Surówka wietnamska zawładnęła moją kuchnią. W sezonie robię ją niemal codziennie

Surówka ma niezwykle odświeżający smak. To dzięki dobrze znanym listkom zioła, które jest też często stosowane w kuchni europejskiej. Najczęściej dodajemy je do lemoniady, a Azjaci postanowili połączyć je z kapustą, marchewką i cebulą. Domyślasz się, że chodzi o miętę?

Surówka wietnamska smakuje genialnie jako dodatek do mięsaSurówka wietnamska smakuje genialnie jako dodatek do mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kossovskiy
Dorota Gepert

Nie jesteś mistrzem kuchni azjatyckiej? Surówka z młodej kapusty to dobry pretekst, by zacząć tę przygodę. Wcale nie jest trudno przygotować tego typu dodatek do obiadu, a właśnie mamy szczyt sezonu na potrzebne do niej warzywa.

Ze straganu

Jeszcze dziś możesz kupić na straganie najważniejsze składniki tej surówki. To młode warzywa, marchewka, cebula, a przede wszystkim kapusta. Teraz warto ją jeść jak najczęściej, właśnie na surowo. Zawiera wtedy najwięcej witamin, przede wszystkim C, K, A, z grupy B, a także sporo kwasu foliowego. Ma również wapń, magnez oraz fosfor. Jest niskokaloryczna. Kapusta pomaga regulować pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza i odkwasza organizmu, wspomaga układ odpornościowy. Duszoną kapustę z koperkiem jadłaś już kilka razy w tym sezonie? Czas na surówkę wietnamską!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Azjatycki posmak

Składniki na surówkę kupisz na straganie, ale by ją doprawić, trzeba zaopatrzyć się w azjatyckie produkty. To sos rybny i ocet ryżowy. Warto je mieć w kuchennej szafce, bo przydają się do większości potraw nie tylko wietnamskich, ale i tajskich czy chińskich. Do listy zakupów dorzuć też limonkę i papryczkę chili. Bez nich też Azjaci nie wyobrażają sobie swoich dań. W przepisie na sos jest też cukier. W kuchni wietnamskiej smaki powinny się łagodnie przenikać. Ta surówka jest więc ostra, słodka i kwaśna jednocześnie. Pasuje do większości mięs, które przygotowujemy na drugie danie, a także do potraw z grilla.

Surówka z młodej kapusty po wietnamsku — przepis

Składniki:

  • połówka główki młodej kapusty,
  • 2 młode marchewki,
  • młoda cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • kilka gałązek mięty.

Na sos:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • sok z połowy limonki,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kapustę, dokładnie osusz, a następnie wykrój głąb. Drobno ją poszatkuj i przełóż ją dużej miski.
  2. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Młodą cebulę pokrój w cienkie piórka. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją jak najdrobniej. Posiekaj listki mięty.
  3. Tak przygotowane warzywa i miętę dodaj do kapusty, wymieszaj.
  4. Przygotowanie sosu zacznij od przeciśnięcia przez praskę czosnku. Dodaj do niego sok z limonki, ocet ryżowy, sos rybny, cukier oraz olej. Dobrze wymieszaj składniki i dopraw sos świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Polej przygotowanym sosem surówkę i wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem