Jajecznica, którą uwielbiają Kaszubi. Dodają do niej regionalny przysmak
Jajecznica wciąż pozostaje jedną z najbardziej lubianych potraw śniadaniowych, a jej wielką zaletą jest możliwość dowolnego modyfikowania składników. Mieszkańcy Kaszub od dawna jedzą w wielkanocny poranek jajka smażone z… wędzonym węgorzem. Jak przygotować prażnicę?
Kaszuby to bardzo urokliwy region Polski, słynący z dziewiczych lasów, pięknych jezior i nadmorskich plaż. Zachwycają krajobrazami, ale również licznymi zabytkami, świadczącymi o bogatej historii tej krainy. Licznych turystów przyciąga też tutejsza kuchnia, obfitująca w oryginalne i pyszne potrawy.
Kulinarne dziedzictwo regionu oparte jest na składnikach, które znaleźć można w lasach, sadach, polach, na łąkach, a także rzekach, jeziorach oraz morzu. Od niepamiętnych czasów Kaszubi cenią m.in. węgorza, przetwarzanego na rozmaite sposoby. Za prawdziwy przysmak uchodzi wędzona ryba, słynąca z delikatnego i aromatycznego mięsa. Nic dziwnego, że trafia na świąteczny stół, choćby jako dodatek do jajecznicy, zwanej prażnicą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka
Od wieków węgorz uchodził za przysmak także w innych zakątkach Polski. Wzmianki na jego temat nie mogło zabraknąć w najstarszej rodzimej książce kucharskiej – "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 r. Autor, Stanisław Czerniecki, zachęcał do przyrządzenia "węgorza z miodownikiem": upieczoną rybę należało umieścić w drewnianej rynience, posypać pokruszonym piernikiem oraz przyprawami korzennymi. Paweł Tremo, kuchmistrz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, z węgorza i linów gotował klarowny bulion. Nasi przodkowie często konsumowali tę rybę w towarzystwie rozmaitych sosów, np. pietruszkowego.
Węgorz na pewno zasługuje na zainteresowanie. Jak przyrządzić go z jajecznicą?
Węgorz – wartości odżywcze
Jak wszystkie ryby jest doskonałym źródłem łatwo strawnego białka, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wśród nich na uwagę zasługuje duża zawartość treoniny, izoleucyny, waliny, leucyny oraz lizyny.
W wędzonym węgorzu nie brakuje witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (odgrywa istotną rolę w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz przyspiesza przemianę materii) oraz B12 (dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, odpowiada m.in. za koncentrację i pamięć), a także witaminy A, niezbędnej w procesie widzenia, wzmacniającej system immunologiczny i poprawiającej kondycję skóry, włosów czy paznokci. Ryba stanowi również bogate źródło witaminy D.
Wędzony węgorz zawiera sporo tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także świetnie wpływają na samopoczucie.
Ryba jest bogatym źródłem składników mineralnych, choćby fosforu stanowiącego budulec kości i zębów, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
Prażnica – jak ją przyrządzić
Do przygotowania kaszubskiej jajecznicy potrzebujemy połowy wędzonego węgorza (jeśli nie uda nam się zdobyć tej ryby, możemy zastąpić ją pstrągiem), którego kroimy w cienkie paski i moczymy w wodzie przez godzinę, dzięki czemu nabierze kruchości.
W miseczce roztrzepujemy trzy jajka. Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym niewielką cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po czym wylewamy jajka. Ciągle mieszając czekamy, aż się zetną w stopniu, jaki lubimy. Pod koniec dodajemy węgorza. Później doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.
Prażnicę tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.