Zamiast surówki z kapusty robię białe kimchi. Łagodny smak oczaruje nawet dzieci

Kapusta to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Zamiast jednak szatkować ją i łączyć z marchewką, postaw na azjatycką wariację tej popularnej przekąski.

Białe kimchi jest delikatne w smakuBiałe kimchi jest delikatne w smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kimchi to jedno z flagowych dań kuchni koreańskiej. Niektórzy Koreańczycy mają nawet osobne lodówki przeznaczone tylko do przechowywania tej przekąski. Jest to dla nich coś znacznie ważniejszego niż dla nas kiszona kapusta. Ostry smak to zasługa papryczek gochugaru. Nie każdemu przypadnie do gustu, a ci najmłodsi domownicy mogą narzekać na to, że surówka piecze w język. Właśnie dlatego w moim domu rozgościło się w ten sposób białe kimchi, znane jako baek kimchi. Ma przystępny smak, przyjemnie chrupie, a przy tym dostarcza też porcji zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Postaw na białe kimchi

Białe kimchi zdobywa coraz większą popularność i staje się przystępnym sposobem na to, by zaprosić koreańską kuchnię do polskiego domu. Podstawą jest fermentowana kapusta, ale w przeciwieństwie do tradycyjnego kimchi, nie towarzyszy jej ostra papryczka czy pasta gochugaru. Zamiast ostrości mamy tutaj orzeźwiający, słono-kwaśny smak przełamany słodki akcentem pod postacią gruszki. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki, którą pokochają wszyscy — nawet dzieci i osoby unikające pikantnych potraw.

Jak wszystkie fermentowane potrawy, baek kimchi jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. To również źródło błonnika i witamin. Jest bogate zwłaszcza w witaminę K, która jest ważna dla krzepliwości krwi, a także w witaminę C i witaminę A, wspierające układ odpornościowy i wzrok.

Przepis na baek kimchi

Białe kimchi to produkt fermentowany, więc za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Łagodny, orzeźwiający smak świetnie zrównoważy mięsne, cięższe dania, na przykład te z grilla.

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska,
  • 100 g rzodkiewki,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 marchewka,
  • 10 g imbiru,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół gruszki konferencji,
  • pół szklanki soli morskiej,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Odetnij twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Posyp obficie solą morską, wmasuj ją w każdy kawałek kapusty i odstaw na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie dokładnie wypłucz kapustę pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli, a następnie dobrze odciśnij.
  4. W dużej misce połącz wszystkie pozostałe składniki: pokrojoną w słupki rzodkiewkę, posiekaną cebulę dymkę, słupki marchewki, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą gruszkę oraz cukier. Wymieszaj.
  5. Przygotuj zalewę. Wymieszaj 2-3 łyżki soli w 2 litrach wody.
  6. Do słoika lub pojemnika fermentacyjnego wkładaj warstwy kapusty i warzyw.
  7. Następnie zalej wszystko przygotowaną zalewą tak, aby kapusta była w niej całkowicie zanurzona.
  8. Słoik zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, a następnie przenieś do lodówki.

Baek kimchi jest gotowe do jedzenia po 3-4 dniach od rozpoczęcia fermentacji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca