Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę
Na imprezach sięgają po nie wszyscy, a prośby o podzielenie się przepisem nie mają końca. Proste lizaki z maślanej bułki w dwóch pysznych odsłonach robią wrażenie i sprawiają, że goście na długo zapamiętają tę przekąskę.
14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 09:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cake popsy, czyli ciastko na patyku, robi od lat furorę na słodkich stołach. Ja mam jednak propozycję na coś zupełnie innego - maślane bułeczki na słono i słodko. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu uratują nieraz skórę, gdy za chwilę wpaść mają znajomi. Wystarczy je nadziać, włożyć patyk i wrzucić na grilla.
Bez względu na to, czy podasz je na imprezie, zaserwujesz na kolację, czy dorzucisz na ruszt podczas weekendowego grillowania, znikną do ostatniego okruszka. W wersji na słono smakują jak pyszne tosty. Ich wnętrze skrywa pyszny, roztopiony ser, szynkę oraz ketchup i rukolę. Słodka bułeczka świetnie pasuje do wytrawnych dodatków. Fani łakoci z przyjemnością sięgną za to po maślanego lizaka z masłem orzechowym, czekoladą i bananem, zwieńczonego karmelowym sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maślane lizaki w dwóch odsłonach
Składniki:
Na słono
- 4 bułeczki mleczne,
- 4 patyczki,
- 2 plastry sera żółtego,
- 2 plastry szynki drobiowej,
- garść rukoli,
- ketchup.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Maślane bułeczki przekrawam na pół. W dolną część bułki wbijam patyk. Najlepiej wybrać taki do lodów, do szaszłyków jest zbyt cienki i może się złamać pod ciężarem bułki.
Krok 2: Na dolnej połówce układam plasterek sera, szynki oraz rukolę. Przykrywam drugą połówką pieczywa. W wersji słodkiej jedną połówkę smaruję masłem orzechowym, układam plasterki banana oraz czekoladę.
Krok 3: Maślane lizaki układam na grillu i podpiekam przez ok. 5 minut, aż bułeczka się zarumieni i stanie się chrupiąca. Gotowe lizaki przekładam na talerz. Słodkie bułeczki polewam sosem karmelowym, a wytrawne dekoruję ketchupem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!