Jakub Kuroń zawsze dodaje do mielonych ten składnik. Wychodzą pulchne i soczyste
Wydaje ci się, że na temat kotletów mielonych wiesz już wszystko? Sprawdź zatem przepis Jakuba Kuronia na ten przysmak. Komentujący nie szczędzą pochwał, a za jedyną wadę uznają to, że... takie mielone za szybko znikają.
"Robiłam dzisiaj te mielone i są to najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam" - zapewnia jedna z komentujących post Jakuba Kuronia na Instagramie. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować przepis znanego kucharza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem
Soczyste kotlety mielone. Patent Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń (kucharz, autor książek kucharskich, syn Macieja Kuronia) podkreślił w poście na Instagramie, że w jego domu mielone pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, dlatego też przepis, którym dzieli się z obserwującymi jest - jak zapewnia - sprawdzony w stu procentach. Do mięsnej masy Jakub Kuroń dodaje namoczoną bułkę oraz łyżkę majonezu.
Dodatek namoczonej bułki sprawia, że mielone są nieco lżejsze i bardziej soczyste. Co jednak istotne, pieczywo lepiej jest moczyć w mleku niż w wodzie (jak też poleca Jakub Kuroń). Dlaczego? Otóż przez dodatek wody mięso może rozpadać się na patelni. Ponadto mleko neutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny. Majonez również doda delikatności i soczystości kotletom.
Kotlety mielone. Przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
- 1 bułka pszenna, czerstwa,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Mięso wymieszaj z bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, majonezem, musztardą, majerankiem, a także solą i pieprzem.
- Zacznij mieszać składniki dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
- Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
- Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju na średniej temperaturze, około 4 minuty z każdej strony.