Jakub Kuroń zawsze dodaje do mielonych ten składnik. Wychodzą pulchne i soczyste

Wydaje ci się, że na temat kotletów mielonych wiesz już wszystko? Sprawdź zatem przepis Jakuba Kuronia na ten przysmak. Komentujący nie szczędzą pochwał, a za jedyną wadę uznają to, że... takie mielone za szybko znikają.

Jakub Kuroń podpowiada, jak zrobić soczyste kotlety mieloneJakub Kuroń podpowiada, jak zrobić soczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Jakub Kuroń (screenshot)

"Robiłam dzisiaj te mielone i są to najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam" - zapewnia jedna z komentujących post Jakuba Kuronia na Instagramie. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować przepis znanego kucharza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Soczyste kotlety mielone. Patent Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń (kucharz, autor książek kucharskich, syn Macieja Kuronia) podkreślił w poście na Instagramie, że w jego domu mielone pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, dlatego też przepis, którym dzieli się z obserwującymi jest - jak zapewnia - sprawdzony w stu procentach. Do mięsnej masy Jakub Kuroń dodaje namoczoną bułkę oraz łyżkę majonezu.

Dodatek namoczonej bułki sprawia, że mielone są nieco lżejsze i bardziej soczyste. Co jednak istotne, pieczywo lepiej jest moczyć w mleku niż w wodzie (jak też poleca Jakub Kuroń). Dlaczego? Otóż przez dodatek wody mięso może rozpadać się na patelni. Ponadto mleko neutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny. Majonez również doda delikatności i soczystości kotletom.

Kotlety mielone
Kotlety mielone © Pixabay

Kotlety mielone. Przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 bułka pszenna, czerstwa,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  3. Mięso wymieszaj z bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, majonezem, musztardą, majerankiem, a także solą i pieprzem.
  4. Zacznij mieszać składniki dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
  6. Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju na średniej temperaturze, około 4 minuty z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej