Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Na imprezach sięgają po nie wszyscy, a prośby o podzielenie się przepisem nie mają końca. Proste lizaki z maślanej bułki w dwóch pysznych odsłonach robią wrażenie i sprawiają, że goście na długo zapamiętają tę przekąskę.

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furoręMaślane lizaki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Cake popsy, czyli ciastko na patyku, robi od lat furorę na słodkich stołach. Ja mam jednak propozycję na coś zupełnie innego - maślane bułeczki na słono i słodko. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu uratują nieraz skórę, gdy za chwilę wpaść mają znajomi. Wystarczy je nadziać, włożyć patyk i wrzucić na grilla.

Bez względu na to, czy podasz je na imprezie, zaserwujesz na kolację, czy dorzucisz na ruszt podczas weekendowego grillowania, znikną do ostatniego okruszka. W wersji na słono smakują jak pyszne tosty. Ich wnętrze skrywa pyszny, roztopiony ser, szynkę oraz ketchup i rukolę. Słodka bułeczka świetnie pasuje do wytrawnych dodatków. Fani łakoci z przyjemnością sięgną za to po maślanego lizaka z masłem orzechowym, czekoladą i bananem, zwieńczonego karmelowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Maślane lizaki w dwóch odsłonach

Składniki:

Na słono

  •  4 bułeczki mleczne,
  • 4 patyczki,
  • 2 plastry sera żółtego, 
  • 2 plastry szynki drobiowej, 
  • garść rukoli,
  • ketchup.

Na słodko


Sposób przygotowania:

Krok 1: Maślane bułeczki przekrawam na pół. W dolną część bułki wbijam patyk. Najlepiej wybrać taki do lodów, do szaszłyków jest zbyt cienki i może się złamać pod ciężarem bułki.

Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę
Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę © Pyszności

Krok 2: Na dolnej połówce układam plasterek sera, szynki oraz rukolę. Przykrywam drugą połówką pieczywa. W wersji słodkiej jedną połówkę smaruję masłem orzechowym, układam plasterki banana oraz czekoladę.

Maślane lizaki na słodko
Maślane lizaki na słodko © Pyszności

Krok 3: Maślane lizaki układam na grillu i podpiekam przez ok. 5 minut, aż bułeczka się zarumieni i stanie się chrupiąca. Gotowe lizaki przekładam na talerz. Słodkie bułeczki polewam sosem karmelowym, a wytrawne dekoruję ketchupem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Maślane lizaki w dwóch odsłonach
Maślane lizaki w dwóch odsłonach © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia