Najlepsze surówki z młodej kapusty. 3 pomysły na dodatek do obiadu

Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Zebraliśmy najlepsze surówki z młodej kapusty - te pomysł nigdy się nie znudzą!

Obrazek
Paulina

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z marchewką

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • duży pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Całość odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj koperek oraz zetrzyj marchewkę. Dodaj wszystko do kapusty, polej sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Najlepsze surówki z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z cebulką i porem

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 łyżki koperku ogrodowego
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 mała sztuka cebuli
  • 1/2 pora
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, czosnek

Sposób przygotowania:

Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Cebulę i pora kroję w kostkę, szklę na maśle z dodatkiem zmielonego kminku. Dodaj do zeszklonej cebuli kapustę i zalej odrobiną wody, duś do miękkości przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj na koniec. Wszystko dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Obrazek

Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym

Potrzebujesz:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • pęczek koperku ogrodowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i usunąć wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać. Lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników.

Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszać i pozostawić w lodówce do schłodzenia.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇