Sushi, które jesz w restauracji jest nieprawdziwe? Azjatka wszystko ujawniła
Sushi ma mnóstwo zwolenników i przeciwników. Wiele osób kocha rybę z ryżem zawiniętą w glony nori, inni jej nienawidzą. Ci pierwsi często zamawiają danie w restauracjach. Okazuje się jednak, że to, co dostają, nijak ma się do prawdziwego sushi. Wyjaśnić to na TikToku postanowiła Jade Kim.
12.07.2023 | aktual.: 12.07.2023 19:09
Sushi, które zamawiamy z restauracji, całkowicie różni się od tego, które przygotowują Japończycy. Jesteście w szoku? Pewnie myśleliście, że jecie prawdziwy japoński rarytas. W tym momencie niemile się zaskoczycie.
Zobacz także
W restauracjach nie zamówimy prawdziwego sushi
Istnieją dwa rodzaje tego popularnego dania:
- nigri z ryżem, wasabi i rybą,
- rolki maki z wodorostami nori na zewnątrz.
Chodzi tu głównie o California Maki. Tam właśnie pojawił się ogórek, mięso z kraba oraz awokado. Na szczęście w naszym kraju można znaleźć restauracje z prawdziwą wersją tego dania.
Jak zauważa Azjatka, w Polsce porządne nigri jest bardzo drogie. W Korei ten rodzaj sushi z miso (japońska pasta z soi i dodatków) kosztuje ok. 35 - 40 złotych.
Użytkownicy TikToka mają swoje teorie o sushi
Internauci chętnie wypowiadali się pod filmikiem. Opowiadali o swoich doświadczeniach z tym daniem.
Nie obyło się bez ironicznych komentarzy na temat polskiej wersji tego dania: