Koreanki piją taką kawę. Jest jak balsam dla jelit i pomaga zachować młodość na dłużej

W koreańskich kawiarniach zamiast klasycznego latte coraz częściej serwuje się goguma latte – aksamitny napój na bazie pieczonego warzywa. To prawdziwy hit wśród osób dbających o zdrowie i młody wygląd.

Kawa z batatem to hit wśród KoreanekKawa z batatem to hit wśród Koreanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bataty, cenione za swoje właściwości odżywcze, coraz częściej trafiają nie tylko na talerze, ale też do filiżanek. Z ich dodatkiem można przygotować wyjątkowy napój – kremowy, delikatnie słodki i pełen wartościowych składników. Nie zawiera kofeiny, a mimo to skutecznie dodaje energii, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Batat w kawie

Podstawą goguma latte jest pieczony batat, znany również jako słodki ziemniak. Zamiast kawy – warzywo, zamiast cukru – naturalna słodycz. Choć bataty nie zawierają kofeiny, są źródłem złożonych węglowodanów i witamin z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny i zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz łagodny zastrzyk energii.

Dzięki temu goguma latte może z powodzeniem zastąpić klasyczną kawę – zwłaszcza wtedy, gdy nie potrzebujesz pobudzenia, ale chcesz się rozgrzać, odprężyć i zadbać o jelita. Jeśli jednak zależy ci na efekcie pobudzającym, wystarczy dodać odrobinę espresso – powstanie wtedy zdrowsza, bardziej kremowa wersja klasycznego latte.

Naturalna recepta na młodość i zdrowie

Goguma latte to nie tylko rozgrzewający napój, to również źródło składników, które realnie wpływają na wygląd i samopoczucie. Pomarańczowe i fioletowe bataty dostarczają beta-karotenu, przekształcanego w organizmie w witaminę A – niezbędną dla zdrowej skóry i dobrego widzenia. Obecne w nich antocyjany i witamina C neutralizują wolne rodniki, wzmacniają naczynia krwionośne i wspierają odporność.

Co ważne, bataty korzystnie wpływają na jelita – poprawiają perystaltykę, odżywiają florę bakteryjną i pomagają zachować równowagę trawienną, co ma bezpośredni wpływ na ogólną kondycję organizmu. Koreanki piją goguma latte nie tylko dla zdrowia, ale i urody – napój ten może pomóc utrzymać jędrną skórę, ograniczyć stany zapalne i poprawić wygląd cery. Jest lekkostrawny i łagodny, więc sprawdzi się także u dzieci, seniorów i osób na diecie eliminacyjnej.

Przepis na kawę z batatem

Składniki:

  • 1 batat (najlepiej o fioletowej lub pomarańczowej skórce),
  • 250 ml mleka,
  • 30 ml espresso (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka cukru,
  • kilka kropel naturalnej wanilii,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz batata i nakrój go nożem lub zrób drobne dziurki widelcem.
  2. Następnie upiecz batata w 200 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
  3. Po tym czasie obierz go i zmiksuj z ciepłym mlekiem na gładki napój.
  4. Dopraw cynamonem, cukrem i kardamonem.
  5. Jeśli potrzebujesz zastrzyku energii, dodaj espresso.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku