Ciasto cappuccino bez pieczenia sprawi, że każde spotkanie na pewno będzie udane
Nic nie smakuje równie dobrze jak połączenie aromatycznej kawy z genialnym ciastem domowej roboty. Z tym przepisem jeszcze dziś w twojej kuchni może pojawić się taki duet.
Jeśli jesteś fanem kawy, ten przepis na domowe ciasto z pewnością skradnie twoje serce. Znajdziesz tu genialną kombinację smakową, która jednocześnie pięknie się prezentuje. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć całą rodzinę słodką niespodzianką? To ciasto na pewno ci w tym pomoże
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie niesamowitego ciasta bez pieczenia, które inspirowane jest kultową kawą cappuccino. Pyszny i kremowy napój cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, dlatego też masz pewność, że domowy deser w takim wydaniu przypadnie wszystkim do gustu. Oprócz kawowego akcentu czeka tu na ciebie ciekawa mieszanka herbatników, biszkoptów i masy straciatella. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo. Idealne cappuccino do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.
Gdy na stole pojawia się genialne ciasto cappuccino bez pieczenia nikt nie chce jeść nic innego
Składniki:
I warstwa:
- 12 herbatników kakaowych
Masa straciatella:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 50 g płatków czekoladowych.
III warstwa:
- 18 biszkoptów,
- 1 filiżanka cappuccino.
Masa straciatella:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 50 g płatków czekoladowych.
Dekoracja:
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od stworzenia pierwszej warstwy z herbatników kakaowych, które układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet ma wymiary 18x28 cm.
Krok 2. Następnie przygotowuję pierwszą część masy straciatella. W tym celu łączę sproszkowaną żelatynę z gorącą wodą i dokładnie mieszam składniki.
Krok 3. Do dużej miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam ją z dodatkiem cukru pudru. Kiedy otrzymuje zadowalające efekty, biorę część masy i łączę ją w miseczce z wcześniej przygotowaną żelatyną. Dopiero teraz mogę dodać zawartość małej miseczki do ubitej śmietanki.
Krok 4. Na koniec dodaję do miski płatki czekoladowe i zawartość miski łączę już tylko przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową mieszankę przekładam do formy do pieczenia i deser w takim wydaniu trafia następnie na godzinę do lodówki.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję kremowe cappuccino. Gotową kawę przelewam do naczynia, po czym zanurzam w niej biszkopty, z których tworzę kolejną warstwę deseru.
Krok 6. Następnie przygotowuję kolejną porcję masy straciatella zgodnie z wcześniejszą instrukcją. Gotową mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na biszkoptach i wygładzam przy pomocy drewnianej łyżki, po czym robię na wierzchu delikatny wzorek dekoracyjny.
Krok 7. Ciasto w takim wydaniu po raz kolejny trafia na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypuje je kakao i serwuję swoim bliskim z filiżanką kremowego cappuccino. I to wszystko, smacznego!