Koreańskie placuszki warzywne idealne na obiad. Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować

Są jednocześnie chrupiące i miękkie, wypchane po brzegi warzywami i tak smaczne, że nie sposób odmówić sobie przynajmniej jednej dokładki. W połączeniu z pysznym sosem smakują tak, że zamarzysz o wycieczce do Korei.

Koreańskie placuszki warzywneKoreańskie placuszki warzywne
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Koreańskie placki to znakomity sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw lub wykorzystanie tego, co zalega nam w lodówce. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad bez mięsa, te placki będą idealną odpowiedzią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Koreańskie placki warzywne z sosem sojowo-sezamowym

To wyjątkowe danie, które trudno jednoznacznie zaklasyfikować. Koreańskie placki warzywne łączą w sobie lekkość naleśnika z sytością placka ziemniaczanego. Przygotowuje się je z pikantnego ciasta naleśnikowego wzbogaconego o ulubione warzywa. W środku znaleźć się może wiele różnych składników, tj. por, kapusta, marchewka czy papryka. Dzięki temu można tworzyć swoje ulubione kompozycje i wykorzystywać to, co akurat mamy w domu.

Koreańskie placki warzywne to danie, które sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie główne, jak i pyszna przekąska. Są lekkie i pożywne, a przy tym niezwykle smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych czy cukiniowych.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki zimnej wody.

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1/2 limonki,
  • 1/2 szk. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w cienkie paseczki. Podobnie zrób z dymką oraz ostrą papryczką.

Warzywa najlepiej sprawdzą się w cienkich paseczkach
Warzywa najlepiej sprawdzą się w cienkich paseczkach © Pyszności

Krok 2. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól oraz zimną wodę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gęstsze od klasycznego naleśnikowego.

Ciasto na placuszki
Ciasto na placuszki © Pyszności

Krok 3. Do ciasta dodaj przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.

Chrupiące placki warzywne
Chrupiące placki warzywne © Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotuj sos. W misce połącz sos sojowy z sezamem, płatkami chilli, sokiem wyciśniętym z połowy limonki, olejem oraz wodą.

Azjatycki sos do placków
Azjatycki sos do placków © Pyszności

Krok 5. Usmażone placki podaj z przygotowanym sosem. Smacznego!

Koreańskie placki warzywne
Koreańskie placki warzywne © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki