Robię co niedzielę. Kotlet po kowalsku smakuje mojej rodzinie bardziej niż zwykły schabowy
Nawet największym fanom schabowych to danie może się trochę znudzić. Wtedy wcale nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy trochę odmienić te kotlety. Ostatnio przypomniałam sobie o kotletach po kowalsku. Spróbuj tego wariantu schabowych, na pewno się nie zawiedziesz. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę.
02.06.2024 | aktual.: 02.06.2024 16:26
Już sama nazwa sugeruje, że tymi kotletami można się najeść. "Po kowalsku", czyli dla ciężko pracujących osób. Taki schabowy jest przygotowywany z kilkoma dodatkami, które sprawiają, że danie jest bardziej pożywne niż po prostu usmażony kawałek mięsa w panierce.
Wszyscy najedzeni
Kiedy zaplanujesz kotlety po kowalsku, spokojnie możesz zrezygnować z zupy. Wystarczą ziemniaki i lekka surówka, na przykład z młodej kapusty czy mizeria. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni do syta. Na kotlety trzeba kupić wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby smażyć kotlety w dniu zakupu mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serowa skorupka
Dodatki do kotletów po kowalsku pewnie nie będą bardzo zaskakujące, ale świetnie komponują się z wieprzowiną. To cebula, pieczarki i ser, który tworzy chrupiącą "skórkę" na kotlecie. By tak było trzeba wybrać twardy, żółty ser. Sprawdzi się gouda, ementaler bądź edam. Kotlety zapieka się w piekarniku, wszystkie smaki świetnie się przenikają. W przepisie są one wcześniej obsmażane tylko w mące. Jednak jeśli lubisz panierkę, możesz schabowe przygotować także w ten sposób.
Kotlety po kowalsku — przepis
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 8 plastrów żółtego sera,
- 2 łyżki mąki,
- olej lub inny tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz,
- gałązka rozmarynu, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż je na złoto na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Plaster schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Obtocz kotlety schabowe w mące i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
- Natłuść naczynie do zapiekania i ułóż w nim kotlety obok siebie.
- Na każdym układaj warstwę pieczarek z cebulą.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Pod koniec zapiekania poukładaj na kotletach kawałki sera i dołóż gałązkę rozmarynu.