Kotlety schabowe w sosie z kolorowej papryki pokochała cała rodzina. Lepsze niż te z patelni

Kotlety smażone to jedno z naszych ulubionych dań, ale to przecież niejedyny sposób na schab. Zwłaszcza latem warto go przygotowywać w warzywnych sosach. Będzie smacznie i lekko, a także kolorowo. Do tego przepisu możesz wykorzystać każdą paprykę.

Wieprzowina i papryka to udane połączenie. Wieprzowina i papryka to udane połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Delikatny schab to doskonałe mięso do sosów. Duszony nabiera niebywałej miękkości. Może to aż doprowadzić do tego, że cienkie kawałki się rozpadną. Dlatego dobrze jest plastry schabu obsmażyć i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu warzywnego, by skrócić czas przygotowania potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Jest bezkonkurencyjna

Wieprzowina i papryka? To dobry duet smakowy. Do tego sosu możesz użyć papryki we wszystkich kolorach. Są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Szczególnie dużo ma jej czerwona papryka, nawet więcej niż cytryna. W przypadku tego warzywa ważne jest jeszcze to, że nie traci ona swoich wartości po upieczeniu czy ugotowaniu. Bez względu na to, w jakiej formie ją zjesz i tak zyskujesz dawkę witaminy C. Do tego jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika. Wspomaga metabolizm, dlatego sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Papryka ma także korzystne połączenie magnezu i witaminy B6, które łagodzą stres.

Jak wybrać najlepszą paprykę?

Na zakupach wybieraj papryki z twardą, napiętą skórką. Najlepiej przechowuj je w lodówce, w papierowej torebce, by nie traciły wilgoci. Wtedy mogą w dobrej kondycji przetrwać całkiem długo, bo nawet do tygodnia. Papryka jest idealna do faszerowania, a także świetnie sprawdza się w sezonowych potrawach jednogarnkowych, jak leczo czy ratatuj. Wolisz coś mięsnego? Ten przepis na schab w sosie jest rewelacyjny.

Kotlety schabowe w sosie paprykowym — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 papryki: czerwona, zielona i żółta,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka warzywna,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • po 2 łyżki masła i oleju,
  • sól, pieprz i papryka do smaku,
  • natka pietruszki, koperek albo inna ulubiona zielenina do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.
  2. Zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu cebulę z czosnkiem, a potem dodaj paprykę. Smaż kilka minut.
  3. Kostkę warzywną rozpuścić w 250 ml wrzątku. Dodaj przecier pomidorowy i sos sojowy, a następnie wlej całość do warzyw. Dopraw do smaku i gotuj około 10 minut.
  4. Schab pokrój na cienkie kawałki i lekko rozbij. Dopraw go, obtocz w mące i szybko obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Kotlety schabowe przekładaj do sosu i duś przez około kwadrans.
  6. Schab w sosie podawaj posypany zieleniną. Idealnie pasuje do niego ryż.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej