Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Ciasto Kinder Country to mój pewniak, który nie tylko wychodzi za każdym razem, to na dodatek smakuje wszystkim, którzy go chociaż raz spróbują. Chrupiący spód na bazie pokruszonych ciasteczek, kremowa masa śmietankowa z uwielbianym batonikiem spod szyldu Kinder i polewa czekoladowa to połączenie po prostu idealne.

Ciasto Kinder Country bez pieczeniaCiasto Kinder Country bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Uwielbiam ciasta bez pieczenia za ich prostotę. Tu nie ma co nie wyjść - nic nie wyrasta, nic się nie piecze. Wymagają odrobiny cierpliwości, bo potrzebują nieco czasu w lodówce, ale zdecydowanie warto jest chwilę poczekać. Kiedy robię ciasto Kinder Country bez pieczenia, wszyscy nastawiają zegarki i czekają, aż będzie gotowe. I wcale się temu nie dziwię, bo sama nie potrafię odmówić sobie przynajmniej jednego kawałka.

Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Kinder Country to jeden z popularniejszych batonów. Przepadają za nim miliony fanów słodkości. Zamiast jednak rozdrabniać się i zjadać małą słodycz, przygotowuję pyszne ciasto dla całej rodziny. Znika ekspresowo, nim się obejrzę, nie ma już połowy blaszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Składniki:

Spód: 

  • 250 g ciastek,
  • 100 g masła.

Krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • 5 sztuk Kinder Country.

Polewa: 

  • 5 sztuk Kinder Country, 
  • 100 ml śmietanki 30 proc. 

Dekoracja: 

  • Kinder Country ,
  • listek mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasteczka przekładam do robota kuchennego i mielę na gładką masę. Możesz zrobić to również ręcznie, przekładając ciasteczka do woreczka strunowego i rozgniatając np. wałkiem do ciasta. Najczęściej sięgam po delikatnie korzenne ciasteczka typu Lotus, ale sprawdzą się też herbatniki czy ciastka owsiane. Zmielone ciastka mieszam z roztopionym masłem. Dno blaszki wykładam papierem i przekładam ciasteczkową masę. Dociskam ją łyżką lub szklanką, aby powstał zwarty spód.

Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako spód bez pieczenia
Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako spód bez pieczenia © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania masy. Batoniki kroję w drobną kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam mikserem, dodając pod koniec stopniowo mascarpone oraz cukier puder. Dorzucam pokrojone batoniki i mieszam.

Masa do ciasta
Masa do ciasta © Pyszności

Krok 3. Śmietankową masę przekładam na schłodzony spód. Wyrównuję na górze. Przygotowuję polewę, rozpuszczając batoniki Kinder Country w mleku i rozprowadzam ją na górze ciasta. Wstawiam całość do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroję na kawałki, dekoruję miętą oraz kawałkiem Kinder Country. Smacznego!

Ciasto Kinder Country bez pieczenia
Ciasto Kinder Country bez pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe