Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez

Koreańczyk, który mieszka już długo w Polsce, dopiero teraz miał okazję spróbować podlaskich kartaczy. Zjadł je zarówno z polskimi, jak i koreańskimi dodatkami. Jego reakcja mówi sama za siebie.

Koreańczyk zachwyca się kartaczamiKoreańczyk zachwyca się kartaczami
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Anna Galuhn

Mikey Kim dzieli się w mediach społecznościowych opinią o wielu różnych polskich potrawach. Próbował już zupy owocowej, ryżu z jabłkami i śląskiej rolady. Przyszła pora na podlaskie przysmaki. Na talerzu pojawiły się kartacze z mięsem mielonym, obficie okraszone skwarkami i smażoną cebulką.

Kartacze - przepis na regionalne danie

Nadziewane kluski z Podlasia

Kartacze to jedno z kultowych dań kuchni podlaskiej, w większych rozmiarach znane są również jako cepeliny. Dość duże kluski ziemniaczane, wypełnione mięsnym farszem, zazwyczaj serwowane są z chrupiącymi skwarkami i smażoną cebulką. Chociaż regionalnie przynależą do Podlasia, pojawiają się również w kuchni wielkopolskiej, na Śląsku i na Mazurach.

Na Warmii i Mazurach kartacze występują obok dzyndzałków, czyli pierogów nadziewanych kaszą gryczaną i wędzonym boczkiem, oraz farszynek, które są czymś w rodzaju nadziewanych placków ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu.

Koreańczyk zajada się kartaczami

Koreańczyk zjadł kartacze pałeczkami, a po pierwszym kęsie wybrzmiały entuzjastyczne dźwięki, które trudno zapisać. Smażone dodatki szczególnie przypadły mu do gustu.

– No człowieniu, to nie jest git, tylko to jest hit. […] No aż zły jestem, że dlaczego dopiero teraz. Jeszcze ta cebulka i skwareczki robią ogromną robotę – mówi Mikey Kim.

Po kilku pierwszych kluskach w tradycyjnej wersji przyszedł czas na eksperymenty z dodatkami. Wjechał chrzan i wyraziste kimchi – według Koreańczyka taki zestaw idealnie uzupełniał smak regionalne potrawy. Po obiedzie przyszedł czas na deser, a skoro już mowa o Podlasiu, wybór jest tylko jeden – to musiał być sękacz.

– Dla mnie to się podoba – puentuje Koreańczyk.

W komentarzach inne propozycje podania

Pod materiałem wideo jedna z osób zaproponowała, żeby Koreańczyk spróbował jeszcze kartaczy z sosem grzybowym.

"Znajomy z Litwy kiedyś mi doradził, żeby zrobić do nich sos grzybowy i na następny dzień pokroić je w grube plastry, podsmażyć na patelni i polać sosem. To jedno z najlepszych dań, jakie jadłem w życiu, polecanko!" – pisze el_presidente.

Pani Iwona zostawiła pytanie, czy kartacze wynagrodziły mękę jedzenia ryżu z jabłkami – jak widać na jednym z wcześniejszych nagrań, przysmak z czasów naszego dzieciństwa zdecydowanie nie przypadł mu do gustu. Inna osoba, która na stałe mieszka w Australii, dodała, że przygotowała kartacze dla swoich teściów, ale ich opinie były o wiele mniej entuzjastyczne.

"Mieszkam w Australii i zrobiłam moim teściom Australijczykom, ledwo zjedli. Cieszę się, że Ci smakuje. Wydaje mi się, że to jest ryzykowne danie, żeby częstować obcokrajowców" – komentuje emmeleeia.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀