Zamiast surówki z kapusty robię białe kimchi. Łagodny smak oczaruje nawet dzieci
Kapusta to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Zamiast jednak szatkować ją i łączyć z marchewką, postaw na azjatycką wariację tej popularnej przekąski.
Kimchi to jedno z flagowych dań kuchni koreańskiej. Niektórzy Koreańczycy mają nawet osobne lodówki przeznaczone tylko do przechowywania tej przekąski. Jest to dla nich coś znacznie ważniejszego niż dla nas kiszona kapusta. Ostry smak to zasługa papryczek gochugaru. Nie każdemu przypadnie do gustu, a ci najmłodsi domownicy mogą narzekać na to, że surówka piecze w język. Właśnie dlatego w moim domu rozgościło się w ten sposób białe kimchi, znane jako baek kimchi. Ma przystępny smak, przyjemnie chrupie, a przy tym dostarcza też porcji zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Postaw na białe kimchi
Białe kimchi zdobywa coraz większą popularność i staje się przystępnym sposobem na to, by zaprosić koreańską kuchnię do polskiego domu. Podstawą jest fermentowana kapusta, ale w przeciwieństwie do tradycyjnego kimchi, nie towarzyszy jej ostra papryczka czy pasta gochugaru. Zamiast ostrości mamy tutaj orzeźwiający, słono-kwaśny smak przełamany słodki akcentem pod postacią gruszki. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki, którą pokochają wszyscy — nawet dzieci i osoby unikające pikantnych potraw.
Jak wszystkie fermentowane potrawy, baek kimchi jest bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. To również źródło błonnika i witamin. Jest bogate zwłaszcza w witaminę K, która jest ważna dla krzepliwości krwi, a także w witaminę C i witaminę A, wspierające układ odpornościowy i wzrok.
Przepis na baek kimchi
Białe kimchi to produkt fermentowany, więc za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Łagodny, orzeźwiający smak świetnie zrównoważy mięsne, cięższe dania, na przykład te z grilla.
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska,
- 100 g rzodkiewki,
- 1 cebula dymka,
- 1 marchewka,
- 10 g imbiru,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół gruszki konferencji,
- pół szklanki soli morskiej,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Odetnij twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Posyp obficie solą morską, wmasuj ją w każdy kawałek kapusty i odstaw na 2-3 godziny.
- Po tym czasie dokładnie wypłucz kapustę pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli, a następnie dobrze odciśnij.
- W dużej misce połącz wszystkie pozostałe składniki: pokrojoną w słupki rzodkiewkę, posiekaną cebulę dymkę, słupki marchewki, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą gruszkę oraz cukier. Wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. Wymieszaj 2-3 łyżki soli w 2 litrach wody.
- Do słoika lub pojemnika fermentacyjnego wkładaj warstwy kapusty i warzyw.
- Następnie zalej wszystko przygotowaną zalewą tak, aby kapusta była w niej całkowicie zanurzona.
- Słoik zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, a następnie przenieś do lodówki.
Baek kimchi jest gotowe do jedzenia po 3-4 dniach od rozpoczęcia fermentacji. Smacznego!