Jajecznica, którą uwielbiają Kaszubi. Dodają do niej regionalny przysmak

Jajecznica wciąż pozostaje jedną z najbardziej lubianych potraw śniadaniowych, a jej wielką zaletą jest możliwość dowolnego modyfikowania składników. Mieszkańcy Kaszub od dawna jedzą w wielkanocny poranek jajka smażone z… wędzonym węgorzem. Jak przygotować prażnicę?

PrażnicaPrażnica
Źródło zdjęć: © Getty Images | Joerg Beuge

Kaszuby to bardzo urokliwy region Polski, słynący z dziewiczych lasów, pięknych jezior i nadmorskich plaż. Zachwycają krajobrazami, ale również licznymi zabytkami, świadczącymi o bogatej historii tej krainy. Licznych turystów przyciąga też tutejsza kuchnia, obfitująca w oryginalne i pyszne potrawy.

Kulinarne dziedzictwo regionu oparte jest na składnikach, które znaleźć można w lasach, sadach, polach, na łąkach, a także rzekach, jeziorach oraz morzu. Od niepamiętnych czasów Kaszubi cenią m.in. węgorza, przetwarzanego na rozmaite sposoby. Za prawdziwy przysmak uchodzi wędzona ryba, słynąca z delikatnego i aromatycznego mięsa. Nic dziwnego, że trafia na świąteczny stół, choćby jako dodatek do jajecznicy, zwanej prażnicą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Od wieków węgorz uchodził za przysmak także w innych zakątkach Polski. Wzmianki na jego temat nie mogło zabraknąć w najstarszej rodzimej książce kucharskiej – "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" z 1682 r. Autor, Stanisław Czerniecki, zachęcał do przyrządzenia "węgorza z miodownikiem": upieczoną rybę należało umieścić w drewnianej rynience, posypać pokruszonym piernikiem oraz przyprawami korzennymi. Paweł Tremo, kuchmistrz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, z węgorza i linów gotował klarowny bulion. Nasi przodkowie często konsumowali tę rybę w towarzystwie rozmaitych sosów, np. pietruszkowego.

Węgorz na pewno zasługuje na zainteresowanie. Jak przyrządzić go z jajecznicą?

Węgorz – wartości odżywcze

Jak wszystkie ryby jest doskonałym źródłem łatwo strawnego białka, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wśród nich na uwagę zasługuje duża zawartość treoniny, izoleucyny, waliny, leucyny oraz lizyny.

Wędzony węgorz
Wędzony węgorz © Getty Images | Tas3

W wędzonym węgorzu nie brakuje witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (odgrywa istotną rolę w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz przyspiesza przemianę materii) oraz B12 (dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, odpowiada m.in. za koncentrację i pamięć), a także witaminy A, niezbędnej w procesie widzenia, wzmacniającej system immunologiczny i poprawiającej kondycję skóry, włosów czy paznokci. Ryba stanowi również bogate źródło witaminy D.

Wędzony węgorz zawiera sporo tłuszczu, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniają odporność organizmu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także świetnie wpływają na samopoczucie.

Ryba jest bogatym źródłem składników mineralnych, choćby fosforu stanowiącego budulec kości i zębów, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową

Prażnica – jak ją przyrządzić

Do przygotowania kaszubskiej jajecznicy potrzebujemy połowy wędzonego węgorza (jeśli nie uda nam się zdobyć tej ryby, możemy zastąpić ją pstrągiem), którego kroimy w cienkie paski i moczymy w wodzie przez godzinę, dzięki czemu nabierze kruchości.

W miseczce roztrzepujemy trzy jajka. Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym niewielką cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po czym wylewamy jajka. Ciągle mieszając czekamy, aż się zetną w stopniu, jaki lubimy. Pod koniec dodajemy węgorza. Później doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

Prażnicę tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości