Ciasto cappuccino bez pieczenia sprawi, że każde spotkanie na pewno będzie udane
Nic nie smakuje równie dobrze jak połączenie aromatycznej kawy z genialnym ciastem domowej roboty. Z tym przepisem jeszcze dziś w twojej kuchni może pojawić się taki duet.
23.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:13
Jeśli jesteś fanem kawy, ten przepis na domowe ciasto z pewnością skradnie twoje serce. Znajdziesz tu genialną kombinację smakową, która jednocześnie pięknie się prezentuje. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie niesamowitego ciasta bez pieczenia, które inspirowane jest kultową kawą cappuccino. Pyszny i kremowy napój cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, dlatego też masz pewność, że domowy deser w takim wydaniu przypadnie wszystkim do gustu. Oprócz kawowego akcentu czeka tu na ciebie ciekawa mieszanka herbatników, biszkoptów i masy straciatella. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo. Idealne cappuccino do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.
Gdy na stole pojawia się genialne ciasto cappuccino bez pieczenia nikt nie chce jeść nic innego
Składniki:
I warstwa:
- 12 herbatników kakaowych
Masa straciatella:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 50 g płatków czekoladowych.
III warstwa:
- 18 biszkoptów,
- 1 filiżanka cappuccino.
Masa straciatella:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody,
- 50 g płatków czekoladowych.
Dekoracja:
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od stworzenia pierwszej warstwy z herbatników kakaowych, które układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet ma wymiary 18x28 cm.
Krok 2. Następnie przygotowuję pierwszą część masy straciatella. W tym celu łączę sproszkowaną żelatynę z gorącą wodą i dokładnie mieszam składniki.
Krok 3. Do dużej miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam ją z dodatkiem cukru pudru. Kiedy otrzymuje zadowalające efekty, biorę część masy i łączę ją w miseczce z wcześniej przygotowaną żelatyną. Dopiero teraz mogę dodać zawartość małej miseczki do ubitej śmietanki.
Krok 4. Na koniec dodaję do miski płatki czekoladowe i zawartość miski łączę już tylko przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową mieszankę przekładam do formy do pieczenia i deser w takim wydaniu trafia następnie na godzinę do lodówki.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję kremowe cappuccino. Gotową kawę przelewam do naczynia, po czym zanurzam w niej biszkopty, z których tworzę kolejną warstwę deseru.
Krok 6. Następnie przygotowuję kolejną porcję masy straciatella zgodnie z wcześniejszą instrukcją. Gotową mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na biszkoptach i wygładzam przy pomocy drewnianej łyżki, po czym robię na wierzchu delikatny wzorek dekoracyjny.
Krok 7. Ciasto w takim wydaniu po raz kolejny trafia na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypuje je kakao i serwuję swoim bliskim z filiżanką kremowego cappuccino. I to wszystko, smacznego!