Pieczony batat z boczkiem i jajkiem

Pieczony batat z boczkiem i jajkiem w postaci uroczej łódki to gotowy przepis na pyszny obiad. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz 😍

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu genialnego dania pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Dodatki

  1. 1/2 szkl. świeży szczypiorek posiekany

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. bataty
  2. 2 łyżki olej roślinny
  3. 50 g ser cheddar starty
  4. 8 szt. boczek wędzony plastry
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ponacinaj bataty. Następnie przełóż je do Ovi Smart i polej olejem. Piecz warzywa przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. Odetnij wierzch z każdego batata. Następnie wydrąż środek i przełóż go do miski.

Obrazek

3. Do naczynia dodaj również cheddar, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Wydrążone bataty obtocz boczkiem. Następnie umieść w środku wcześniej przygotowany farsz.

Obrazek

5. Ponownie przełóż bataty do urządzenia, dodaj po jajku i piecz je przez 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa