tutaj orzeźwiający, słono-kwaśny smak przełamany słodki akcentem pod postacią gruszki. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki, którą pokochają wszyscy — nawet dzieci i osoby unikające pikantnych potraw.

Jak wszystkie fermentowane potrawy, baek kimchi jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. To również źródło błonnika i witamin. Jest bogate zwłaszcza w witaminę K, która jest ważna dla krzepliwości krwi, a także w witaminę C i witaminę A, wspierające układ odpornościowy i wzrok.

Przepis na baek kimchi

Białe kimchi to produkt fermentowany, więc za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Łagodny, orzeźwiający smak świetnie zrównoważy mięsne, cięższe dania, na przykład te z grilla.

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska,
  • 100 g rzodkiewki,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 marchewka,
  • 10 g imbiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół gruszki konferencji,
  • pół szklanki soli morskiej,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Odetnij twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posyp obficie solą morską, wmasuj ją w każdy kawałek kapusty i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie dokładnie wypłucz kapustę pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli, a następnie dobrze odciśnij.
  4. W dużej misce połącz wszystkie pozostałe składniki: pokrojoną w słupki rzodkiewkę, posiekaną cebulę dymkę, słupki marchewki, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą gruszkę oraz cukier. Wymieszaj.
  5. Przygotuj zalewę. Wymieszaj 2-3 łyżki soli w 2 litrach wody.
  6. Do słoika lub pojemnika fermentacyjnego wkładaj warstwy kapusty i warzyw.
  7. Następnie zalej wszystko przygotowaną zalewą tak, aby kapusta była w niej całkowicie zanurzona.
  8. Słoik zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, a następnie przenieś do lodówki.

Baek kimchi jest gotowe do jedzenia po 3-4 dniach od rozpoczęcia fermentacji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto