PrzepisDania mięsneRobię co niedzielę. Kotlet po kowalsku smakuje mojej rodzinie bardziej niż zwykły schabowy

Robię co niedzielę. Kotlet po kowalsku smakuje mojej rodzinie bardziej niż zwykły schabowy

Wypróbuj odmienione schabowe
Wypróbuj odmienione schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.06.2024 16:16, aktual.: 02.06.2024 16:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nawet największym fanom schabowych to danie może się trochę znudzić. Wtedy wcale nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy trochę odmienić te kotlety. Ostatnio przypomniałam sobie o kotletach po kowalsku. Spróbuj tego wariantu schabowych, na pewno się nie zawiedziesz. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Już sama nazwa sugeruje, że tymi kotletami można się najeść. "Po kowalsku", czyli dla ciężko pracujących osób. Taki schabowy jest przygotowywany z kilkoma dodatkami, które sprawiają, że danie jest bardziej pożywne niż po prostu usmażony kawałek mięsa w panierce.

Wszyscy najedzeni

Kiedy zaplanujesz kotlety po kowalsku, spokojnie możesz zrezygnować z zupy. Wystarczą ziemniaki i lekka surówka, na przykład z młodej kapusty czy mizeria. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni do syta. Na kotlety trzeba kupić wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby smażyć kotlety w dniu zakupu mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa skorupka

Dodatki do kotletów po kowalsku pewnie nie będą bardzo zaskakujące, ale świetnie komponują się z wieprzowiną. To cebula, pieczarki i ser, który tworzy chrupiącą "skórkę" na kotlecie. By tak było trzeba wybrać twardy, żółty ser. Sprawdzi się gouda, ementaler bądź edam. Kotlety zapieka się w piekarniku, wszystkie smaki świetnie się przenikają. W przepisie są one wcześniej obsmażane tylko w mące. Jednak jeśli lubisz panierkę, możesz schabowe przygotować także w ten sposób.

Kotlety po kowalsku — przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • gałązka rozmarynu, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż je na złoto na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  2. Plaster schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  3. Obtocz kotlety schabowe w mące i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Natłuść naczynie do zapiekania i ułóż w nim kotlety obok siebie.
  5. Na każdym układaj warstwę pieczarek z cebulą.
  6. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Pod koniec zapiekania poukładaj na kotletach kawałki sera i dołóż gałązkę rozmarynu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także