Przepis na nietypowe pierożki podbił internet. Wystarczą trzy składniki!
Przepis na pierożki jajeczne podbija internet. Danie wykonamy z produktów, które zazwyczaj mamy w domu. Co więcej, potrzebujemy tylko trzech składników. To idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych jajek po świętach.
16.03.2023 12:30
Te pierożki jajeczne to prawdziwy hit. Sekret tkwi w prostocie
Przepisem na nietypowe pierożki podzieliła się autorka youtubowego kanału "Przepisy od Olgi". Jak się okazuje, ta babcina receptura liczy 100 lat! W czym tkwi sekret popularności tego dania? Najpewniej w prostocie, ponieważ do wykonania pierożków jajecznych potrzebujemy zaledwie trzech składników, stanowiących bazę oraz dodatków, tj. soli i pieprzu oraz szczypiorku bądź zielonej cebulki.
Wykonanie ciasta i jajecznego farszu nie zajmuje wiele czasu, ale smak potrawy na pewno pozostanie z wami na dłużej. O tym, jak dużą popularnością cieszy się ten przepis, mówią liczby: na przestrzeni 11 miesięcy nagranie udostępnione na kanale wyświetlono już ponad 24 mln razy.
Przepis na pierożki jajeczne. Kluczowe są trzy składniki
Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 600 ml wody
- 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła
- olej roślinny do smażenia
- 6-7 ugotowanych na twardo jajek
- sól i pieprz do smaku
- pęczek zielonej cebulki
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki stopniowo dolewaj wody. Wyrabiaj ciasto rękami. Kiedy będzie gotowe, odłóż je na 10 minut, by mogło odpocząć.
- Kiedy ciasto odpocznie, podziel je na dwie części. Uformuj dwa walki i podziel je na 16-18 części (łącznie).
- Każdą z części uformuj w kulki, a następnie rozgnieć je na małe placuszki.
- Tak przygotowane włóż do formy wypełnionej roztopionym masłem. Formę z placuszkami przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Posiekaj drobno zieloną cebulkę i ugotowane na twardo jajka. Podsmaż cebulkę, a kiedy zmięknie, przełóż ją do posiekanych jajek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Placuszki rozwałkuj bardzo cienko w dłoniach. Na każdy nakładaj odrobinę farszu i zawijaj jak sajgonki.
- Gotowe pierożki wyłóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.
Zobacz również przepis na drożdżowe pierożki z ricottą i szpinakiem: