Najlepsze surówki z młodej kapusty. 3 pomysły na dodatek do obiadu
01.06.2022 09:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Młoda kapusta w połączeniu z koperkiem przypomina nam dzieciństwo. Klasyczna surówka, którą zjadamy ze smakiem, w tym okresie króluje na naszych stołach. Zebraliśmy najlepsze surówki z młodej kapusty - te pomysł nigdy się nie znudzą!
Najlepsze surówki z młodej kapusty
Najważniejsze by twoje składniki na surówkę były świeże. Skorzystaj z tego, co masz pod ręką i używaj sezonowych produktów. Przedstawione receptury świetnie sprawdza się do domowych obiadów. Mięso i ziemniaki, będą od dziś mieć swój idealny zielony dodatek. Warto zrezygnować czasami z surówek z dodatkiem ciężkich sosów i wypróbować właśnie te.
Surówka z młodej kapusty z marchewką
Potrzebujesz:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 średnie marchewki
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
- pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Całość odstaw na 15 minut. W tym czasie posiekaj koperek oraz zetrzyj marchewkę. Dodaj wszystko do kapusty, polej sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Surówka z młodej kapusty z cebulką i porem
Potrzebujesz:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3 łyżki koperku ogrodowego
- 3 łyżeczki masła
- 1 mała sztuka cebuli
- 1/2 pora
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, czosnek
Sposób przygotowania:
Kapustę umyj, osusz, drobno poszatkuj i włóż do większej miski. Następnie przypraw kapustę solą i pieprzem. Cebulę i pora kroję w kostkę, szklę na maśle z dodatkiem zmielonego kminku. Dodaj do zeszklonej cebuli kapustę i zalej odrobiną wody, duś do miękkości przez około 15 minut. Koper posiekaj i dodaj na koniec. Wszystko dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Surówka z młodej kapusty z sosem winno-miodowym
Potrzebujesz:
- 1 mała główka młodej kapusty
- pęczek koperku ogrodowego
- 2 cebule dymki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i usunąć wierzchnie, zdrewniałe liście. Drobno poszatkować, posolić i wymieszać. Lekko ugniatając kapustę, by ją zmiękczyć. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos i pokrój resztę składników.
Składniki sosu, oprócz soli, wymieszać dokładnie do stanu emulsji. Koperek drobno posiekać. Cebulkę pokroić w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekać. Dodać do kapusty warzywa i sos. Całość wymieszać i pozostawić w lodówce do schłodzenia.