Robię co niedzielę. Kotlet po kowalsku smakuje mojej rodzinie bardziej niż zwykły schabowy

Nawet największym fanom schabowych to danie może się trochę znudzić. Wtedy wcale nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy trochę odmienić te kotlety. Ostatnio przypomniałam sobie o kotletach po kowalsku. Spróbuj tego wariantu schabowych, na pewno się nie zawiedziesz. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Wypróbuj odmienione schabowe.Wypróbuj odmienione schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Już sama nazwa sugeruje, że tymi kotletami można się najeść. "Po kowalsku", czyli dla ciężko pracujących osób. Taki schabowy jest przygotowywany z kilkoma dodatkami, które sprawiają, że danie jest bardziej pożywne niż po prostu usmażony kawałek mięsa w panierce.

Wszyscy najedzeni

Kiedy zaplanujesz kotlety po kowalsku, spokojnie możesz zrezygnować z zupy. Wystarczą ziemniaki i lekka surówka, na przykład z młodej kapusty czy mizeria. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni do syta. Na kotlety trzeba kupić wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby smażyć kotlety w dniu zakupu mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Serowa skorupka

Dodatki do kotletów po kowalsku pewnie nie będą bardzo zaskakujące, ale świetnie komponują się z wieprzowiną. To cebula, pieczarki i ser, który tworzy chrupiącą "skórkę" na kotlecie. By tak było trzeba wybrać twardy, żółty ser. Sprawdzi się gouda, ementaler bądź edam. Kotlety zapieka się w piekarniku, wszystkie smaki świetnie się przenikają. W przepisie są one wcześniej obsmażane tylko w mące. Jednak jeśli lubisz panierkę, możesz schabowe przygotować także w ten sposób.

Kotlety po kowalsku — przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • gałązka rozmarynu, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż je na złoto na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  2. Plaster schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  3. Obtocz kotlety schabowe w mące i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Natłuść naczynie do zapiekania i ułóż w nim kotlety obok siebie.
  5. Na każdym układaj warstwę pieczarek z cebulą.
  6. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Pod koniec zapiekania poukładaj na kotletach kawałki sera i dołóż gałązkę rozmarynu.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯