Sushi, które jesz w restauracji jest nieprawdziwe? Azjatka wszystko ujawniła

Sushi ma mnóstwo zwolenników i przeciwników. Wiele osób kocha rybę z ryżem zawiniętą w glony nori, inni jej nienawidzą. Ci pierwsi często zamawiają danie w restauracjach. Okazuje się jednak, że to, co dostają, nijak ma się do prawdziwego sushi. Wyjaśnić to na TikToku postanowiła Jade Kim.

ObrazekSushi w Polsce nie jest prawdziwe (TikTok)
Paulina Hermann

Sushi, które zamawiamy z restauracji, całkowicie różni się od tego, które przygotowują Japończycy. Jesteście w szoku? Pewnie myśleliście, że jecie prawdziwy japoński rarytas. W tym momencie niemile się zaskoczycie.

W restauracjach nie zamówimy prawdziwego sushi

Istnieją dwa rodzaje tego popularnego dania:

  • nigri z ryżem, wasabi i rybą,
  • rolki maki z wodorostami nori na zewnątrz.
- Sushi, jakie znasz z knajpy w swoi bloku powstało w Los Angeles - mówi Jade Kim w swoim filmiku.

Chodzi tu głównie o California Maki. Tam właśnie pojawił się ogórek, mięso z kraba oraz awokado. Na szczęście w naszym kraju można znaleźć restauracje z prawdziwą wersją tego dania.

Jak zauważa Azjatka, w Polsce porządne nigri jest bardzo drogie. W Korei ten rodzaj sushi z miso (japońska pasta z soi i dodatków) kosztuje ok. 35 - 40 złotych.

Użytkownicy TikToka mają swoje teorie o sushi

Internauci chętnie wypowiadali się pod filmikiem. Opowiadali o swoich doświadczeniach z tym daniem.

"Jadłam raz z koperkiem... było to najgorsze doświadczenie smakowe, jakiego doświadczyłam" - czytamy w jednym komentarzu.
"Sam wygląd sushi w Polsce mówi sam za siebie, a co dopiero smak! Nigdy w Azji nie byłam, ale chciałabym bardzo" - napisała inna użytkowniczka.

Nie obyło się bez ironicznych komentarzy na temat polskiej wersji tego dania:

"Polskie to śledź w śmietanie lub w oleju".
Obrazek
Sushi (pexels)
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich