Zrób dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Nawet teściowa będzie nimi zachwycona

Tradycyjne dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyjątkowe pierożki z mięsem, popularne na Warmii i Mazurach. Ten przepis cię zachwyci.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami- Pyszności; źródło: AdobeDzyndzałki z hreczką i skrzeczkami- Pyszności; źródło: Adobe
Ewa

Chociaż uwielbiamy eksperymentować i odkrywać smaki z różnych stron świata, to chętnie sięgamy również po tradycyjne przysmaki z rozmaitych zakątków Polski. Jednym z naszych ulubieńców są dzyndzałki, czyli pierożki z mięsem lub kaszą gryczaną. Chociaż przypominają tradycyjne kołduny litewskie, to dzięki pysznemu farszowi smakują jeszcze lepiej.

Tradycja na talerzu

Kuchnia Warmii i Mazur zdecydowanie była dawniej kuchnią międzynarodową. Litewskie, ukraińskie, pruskie i rosyjskie wpływy widoczne są w niej do dziś. Dzyndzały przywędrowały na ziemię warmińską wraz z ludnością przesiedloną z Kresów Wschodnich. Ich nietypowa nazwa pochodzi od kształtu, który przypomina uszy, czyli "dzyndzle". Hreczka z kolei to nic innego jak lwowskie określenie na grykę, która stanowi bazę farszu. Te pierożki z kaszą i skwarkami w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie warmińsko-mazurskim".

Obrazek
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Składniki:

Farsz

        
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 250 g cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Ciasto

      
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Skrzeczki

     
  • 300 g boczku świeżego (użyłam wędzonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

          
  1. Kaszę gotuję na sypko, według instrukcji na opakowaniu.
  2. Boczek kroję w kostkę i smażę na patelni. Dorzucam pokrojoną cebulę i podsmażam całość, aż warzywo się zeszkli.
  3. Boczek i cebulę przekładam do miski i mieszam z ugotowaną kaszą oraz startymi jajkami. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Mąkę sparzam wrzątkiem i mieszam łyżką. Gdy wystygnie, dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam.
  5. Ciasto rozwałkowuję na blacie i przy pomocy szklanki lub niedużej miseczki wycinam kółka o średnicy 8-10 cm.
  6. Nakładam farsz i zalepiam brzegi.
  7. Gotuję w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. W międzyczasie przygotowuję skrzeczki (skwareczki). Boczek przesmażam na patelni. Dorzucam czosnek i majeranek. Polewam ugotowanie pierogi.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości