Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Na imprezach sięgają po nie wszyscy, a prośby o podzielenie się przepisem nie mają końca. Proste lizaki z maślanej bułki w dwóch pysznych odsłonach robią wrażenie i sprawiają, że goście na długo zapamiętają tę przekąskę.

Maślane lizakiMaślane lizaki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cake popsy, czyli ciastko na patyku, robi od lat furorę na słodkich stołach. Ja mam jednak propozycję na coś zupełnie innego - maślane bułeczki na słono i słodko. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu uratują nieraz skórę, gdy za chwilę wpaść mają znajomi. Wystarczy je nadziać, włożyć patyk i wrzucić na grilla.

Bez względu na to, czy podasz je na imprezie, zaserwujesz na kolację, czy dorzucisz na ruszt podczas weekendowego grillowania, znikną do ostatniego okruszka. W wersji na słono smakują jak pyszne tosty. Ich wnętrze skrywa pyszny, roztopiony ser, szynkę oraz ketchup i rukolę. Słodka bułeczka świetnie pasuje do wytrawnych dodatków. Fani łakoci z przyjemnością sięgną za to po maślanego lizaka z masłem orzechowym, czekoladą i bananem, zwieńczonego karmelowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Maślane lizaki w dwóch odsłonach

Składniki:

Na słono

  •  4 bułeczki mleczne,
  • 4 patyczki,
  • 2 plastry sera żółtego, 
  • 2 plastry szynki drobiowej, 
  • garść rukoli,
  • ketchup.

Na słodko


Sposób przygotowania:

Krok 1: Maślane bułeczki przekrawam na pół. W dolną część bułki wbijam patyk. Najlepiej wybrać taki do lodów, do szaszłyków jest zbyt cienki i może się złamać pod ciężarem bułki.

Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę
Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę © Pyszności

Krok 2: Na dolnej połówce układam plasterek sera, szynki oraz rukolę. Przykrywam drugą połówką pieczywa. W wersji słodkiej jedną połówkę smaruję masłem orzechowym, układam plasterki banana oraz czekoladę.

Maślane lizaki na słodko
Maślane lizaki na słodko © Pyszności

Krok 3: Maślane lizaki układam na grillu i podpiekam przez ok. 5 minut, aż bułeczka się zarumieni i stanie się chrupiąca. Gotowe lizaki przekładam na talerz. Słodkie bułeczki polewam sosem karmelowym, a wytrawne dekoruję ketchupem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Maślane lizaki w dwóch odsłonach
Maślane lizaki w dwóch odsłonach © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej