Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki
25.06.2024 08:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto Kinder Country to mój pewniak, który nie tylko wychodzi za każdym razem, to na dodatek smakuje wszystkim, którzy go chociaż raz spróbują. Chrupiący spód na bazie pokruszonych ciasteczek, kremowa masa śmietankowa z uwielbianym batonikiem spod szyldu Kinder i polewa czekoladowa to połączenie po prostu idealne.
Uwielbiam ciasta bez pieczenia za ich prostotę. Tu nie ma co nie wyjść - nic nie wyrasta, nic się nie piecze. Wymagają odrobiny cierpliwości, bo potrzebują nieco czasu w lodówce, ale zdecydowanie warto jest chwilę poczekać. Kiedy robię ciasto Kinder Country bez pieczenia, wszyscy nastawiają zegarki i czekają, aż będzie gotowe. I wcale się temu nie dziwię, bo sama nie potrafię odmówić sobie przynajmniej jednego kawałka.
Ciasto Kinder Country bez pieczenia
Kinder Country to jeden z popularniejszych batonów. Przepadają za nim miliony fanów słodkości. Zamiast jednak rozdrabniać się i zjadać małą słodycz, przygotowuję pyszne ciasto dla całej rodziny. Znika ekspresowo, nim się obejrzę, nie ma już połowy blaszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Spód:
- 250 g ciastek,
- 100 g masła.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 5 sztuk Kinder Country.
Polewa:
- 5 sztuk Kinder Country,
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Dekoracja:
- Kinder Country ,
- listek mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasteczka przekładam do robota kuchennego i mielę na gładką masę. Możesz zrobić to również ręcznie, przekładając ciasteczka do woreczka strunowego i rozgniatając np. wałkiem do ciasta. Najczęściej sięgam po delikatnie korzenne ciasteczka typu Lotus, ale sprawdzą się też herbatniki czy ciastka owsiane. Zmielone ciastka mieszam z roztopionym masłem. Dno blaszki wykładam papierem i przekładam ciasteczkową masę. Dociskam ją łyżką lub szklanką, aby powstał zwarty spód.
Krok 2. Przechodzę do przygotowania masy. Batoniki kroję w drobną kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam mikserem, dodając pod koniec stopniowo mascarpone oraz cukier puder. Dorzucam pokrojone batoniki i mieszam.
Krok 3. Śmietankową masę przekładam na schłodzony spód. Wyrównuję na górze. Przygotowuję polewę, rozpuszczając batoniki Kinder Country w mleku i rozprowadzam ją na górze ciasta. Wstawiam całość do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroję na kawałki, dekoruję miętą oraz kawałkiem Kinder Country. Smacznego!