Azjatka tłumaczy, jak poprawnie jeść sushi. Wielu z nas popełnia karygodne błędy

Lubicie sushi? Jeśli tak, to pewnie potraficie jeść je pałeczkami. Pewna Azjatka wyjaśniła na TikToku, w jaki sposób robić to prawidłowo. Okazuje się, że wielu z nas popełnia kilka błędów. Nie chodzi tu bynajmniej o trzymanie pałeczek. Problem leży zupełnie gdzie indziej.

Azjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushiAzjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushi
Źródło zdjęć: © TikTok | jadewpolsce
Paulina Hermann

Przyjęło się, że sushi jemy TYLKO pałeczkami. Na szczęście dla osób, które nie potrafią spożywać dania w ten sposób, nie jest to wymagane. Możemy używać rąk, a nawet widelca. Tego zdania jest Jade Kim, czyli Azjatka mieszkająca od kilku lat w Polsce. Jade ma jeszcze kilka bardzo ważnych rad dla nas, gdyż wielu Polaków popełnia karygodne błędy przy spożywaniu sushi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Jak prawidłowo jeść sushi? Azjatka wszystko wyjaśnia

Czy wiecie, że pierwotnie sushi jadło się... rękoma? Może to być ogromnym zdziwieniem dla wszystkich, którzy kojarzyli to danie z trudnymi w użyciu pałeczkami. Na szczęście nie musisz się już tym martwić, szczególnie jeśli lubisz nigri. Możesz skorzystać z chusteczki, aby przemyć ręce i zajadać się sushi za pomocą rąk.

- Pamiętaj, nie kąp biednego sushi w sosie sojowym - mówi tiktokerka Jade. - Wystarczy delikatnie i z wyczuciem musnąć sushi o sos sojowy.

Dlaczego to takie ważne? Jeśli wrzucimy danie, w którym jest dużo ryżu do sosu sojowego, rozmięknie i się rozpadnie (szybciej nawet niż "przyjaźnie z podstawówki"). Zjedzenie takiego czegoś nie będzie zbyt przyjemne i zabierze nam radość z przepysznej japońskiej przekąski. Najlepiej więc umoczyć lekko sushi od strony ryby lub nori — dzięki temu nie zepsujemy smaku.

Sushi
Sushi © Pixabay | Nile

Kolejnym punktem na liście jest marynowany imbir. Przyznaj, że kładziesz kawałek na sushi, a dopiero potem jecie całość razem. To ogromny błąd! Marynowany imbir należy spożywać pomiędzy kolejnymi porcjami. Dzięki temu oczyścisz podniebienie i będziesz mógł zachwycać się różnymi smakami rybek.

Zostało jeszcze wasabi, czyli zielony chrzan. Nie musisz go oczywiście jeść, ale nakładanie całej porcji na kawałek dania nie jest dobrym pomysłem.

- Dodaj małą kroplę wasabi na kawałek sushi przed zanurzeniem go w sosie sojowym - tłumaczy Jade Kim.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy