Ciasto cappuccino bez pieczenia sprawi, że każde spotkanie na pewno będzie udane

Nic nie smakuje równie dobrze jak połączenie aromatycznej kawy z genialnym ciastem domowej roboty. Z tym przepisem jeszcze dziś w twojej kuchni może pojawić się taki duet.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli jesteś fanem kawy, ten przepis na domowe ciasto z pewnością skradnie twoje serce. Znajdziesz tu genialną kombinację smakową, która jednocześnie pięknie się prezentuje. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć całą rodzinę słodką niespodzianką? To ciasto na pewno ci w tym pomoże

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie niesamowitego ciasta bez pieczenia, które inspirowane jest kultową kawą cappuccino. Pyszny i kremowy napój cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, dlatego też masz pewność, że domowy deser w takim wydaniu przypadnie wszystkim do gustu. Oprócz kawowego akcentu czeka tu na ciebie ciekawa mieszanka herbatników, biszkoptów i masy straciatella. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo. Idealne cappuccino do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8.

Gdy na stole pojawia się genialne ciasto cappuccino bez pieczenia nikt nie chce jeść nic innego

Składniki:

I warstwa:

  • 12 herbatników kakaowych 

Masa straciatella: 

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 50 g płatków czekoladowych.  

III warstwa:

  • 18 biszkoptów,
  • 1 filiżanka cappuccino.

Masa straciatella: 

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 50 g płatków czekoladowych. 

Dekoracja: 

  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od stworzenia pierwszej warstwy z herbatników kakaowych, które układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet ma wymiary 18x28 cm. 

Na spód deseru składają się kakaowe herbatniki
Na spód deseru składają się kakaowe herbatniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję pierwszą część masy straciatella. W tym celu łączę sproszkowaną żelatynę z gorącą wodą i dokładnie mieszam składniki.

W osobnej misce łączę żelatynę z wodą
W osobnej misce łączę żelatynę z wodą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Do dużej miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i ubijam ją z dodatkiem cukru pudru. Kiedy otrzymuje zadowalające efekty, biorę część masy i łączę ją w miseczce z wcześniej przygotowaną żelatyną. Dopiero teraz mogę dodać zawartość małej miseczki do ubitej śmietanki. 

Masa jest już prawie gotowa
Masa jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaję do miski płatki czekoladowe i zawartość miski łączę już tylko przy pomocy drewnianej łyżki. Gotową mieszankę przekładam do formy do pieczenia i deser w takim wydaniu trafia następnie na godzinę do lodówki. 

Kolejna warstwa jest już gotowa
Kolejna warstwa jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję kremowe cappuccino. Gotową kawę przelewam do naczynia, po czym zanurzam w niej biszkopty, z których tworzę kolejną warstwę deseru. 

Czas na biszkopty
Czas na biszkopty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Następnie przygotowuję kolejną porcję masy straciatella zgodnie z wcześniejszą instrukcją. Gotową mieszankę rozprowadzam bezpośrednio na biszkoptach i wygładzam przy pomocy drewnianej łyżki, po czym robię na wierzchu delikatny wzorek dekoracyjny. 

W przepisie nie zabraknie też elementu dekoracyjnego
W przepisie nie zabraknie też elementu dekoracyjnego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Ciasto w takim wydaniu po raz kolejny trafia na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypuje je kakao i serwuję swoim bliskim z filiżanką kremowego cappuccino. I to wszystko, smacznego!

Pięknie się prezentuje
Pięknie się prezentuje © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką JURA
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia