PrzepisPrzekąskiNa takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Maślane lizaki
Maślane lizaki
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.06.2024 08:19, aktual.: 14.06.2024 09:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na imprezach sięgają po nie wszyscy, a prośby o podzielenie się przepisem nie mają końca. Proste lizaki z maślanej bułki w dwóch pysznych odsłonach robią wrażenie i sprawiają, że goście na długo zapamiętają tę przekąskę.

Cake popsy, czyli ciastko na patyku, robi od lat furorę na słodkich stołach. Ja mam jednak propozycję na coś zupełnie innego - maślane bułeczki na słono i słodko. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu uratują nieraz skórę, gdy za chwilę wpaść mają znajomi. Wystarczy je nadziać, włożyć patyk i wrzucić na grilla.

Bez względu na to, czy podasz je na imprezie, zaserwujesz na kolację, czy dorzucisz na ruszt podczas weekendowego grillowania, znikną do ostatniego okruszka. W wersji na słono smakują jak pyszne tosty. Ich wnętrze skrywa pyszny, roztopiony ser, szynkę oraz ketchup i rukolę. Słodka bułeczka świetnie pasuje do wytrawnych dodatków. Fani łakoci z przyjemnością sięgną za to po maślanego lizaka z masłem orzechowym, czekoladą i bananem, zwieńczonego karmelowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślane lizaki w dwóch odsłonach

Składniki:

Na słono

  •  4 bułeczki mleczne,
  • 4 patyczki,
  • 2 plastry sera żółtego, 
  • 2 plastry szynki drobiowej, 
  • garść rukoli,
  • ketchup.

Na słodko


Sposób przygotowania:

Krok 1: Maślane bułeczki przekrawam na pół. W dolną część bułki wbijam patyk. Najlepiej wybrać taki do lodów, do szaszłyków jest zbyt cienki i może się złamać pod ciężarem bułki.

Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę
Bułeczki maślane świetnie sprawdzą się na przekąskę© Pyszności

Krok 2: Na dolnej połówce układam plasterek sera, szynki oraz rukolę. Przykrywam drugą połówką pieczywa. W wersji słodkiej jedną połówkę smaruję masłem orzechowym, układam plasterki banana oraz czekoladę.

Maślane lizaki na słodko
Maślane lizaki na słodko © Pyszności

Krok 3: Maślane lizaki układam na grillu i podpiekam przez ok. 5 minut, aż bułeczka się zarumieni i stanie się chrupiąca. Gotowe lizaki przekładam na talerz. Słodkie bułeczki polewam sosem karmelowym, a wytrawne dekoruję ketchupem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Maślane lizaki w dwóch odsłonach
Maślane lizaki w dwóch odsłonach© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjeprzekąska