Sushi, które jesz w restauracji jest nieprawdziwe? Azjatka wszystko ujawniła

Sushi ma mnóstwo zwolenników i przeciwników. Wiele osób kocha rybę z ryżem zawiniętą w glony nori, inni jej nienawidzą. Ci pierwsi często zamawiają danie w restauracjach. Okazuje się jednak, że to, co dostają, nijak ma się do prawdziwego sushi. Wyjaśnić to na TikToku postanowiła Jade Kim.

ObrazekSushi w Polsce nie jest prawdziwe (TikTok)
Paulina Hermann

Sushi, które zamawiamy z restauracji, całkowicie różni się od tego, które przygotowują Japończycy. Jesteście w szoku? Pewnie myśleliście, że jecie prawdziwy japoński rarytas. W tym momencie niemile się zaskoczycie.

W restauracjach nie zamówimy prawdziwego sushi

Istnieją dwa rodzaje tego popularnego dania:

  • nigri z ryżem, wasabi i rybą,
  • rolki maki z wodorostami nori na zewnątrz.
- Sushi, jakie znasz z knajpy w swoi bloku powstało w Los Angeles - mówi Jade Kim w swoim filmiku.

Chodzi tu głównie o California Maki. Tam właśnie pojawił się ogórek, mięso z kraba oraz awokado. Na szczęście w naszym kraju można znaleźć restauracje z prawdziwą wersją tego dania.

Jak zauważa Azjatka, w Polsce porządne nigri jest bardzo drogie. W Korei ten rodzaj sushi z miso (japońska pasta z soi i dodatków) kosztuje ok. 35 - 40 złotych.

Użytkownicy TikToka mają swoje teorie o sushi

Internauci chętnie wypowiadali się pod filmikiem. Opowiadali o swoich doświadczeniach z tym daniem.

"Jadłam raz z koperkiem... było to najgorsze doświadczenie smakowe, jakiego doświadczyłam" - czytamy w jednym komentarzu.
"Sam wygląd sushi w Polsce mówi sam za siebie, a co dopiero smak! Nigdy w Azji nie byłam, ale chciałabym bardzo" - napisała inna użytkowniczka.

Nie obyło się bez ironicznych komentarzy na temat polskiej wersji tego dania:

"Polskie to śledź w śmietanie lub w oleju".
Obrazek
Sushi (pexels)

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy