PrzepisSałatkiSurówka wietnamska zawładnęła moją kuchnią. W sezonie robię ją niemal codziennie

Surówka wietnamska zawładnęła moją kuchnią. W sezonie robię ją niemal codziennie

Surówka wietnamska smakuje genialnie jako dodatek do mięsa
Surówka wietnamska smakuje genialnie jako dodatek do mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kossovskiy

29.05.2024 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka ma niezwykle odświeżający smak. To dzięki dobrze znanym listkom zioła, które jest też często stosowane w kuchni europejskiej. Najczęściej dodajemy je do lemoniady, a Azjaci postanowili połączyć je z kapustą, marchewką i cebulą. Domyślasz się, że chodzi o miętę?

Nie jesteś mistrzem kuchni azjatyckiej? Surówka z młodej kapusty to dobry pretekst, by zacząć tę przygodę. Wcale nie jest trudno przygotować tego typu dodatek do obiadu, a właśnie mamy szczyt sezonu na potrzebne do niej warzywa.

Ze straganu

Jeszcze dziś możesz kupić na straganie najważniejsze składniki tej surówki. To młode warzywa, marchewka, cebula, a przede wszystkim kapusta. Teraz warto ją jeść jak najczęściej, właśnie na surowo. Zawiera wtedy najwięcej witamin, przede wszystkim C, K, A, z grupy B, a także sporo kwasu foliowego. Ma również wapń, magnez oraz fosfor. Jest niskokaloryczna. Kapusta pomaga regulować pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza i odkwasza organizmu, wspomaga układ odpornościowy. Duszoną kapustę z koperkiem jadłaś już kilka razy w tym sezonie? Czas na surówkę wietnamską!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Azjatycki posmak

Składniki na surówkę kupisz na straganie, ale by ją doprawić, trzeba zaopatrzyć się w azjatyckie produkty. To sos rybny i ocet ryżowy. Warto je mieć w kuchennej szafce, bo przydają się do większości potraw nie tylko wietnamskich, ale i tajskich czy chińskich. Do listy zakupów dorzuć też limonkę i papryczkę chili. Bez nich też Azjaci nie wyobrażają sobie swoich dań. W przepisie na sos jest też cukier. W kuchni wietnamskiej smaki powinny się łagodnie przenikać. Ta surówka jest więc ostra, słodka i kwaśna jednocześnie. Pasuje do większości mięs, które przygotowujemy na drugie danie, a także do potraw z grilla.

Surówka z młodej kapusty po wietnamsku — przepis

Składniki:

  • połówka główki młodej kapusty,
  • 2 młode marchewki,
  • młoda cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • kilka gałązek mięty.

Na sos:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • sok z połowy limonki,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kapustę, dokładnie osusz, a następnie wykrój głąb. Drobno ją poszatkuj i przełóż ją dużej miski.
  2. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Młodą cebulę pokrój w cienkie piórka. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją jak najdrobniej. Posiekaj listki mięty.
  3. Tak przygotowane warzywa i miętę dodaj do kapusty, wymieszaj.
  4. Przygotowanie sosu zacznij od przeciśnięcia przez praskę czosnku. Dodaj do niego sok z limonki, ocet ryżowy, sos rybny, cukier oraz olej. Dobrze wymieszaj składniki i dopraw sos świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Polej przygotowanym sosem surówkę i wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
surówkamłoda kapustakuchnia azjatycka