Na Kaszubach pieką żuchel. Spróbowałam i od razu pokochałam, ale długo musiałam prosić o ten przepis
Żuchel to placek ziemniaczany z kawałkami przypieczonego boczku lub słoniny. Jest tradycyjnym daniem na Kaszubach wpisanym na ministerialną listę produktów regionalnych w województwie pomorskim. Jedynie tam żuchel cieszy się popularnością, a szkoda, bo to genialne danie zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Przepis zdobyłam od gospodyni z KGW, a nie było to łatwym zadaniem, gdyż patent na udany żuchel to ściśle strzeżona tajemnica.
09.04.2024 | aktual.: 13.06.2024 11:06
Żuchel (blacharz, sztydrych, kartoflak) na stołach mieszkańców województwa pomorskiego gości od pokoleń, a w Borach Tucholskich przyrządzano go jeszcze przed drugą wojną światową. Dawniej żuchel wypiekany był głównie jesienią i zimą. Ziemniaki ucierano w takiej ilości, aby wypełnić od dwóch do trzech blach, gdzie znajdowały się już smażone szpyrki, które pozyskiwano z boczku wieprzowego lub słoniny (jesienią używano okrasy z gęsi). Następnie blachy wkładano do piekarnika lub pieca kaflowego opalanego drewnem. Przy przygotowywaniu tego dania należało pamiętać, aby dobrze wymieszać ciasto, tak żeby cała kartoflanka nie osadziła się na dnie blachy. Co jeszcze trzeba wiedzieć, by przygotować idealny żuchel?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobry żuchel?
Lista składników na żuchel jest bajecznie prosta i krótka. Do stworzenia tego pysznego ziemniaczanego placka w kaszubskiej wersji potrzeba jedynie ziemniaków, nieco wędzonego boczku oraz soli. Ani mąka, ani jajka nie są potrzebne, pod warunkiem że placek zostanie przygotowany z odpowiednich ziemniaków. Najlepsze na żuchel będą kartofle typu B, a najlepiej C, im bardziej mączyste, tym lepiej. W sklepie szukaj więc takich odmian, jak: Bryza, Ibis, Gustaw, Aster, Gracja, Mila, Tajfun czy Beryl.
Gospodynie dodają do podstawowego przepisu na żuchel odrobinę masła. Tłuszcz pokrojony na kawałki ląduje na wierzchu placka ziemniaczanego, dzięki czemu danie zyskuje piękny kolor i chrupkość. Wnętrze natomiast staje się delikatniejsze i nabiera przyjemnych, maślanych nut. Kolejnym patentem na "ulepszenie" ziemniaczanego placka jest odsmażanie pokrojonych już kawałków na maśle, najlepiej na drugi dzień.
Kaszubki żuchel ziemniaczany. Przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 300 g boczku wędzonego,
- sól,
- 100 g masła.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odciśnij ziemniaczaną masę z nadmiaru wody i dopraw solą.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się zarumieni.
- Gotowy boczek dodaj do ziemniaczanej masy. Dokładnie wymieszaj całość i przełóż do blachy wysmarowanej masłem.
- Wyrównaj powierzchnię placka zwilżoną łyżką, a następnie posyp go pokrojonym drobno masłem.
- Żuchel piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut.
- Gotowy żuchel odstaw, by ostygł, wtedy łatwiej będzie się kroił.