Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę
Na imprezach sięgają po nie wszyscy, a prośby o podzielenie się przepisem nie mają końca. Proste lizaki z maślanej bułki w dwóch pysznych odsłonach robią wrażenie i sprawiają, że goście na długo zapamiętają tę przekąskę.
14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 09:32
Cake popsy, czyli ciastko na patyku, robi od lat furorę na słodkich stołach. Ja mam jednak propozycję na coś zupełnie innego - maślane bułeczki na słono i słodko. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu uratują nieraz skórę, gdy za chwilę wpaść mają znajomi. Wystarczy je nadziać, włożyć patyk i wrzucić na grilla.
Bez względu na to, czy podasz je na imprezie, zaserwujesz na kolację, czy dorzucisz na ruszt podczas weekendowego grillowania, znikną do ostatniego okruszka. W wersji na słono smakują jak pyszne tosty. Ich wnętrze skrywa pyszny, roztopiony ser, szynkę oraz ketchup i rukolę. Słodka bułeczka świetnie pasuje do wytrawnych dodatków. Fani łakoci z przyjemnością sięgną za to po maślanego lizaka z masłem orzechowym, czekoladą i bananem, zwieńczonego karmelowym sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślane lizaki w dwóch odsłonach
Składniki:
Na słono
- 4 bułeczki mleczne,
- 4 patyczki,
- 2 plastry sera żółtego,
- 2 plastry szynki drobiowej,
- garść rukoli,
- ketchup.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Maślane bułeczki przekrawam na pół. W dolną część bułki wbijam patyk. Najlepiej wybrać taki do lodów, do szaszłyków jest zbyt cienki i może się złamać pod ciężarem bułki.
Krok 2: Na dolnej połówce układam plasterek sera, szynki oraz rukolę. Przykrywam drugą połówką pieczywa. W wersji słodkiej jedną połówkę smaruję masłem orzechowym, układam plasterki banana oraz czekoladę.
Krok 3: Maślane lizaki układam na grillu i podpiekam przez ok. 5 minut, aż bułeczka się zarumieni i stanie się chrupiąca. Gotowe lizaki przekładam na talerz. Słodkie bułeczki polewam sosem karmelowym, a wytrawne dekoruję ketchupem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!