Pamiętaj o dwóch zasadach. Inaczej schabowy nigdy nie wyjdzie smaczny

Właśnie teraz często mamy ochotę na tradycyjnego kotleta schabowego. Dlaczego? Trwa sezon na najlepsze dodatki do tego klasycznego dania, czyli młodą kapustę i młode ziemniaki z koperkiem. W takim połączeniu schabowy smakuje wybitnie. Zobacz, jak go usmażyć, by każdy prosił o dokładkę.

Mamy sezon na idealne dodatki do kotleta schabowego.Mamy sezon na idealne dodatki do kotleta schabowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert

Kotleta schabowego często nazywamy "klasykiem kuchni polskiej", ale tak naprawdę jego historia wcale nie jest taka długa. Na szlacheckich stołach wieprzowina nie cieszyła się popularnością. Jeszcze w XVIII wieku była uznawana za gorszy gatunek mięsa, niezdrowy i ciężkostrawny. A jednak udało się kotletom ze schabu przebić do ulubionych dań Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Wciąż aktualny przepis

Uważa się, że schabowy to spolszczona wersja słynnego sznycla wiedeńskiego. To bardzo cienkie rozbite plastry cielęciny obtoczone w panierce i usmażone. Wystarczy zmienić rodzaj mięsa i mamy kotlet schabowy. Do popularyzacji tego dania przyczyniła się też słynna Lucyna Ćwierciakiewiczowa. 160 lat temu podała przepis na schabowego, który jest wciąż aktualny.

"Mięso pokroić na kotlety, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku, osypać bułką tartą i smażyć na rozpalonym maśle lub gorącym smalcu" — radziła jedna z najbardziej znanych polskich kucharek.

Dwie najważniejsze zasady, które zagwarantują, że schabowe będą idealne to dobre jakościowo mięso i smażenie na smalcu.

Najważniejsze zasady przy smażeniu kotletów schabowych

Wybierz dobre mięso. Trzeba postawić na wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby smażyć kotlety w dniu zakupu mięsa.

Z kością czy bez? Tutaj opinie są podzielone, które kotlety są smaczniejsze. Gdy wybieramy pierwszą opcję, trzeba więcej uwagi poświecić smażeniu. Taki bowiem kotlet nierówno przylega do patelni, ale zwykle jest bardziej soczysty.

Rozbijanie z wyczuciem. Nie powinno się tłuc mięsa zbyt mocno, bo kotlety będą się rozpadać i stracą dobrą strukturę. Trzeba zrobić to dość delikatnie, lepiej trochę dłużej, ale lżej. To zapewni kotletom dobrą konsystencję.

Jaki tłuszcz? Klasyczne schabowe smaży się na smalcu. Właśnie ten tłuszcz podkreśla smak wieprzowiny. Powinien być on dobrze rozgrzany. Gdy z kotletów odchodzi panierka, to znak, że temperatura jest zbyt niska.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej