Azjatka tłumaczy, jak poprawnie jeść sushi. Wielu z nas popełnia karygodne błędy

Lubicie sushi? Jeśli tak, to pewnie potraficie jeść je pałeczkami. Pewna Azjatka wyjaśniła na TikToku, w jaki sposób robić to prawidłowo. Okazuje się, że wielu z nas popełnia kilka błędów. Nie chodzi tu bynajmniej o trzymanie pałeczek. Problem leży zupełnie gdzie indziej.

Azjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushiAzjatka pokazuje, jak prawidłowo jeść sushi
Źródło zdjęć: © TikTok | jadewpolsce
Paulina Hermann

Przyjęło się, że sushi jemy TYLKO pałeczkami. Na szczęście dla osób, które nie potrafią spożywać dania w ten sposób, nie jest to wymagane. Możemy używać rąk, a nawet widelca. Tego zdania jest Jade Kim, czyli Azjatka mieszkająca od kilku lat w Polsce. Jade ma jeszcze kilka bardzo ważnych rad dla nas, gdyż wielu Polaków popełnia karygodne błędy przy spożywaniu sushi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam burgery, mąż przetarł oczy ze zdumienia. Pieczywo zastąpiłam nietypowym składnikiem

Jak prawidłowo jeść sushi? Azjatka wszystko wyjaśnia

Czy wiecie, że pierwotnie sushi jadło się... rękoma? Może to być ogromnym zdziwieniem dla wszystkich, którzy kojarzyli to danie z trudnymi w użyciu pałeczkami. Na szczęście nie musisz się już tym martwić, szczególnie jeśli lubisz nigri. Możesz skorzystać z chusteczki, aby przemyć ręce i zajadać się sushi za pomocą rąk.

- Pamiętaj, nie kąp biednego sushi w sosie sojowym - mówi tiktokerka Jade. - Wystarczy delikatnie i z wyczuciem musnąć sushi o sos sojowy.

Dlaczego to takie ważne? Jeśli wrzucimy danie, w którym jest dużo ryżu do sosu sojowego, rozmięknie i się rozpadnie (szybciej nawet niż "przyjaźnie z podstawówki"). Zjedzenie takiego czegoś nie będzie zbyt przyjemne i zabierze nam radość z przepysznej japońskiej przekąski. Najlepiej więc umoczyć lekko sushi od strony ryby lub nori — dzięki temu nie zepsujemy smaku.

Sushi
Sushi © Pixabay | Nile

Kolejnym punktem na liście jest marynowany imbir. Przyznaj, że kładziesz kawałek na sushi, a dopiero potem jecie całość razem. To ogromny błąd! Marynowany imbir należy spożywać pomiędzy kolejnymi porcjami. Dzięki temu oczyścisz podniebienie i będziesz mógł zachwycać się różnymi smakami rybek.

Zostało jeszcze wasabi, czyli zielony chrzan. Nie musisz go oczywiście jeść, ale nakładanie całej porcji na kawałek dania nie jest dobrym pomysłem.

- Dodaj małą kroplę wasabi na kawałek sushi przed zanurzeniem go w sosie sojowym - tłumaczy Jade Kim.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają