Ciocia z Mazur pokazała mi, jak zrobić. Od tej pory goszczą w moim domu niemal co weekend
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, a zwykłe kotlety już dawno się przejadły, postaw na pyszne farszynki. Smak mazurskiego rarytasu z łatwością odtworzysz w swoim domu.
Wakacyjne wyjazdy na Mazury zawsze wiązały się z domowym obiadem u mojej cioci. Najczęściej na stole pojawiały się wtedy farszynki, czyli ziemniaczane kotlety z farszem. Zajadała się nimi cała rodzina, a w kuchni nie milkły echa próśb o dokładkę. Moja ciocia w końcu pokazała mi, jak je zrobić. Od tego czasu regularnie goszczą na moim stole, wygryzając nawet stare, dobre placki ziemniaczane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Mazurskie farszynki z mięsem
Chociaż same kotlety ziemniaczane są naprawdę smaczne, to nadzianie ich mięsną masą wnosi prosty obiad na zupełnie nowy poziom. To również pyszny sposób na to, jak wykorzystać mięso, które zostało po gotowaniu rosołu. Wystarczy dorzucić ugotowane jajka, przyprawy oraz cebulkę i pyszny farsz gotowy.
Farszynki to regionalny przysmak prosto z Mazur, który od pokoleń gości w wielu domach. Poza mięsem natknąć się można również na nadzienie pieczarkowe lub serowe. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że do przepisu wracam nie tylko podczas wakacji w polskiej Krainie Tysiąca Jezior.
Składniki:
Ciasto:
- 900 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jaja,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 150 g ugotowanego mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jaja na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub zmiel, aby powstało gładkie puree.
- Wbij jajka, dodaj mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Przestudź i zmiel wraz z mięsem i ugotowanymi na twardo jajkami.
- Mięsny fars dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z ziemniaczanego ciasta uformuj wałek i podziel go na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka uformuj placek, rozpłaszczając go w dłoniach.
- Nakładaj na środek porcję farszu i dokładnie zawiń, formując kotlety.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż farszynki się zarumienią.
Tradycyjnie farszynki podaje się na gorąco, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą lub okrasą z masła. Możesz również polać je sosem grzybowym. Świetnie będą smakowały w towarzystwie lekkiej surówki z młodej kapusty. Smacznego!