Zrób dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Nawet teściowa będzie nimi zachwycona
Tradycyjne dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyjątkowe pierożki z mięsem, popularne na Warmii i Mazurach. Ten przepis cię zachwyci.
23.05.2023 | aktual.: 19.03.2024 15:04
Chociaż uwielbiamy eksperymentować i odkrywać smaki z różnych stron świata, to chętnie sięgamy również po tradycyjne przysmaki z rozmaitych zakątków Polski. Jednym z naszych ulubieńców są dzyndzałki, czyli pierożki z mięsem lub kaszą gryczaną. Chociaż przypominają tradycyjne kołduny litewskie, to dzięki pysznemu farszowi smakują jeszcze lepiej.
Tradycja na talerzu
Kuchnia Warmii i Mazur zdecydowanie była dawniej kuchnią międzynarodową. Litewskie, ukraińskie, pruskie i rosyjskie wpływy widoczne są w niej do dziś. Dzyndzały przywędrowały na ziemię warmińską wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Ich nietypowa nazwa pochodzi od kształtu, który przypomina uszy, czyli "dzyndzle". Hreczka z kolei to nic innego jak lwowskie określenie na grykę, która stanowi bazę farszu. Te pierożki z kaszą i skwarkami w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim".
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Składniki:
Farsz
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g boczku wędzonego
- 250 g cebuli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
Ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
Skrzeczki
- 300 g boczku świeżego (użyłam wędzonego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuję na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
- Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Dorzucam pokrojoną cebulę i podsmażam całość, aż warzywo się zeszkli.
- Boczek i cebulę przekładam do miski i mieszam z ugotowaną kaszą oraz startymi jajkami. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Mąkę sparzam wrzątkiem i mieszam łyżką. Gdy wystygnie, dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam.
- Ciasto rozwałkowuję na blacie i przy pomocy szklanki lub niedużej miseczki wycinam kółka o średnicy 8-10 cm.
- Nakładam farsz i zalepiam brzegi.
- Gotuję w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- W międzyczasie przygotowuję skrzeczki (skwareczki). Boczek przesmażam na patelni. Dorzucam czosnek i majeranek. Polewam ugotowanie pierogi.