Przepis na nietypowe pierożki podbił internet. Wystarczą trzy składniki!

Przepis na pierożki jajeczne podbija internet. Danie wykonamy z produktów, które zazwyczaj mamy w domu. Co więcej, potrzebujemy tylko trzech składników. To idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych jajek po świętach. 

ObrazekPierożki jajeczne - Pyszności.pl; YouTube: Przepisy od Olgi" (screenshot)

Te pierożki jajeczne to prawdziwy hit. Sekret tkwi w prostocie

Przepisem na nietypowe pierożki podzieliła się autorka youtubowego kanału "Przepisy od Olgi". Jak się okazuje, ta babcina receptura liczy 100 lat! W czym tkwi sekret popularności tego dania? Najpewniej w prostocie, ponieważ do wykonania pierożków jajecznych potrzebujemy zaledwie trzech składników, stanowiących bazę oraz dodatków, tj. soli i pieprzu oraz szczypiorku bądź zielonej cebulki.

Wykonanie ciasta i jajecznego farszu nie zajmuje wiele czasu, ale smak potrawy na pewno pozostanie z wami na dłużej. O tym, jak dużą popularnością cieszy się ten przepis, mówią liczby: na przestrzeni 11 miesięcy nagranie udostępnione na kanale wyświetlono już ponad 24 mln razy.

Przepis na pierożki jajeczne. Kluczowe są trzy składniki

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml wody
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła
  • olej roślinny do smażenia
  • 6-7 ugotowanych na twardo jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek zielonej cebulki

Przygotowanie: 

  1. Do przesianej mąki stopniowo dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto rękami. Kiedy będzie gotowe, odłóż je na 10 minut, by mogło odpocząć.
  2. Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na dwie części. Uformuj dwa walki i podziel je na 16-18 części (łącznie).
  3. Każdą z części uformuj w kulki, a następnie rozgnieć je na małe placuszki.
  4. Tak przygotowane włóż do formy wypełnionej roztopionym masłem. Formę z placuszkami przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  5. Posiekaj drobno zieloną cebulkę i ugotowane na twardo jajka. Podsmaż cebulkę, a kiedy zmięknie, przełóż ją do posiekanych jajek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Placuszki rozwałkuj bardzo cienko w dłoniach. Na każdy nakładaj odrobinę farszu i zawijaj jak sajgonki.
  7. Gotowe pierożki wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.

Zobacz również przepis na drożdżowe pierożki z ricottą i szpinakiem:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi