Jakub Kuroń zawsze dodaje do mielonych ten składnik. Wychodzą pulchne i soczyste
Wydaje ci się, że na temat kotletów mielonych wiesz już wszystko? Sprawdź zatem przepis Jakuba Kuronia na ten przysmak. Komentujący nie szczędzą pochwał, a za jedyną wadę uznają to, że... takie mielone za szybko znikają.
06.05.2024 13:02
"Robiłam dzisiaj te mielone i są to najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam" - zapewnia jedna z komentujących post Jakuba Kuronia na Instagramie. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować przepis znanego kucharza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczyste kotlety mielone. Patent Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń (kucharz, autor książek kucharskich, syn Macieja Kuronia) podkreślił w poście na Instagramie, że w jego domu mielone pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, dlatego też przepis, którym dzieli się z obserwującymi jest - jak zapewnia - sprawdzony w stu procentach. Do mięsnej masy Jakub Kuroń dodaje namoczoną bułkę oraz łyżkę majonezu.
Dodatek namoczonej bułki sprawia, że mielone są nieco lżejsze i bardziej soczyste. Co jednak istotne, pieczywo lepiej jest moczyć w mleku niż w wodzie (jak też poleca Jakub Kuroń). Dlaczego? Otóż przez dodatek wody mięso może rozpadać się na patelni. Ponadto mleko neutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny. Majonez również doda delikatności i soczystości kotletom.
Kotlety mielone. Przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
- 1 bułka pszenna, czerstwa,
- 1 szklanka mleka,
- 1 duża cebula,
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Mięso wymieszaj z bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, majonezem, musztardą, majerankiem, a także solą i pieprzem.
- Zacznij mieszać składniki dłońmi do uzyskania gładkiej masy.
- Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
- Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju na średniej temperaturze, około 4 minuty z każdej strony.