PoradyAzjatka tłumaczy, jak poprawnie jeść sushi. Wielu z nas popełnia karygodne błędy

Azjatka tłumaczy, jak poprawnie jeść sushi. Wielu z nas popełnia karygodne błędy

Azjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushi
Azjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushi
Źródło zdjęć: © TikTok | jadewpolsce

12.11.2023 15:14, aktual.: 17.01.2024 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubicie sushi? Jeśli tak, to pewnie potraficie jeść je pałeczkami. Pewna Azjatka wyjaśniła na TikToku, w jaki sposób robić to prawidłowo. Okazuje się, że wielu z nas popełnia kilka błędów. Nie chodzi tu bynajmniej o trzymanie pałeczek. Problem leży zupełnie gdzie indziej.

Przyjęło się, że sushi jemy TYLKO pałeczkami. Na szczęście dla osób, które nie potrafią spożywać dania w ten sposób, nie jest to wymagane. Możemy używać rąk, a nawet widelca. Tego zdania jest Jade Kim, czyli Azjatka mieszkająca od kilku lat w Polsce. Jade ma jeszcze kilka bardzo ważnych rad dla nas, gdyż wielu Polaków popełnia karygodne błędy przy spożywaniu sushi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo jeść sushi? Azjatka wszystko wyjaśnia

Czy wiecie, że pierwotnie sushi jadło się... rękoma? Może to być ogromnym zdziwieniem dla wszystkich, którzy kojarzyli to danie z trudnymi w użyciu pałeczkami. Na szczęście nie musisz się już tym martwić, szczególnie jeśli lubisz nigri. Możesz skorzystać z chusteczki, aby przemyć ręce i zajadać się sushi za pomocą rąk.

- Pamiętaj, nie kąp biednego sushi w sosie sojowym - mówi tiktokerka Jade. - Wystarczy delikatnie i z wyczuciem musnąć sushi o sos sojowy.

Dlaczego to takie ważne? Jeśli wrzucimy danie, w którym jest dużo ryżu do sosu sojowego, rozmięknie i się rozpadnie (szybciej nawet niż "przyjaźnie z podstawówki"). Zjedzenie takiego czegoś nie będzie zbyt przyjemne i zabierze nam radość z przepysznej japońskiej przekąski. Najlepiej więc umoczyć lekko sushi od strony ryby lub nori — dzięki temu nie zepsujemy smaku.

Sushi
Sushi© Pixabay | Nile

Kolejnym punktem na liście jest marynowany imbir. Przyznaj, że kładziesz kawałek na sushi, a dopiero potem jecie całość razem. To ogromny błąd! Marynowany imbir należy spożywać pomiędzy kolejnymi porcjami. Dzięki temu oczyścisz podniebienie i będziesz mógł zachwycać się różnymi smakami rybek.

Zostało jeszcze wasabi, czyli zielony chrzan. Nie musisz go oczywiście jeść, ale nakładanie całej porcji na kawałek dania nie jest dobrym pomysłem.

- Dodaj małą kroplę wasabi na kawałek sushi przed zanurzeniem go w sosie sojowym - tłumaczy Jade Kim.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także