Robię co niedzielę. Kotlet po kowalsku smakuje mojej rodzinie bardziej niż zwykły schabowy

Nawet największym fanom schabowych to danie może się trochę znudzić. Wtedy wcale nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy trochę odmienić te kotlety. Ostatnio przypomniałam sobie o kotletach po kowalsku. Spróbuj tego wariantu schabowych, na pewno się nie zawiedziesz. Moi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Wypróbuj odmienione schabowe.Wypróbuj odmienione schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Już sama nazwa sugeruje, że tymi kotletami można się najeść. "Po kowalsku", czyli dla ciężko pracujących osób. Taki schabowy jest przygotowywany z kilkoma dodatkami, które sprawiają, że danie jest bardziej pożywne niż po prostu usmażony kawałek mięsa w panierce.

Wszyscy najedzeni

Kiedy zaplanujesz kotlety po kowalsku, spokojnie możesz zrezygnować z zupy. Wystarczą ziemniaki i lekka surówka, na przykład z młodej kapusty czy mizeria. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni do syta. Na kotlety trzeba kupić wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby smażyć kotlety w dniu zakupu mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Serowa skorupka

Dodatki do kotletów po kowalsku pewnie nie będą bardzo zaskakujące, ale świetnie komponują się z wieprzowiną. To cebula, pieczarki i ser, który tworzy chrupiącą "skórkę" na kotlecie. By tak było trzeba wybrać twardy, żółty ser. Sprawdzi się gouda, ementaler bądź edam. Kotlety zapieka się w piekarniku, wszystkie smaki świetnie się przenikają. W przepisie są one wcześniej obsmażane tylko w mące. Jednak jeśli lubisz panierkę, możesz schabowe przygotować także w ten sposób.

Kotlety po kowalsku — przepis

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • gałązka rozmarynu, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż je na złoto na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  2. Plaster schabu rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  3. Obtocz kotlety schabowe w mące i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Natłuść naczynie do zapiekania i ułóż w nim kotlety obok siebie.
  5. Na każdym układaj warstwę pieczarek z cebulą.
  6. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Pod koniec zapiekania poukładaj na kotletach kawałki sera i dołóż gałązkę rozmarynu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska