Koreańskie placuszki warzywne idealne na obiad. Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować
Są jednocześnie chrupiące i miękkie, wypchane po brzegi warzywami i tak smaczne, że nie sposób odmówić sobie przynajmniej jednej dokładki. W połączeniu z pysznym sosem smakują tak, że zamarzysz o wycieczce do Korei.
Koreańskie placki to znakomity sposób na przemycenie do codziennej diety dodatkowej porcji warzyw lub wykorzystanie tego, co zalega nam w lodówce. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Jeśli nie wiesz, co podać na obiad bez mięsa, te placki będą idealną odpowiedzią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację
Koreańskie placki warzywne z sosem sojowo-sezamowym
To wyjątkowe danie, które trudno jednoznacznie zaklasyfikować. Koreańskie placki warzywne łączą w sobie lekkość naleśnika z sytością placka ziemniaczanego. Przygotowuje się je z pikantnego ciasta naleśnikowego wzbogaconego o ulubione warzywa. W środku znaleźć się może wiele różnych składników, tj. por, kapusta, marchewka czy papryka. Dzięki temu można tworzyć swoje ulubione kompozycje i wykorzystywać to, co akurat mamy w domu.
Koreańskie placki warzywne to danie, które sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie główne, jak i pyszna przekąska. Są lekkie i pożywne, a przy tym niezwykle smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych czy cukiniowych.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 pęczek dymki,
- 1 papryczka chili,
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki zimnej wody.
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sezamu,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- 1/2 limonki,
- 1/2 szk. oleju roślinnego,
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w cienkie paseczki. Podobnie zrób z dymką oraz ostrą papryczką.
Krok 2. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól oraz zimną wodę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gęstsze od klasycznego naleśnikowego.
Krok 3. Do ciasta dodaj przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
Krok 4. W międzyczasie przygotuj sos. W misce połącz sos sojowy z sezamem, płatkami chilli, sokiem wyciśniętym z połowy limonki, olejem oraz wodą.
Krok 5. Usmażone placki podaj z przygotowanym sosem. Smacznego!