Koreańskie placuszki warzywne idealne na obiad. Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować
Są jednocześnie chrupiące i miękkie, wypchane po brzegi warzywami i tak smaczne, że nie sposób odmówić sobie przynajmniej jednej dokładki. W połączeniu z pysznym sosem smakują tak, że zamarzysz o wycieczce do Korei.
27.09.2024 | aktual.: 27.09.2024 09:58
Koreańskie placki to znakomity sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw lub wykorzystanie tego, co zalega nam w lodówce. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad bez mięsa, te placki będą idealną odpowiedzią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koreańskie placki warzywne z sosem sojowo-sezamowym
To wyjątkowe danie, które trudno jednoznacznie zaklasyfikować. Koreańskie placki warzywne łączą w sobie lekkość naleśnika z sytością placka ziemniaczanego. Przygotowuje się je z pikantnego ciasta naleśnikowego wzbogaconego o ulubione warzywa. W środku znaleźć się może wiele różnych składników, tj. por, kapusta, marchewka czy papryka. Dzięki temu można tworzyć swoje ulubione kompozycje i wykorzystywać to, co akurat mamy w domu.
Koreańskie placki warzywne to danie, które sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie główne, jak i pyszna przekąska. Są lekkie i pożywne, a przy tym niezwykle smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych czy cukiniowych.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 pęczek dymki,
- 1 papryczka chili,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki zimnej wody.
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sezamu,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- 1/2 limonki,
- 1/2 szk. oleju roślinnego,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w cienkie paseczki. Podobnie zrób z dymką oraz ostrą papryczką.
Krok 2. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól oraz zimną wodę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gęstsze od klasycznego naleśnikowego.
Krok 3. Do ciasta dodaj przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
Krok 4. W międzyczasie przygotuj sos. W misce połącz sos sojowy z sezamem, płatkami chilli, sokiem wyciśniętym z połowy limonki, olejem oraz wodą.
Krok 5. Usmażone placki podaj z przygotowanym sosem. Smacznego!