PrzepisObiadKotlety schabowe w sosie z kolorowej papryki pokochała cała rodzina. Lepsze niż te z patelni

Kotlety schabowe w sosie z kolorowej papryki pokochała cała rodzina. Lepsze niż te z patelni

Kotlety smażone to jedno z naszych ulubionych dań, ale to przecież niejedyny sposób na schab. Zwłaszcza latem warto go przygotowywać w warzywnych sosach. Będzie smacznie i lekko, a także kolorowo. Do tego przepisu możesz wykorzystać każdą paprykę.

Wieprzowina i papryka to udane połączenie
Wieprzowina i papryka to udane połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 16:51

Delikatny schab to doskonałe mięso do sosów. Duszony nabiera niebywałej miękkości. Może to aż doprowadzić do tego, że cienkie kawałki się rozpadną. Dlatego dobrze jest plastry schabu obsmażyć i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu warzywnego, by skrócić czas przygotowania potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest bezkonkurencyjna

Wieprzowina i papryka? To dobry duet smakowy. Do tego sosu możesz użyć papryki we wszystkich kolorach. Są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Szczególnie dużo ma jej czerwona papryka, nawet więcej niż cytryna. W przypadku tego warzywa ważne jest jeszcze to, że nie traci ona swoich wartości po upieczeniu czy ugotowaniu. Bez względu na to, w jakiej formie ją zjesz i tak zyskujesz dawkę witaminy C. Do tego jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika. Wspomaga metabolizm, dlatego sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Papryka ma także korzystne połączenie magnezu i witaminy B6, które łagodzą stres.

Jak wybrać najlepszą paprykę?

Na zakupach wybieraj papryki z twardą, napiętą skórką. Najlepiej przechowuj je w lodówce, w papierowej torebce, by nie traciły wilgoci. Wtedy mogą w dobrej kondycji przetrwać całkiem długo, bo nawet do tygodnia. Papryka jest idealna do faszerowania, a także świetnie sprawdza się w sezonowych potrawach jednogarnkowych, jak leczo czy ratatuj. Wolisz coś mięsnego? Ten przepis na schab w sosie jest rewelacyjny.

Kotlety schabowe w sosie paprykowym — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 papryki: czerwona, zielona i żółta,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka warzywna,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • po 2 łyżki masła i oleju,
  • sól, pieprz i papryka do smaku,
  • natka pietruszki, koperek albo inna ulubiona zielenina do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.
  2. Zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu cebulę z czosnkiem, a potem dodaj paprykę. Smaż kilka minut.
  3. Kostkę warzywną rozpuścić w 250 ml wrzątku. Dodaj przecier pomidorowy i sos sojowy, a następnie wlej całość do warzyw. Dopraw do smaku i gotuj około 10 minut.
  4. Schab pokrój na cienkie kawałki i lekko rozbij. Dopraw go, obtocz w mące i szybko obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Kotlety schabowe przekładaj do sosu i duś przez około kwadrans.
  6. Schab w sosie podawaj posypany zieleniną. Idealnie pasuje do niego ryż.
schabpaprykaprzepis na sos
Wybrane dla Ciebie