Czy Austriacy przed meczem zjedzą swoje ulubione kotlety? Przypominamy przepis

Sznycel wiedeński to jeden z najbardziej znanych i najlepszych kotletów na świecie, prawdziwa duma Austriaków. Nie wiemy, czy piłkarze dzisiaj zjedzą go przed meczem, ale po nim może tak... Jego receptura nie zmienia się od setek lat. W czym tkwi sukces tego dania?

Do sznycla w Austrii podaje się cytrynę. Do sznycla w Austrii podaje się cytrynę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Dorota Gepert

Sznycel wiedeński często jest porównywany z kotletem schabowym. Jednak wspólnego mają niewiele. Owszem, to rozbite plastry mięsa w panierce, usmażone na tłuszczu, ale różnica, jest między nimi zasadnicza.

Podobne do schabowych

Sznycel wiedeński po prostu musi być z cielęciny. Choć nawet w austriackich restauracjach dostępne są tańszą wersje tego dania z wieprzowiny czy drobiu, a w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się jego wersja wegetariańska, to jednak nie mogą one nosić nazwy "sznycel wiedeński". Według klasycznego przepisu sznycel wiedeński to kotlet z cielęciny, nie inaczej. Austriacy są w tym względzie konsekwentni i nie idą na żadne ustępstwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Spore różnice

Klasyczny sznycel wiedeński ledwo mieści się na talerzu. Rozmiar robi wrażenie, ale przede wszystkim kotlet musi być doskonale rozbity. Austriacy podkreślają, że trzeba zrobić to tak, by nie zniszczyć przy tym struktury mięsa. Na to danie polecana jest młoda cielęcina, szynka lub udziec. Do kotletów nie potrzeba wielu przypraw, wystarczy tylko sól i pieprz. Potem panieruje się w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Muszą pływać

Sznycle smaży się je na rozgrzanym klarowanym maśle, można dodać trochę oleju pod koniec smażenia. Tłuszczu musi być tyle, by kotlety swobodnie pływały i nie przywierały do dna. Sznycle smaży się z każdej strony, po kilka minut, aż do osiągnięcia złotego koloru. I tu kolejna różnica. Panierka do sznycla nie przylega, wręcz lekko faluje nad mięsem, a do schabowego jest przyklejona. A co z dodatkami? Austriacy proponują zawsze cytrynę i sałatkę ziemniaczaną.

Przepis na sznycle wiedeńskie - dwie sztuki na mecz

Składniki:

  • 30 dag cielęciny,
  • 1-2 duże jajka,
  • ok. 500 g klarowanego masła,
  • kilka łyżek mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ćwiartki cytryny, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na plastry. Rozbij je tłuczkiem na grubość ok. 4 mm.
  2. Wsyp bułkę tartą i mąkę z solą i pieprzem na osobne talerze. W kolejnym talerzu roztrzep widelcem jajka.
  3. Osuszone plastry cielęciny obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smaż je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Zajmuje to ok. 4 minut. Kotlety muszą pływać, nie mogą przywierać, a ich górną część musi pokrywać masło.
  5. Sznycle wiedeńskie podawaj skropione cytryną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej