PrzepisObiadKotlety schabowe w sosie z kolorowej papryki pokochała cała rodzina. Lepsze niż te z patelni

Kotlety schabowe w sosie z kolorowej papryki pokochała cała rodzina. Lepsze niż te z patelni

Wieprzowina i papryka to udane połączenie
Wieprzowina i papryka to udane połączenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 16:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety smażone to jedno z naszych ulubionych dań, ale to przecież niejedyny sposób na schab. Zwłaszcza latem warto go przygotowywać w warzywnych sosach. Będzie smacznie i lekko, a także kolorowo. Do tego przepisu możesz wykorzystać każdą paprykę.

Delikatny schab to doskonałe mięso do sosów. Duszony nabiera niebywałej miękkości. Może to aż doprowadzić do tego, że cienkie kawałki się rozpadną. Dlatego dobrze jest plastry schabu obsmażyć i włożyć do wcześniej przygotowanego sosu warzywnego, by skrócić czas przygotowania potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest bezkonkurencyjna

Wieprzowina i papryka? To dobry duet smakowy. Do tego sosu możesz użyć papryki we wszystkich kolorach. Są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Szczególnie dużo ma jej czerwona papryka, nawet więcej niż cytryna. W przypadku tego warzywa ważne jest jeszcze to, że nie traci ona swoich wartości po upieczeniu czy ugotowaniu. Bez względu na to, w jakiej formie ją zjesz i tak zyskujesz dawkę witaminy C. Do tego jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika. Wspomaga metabolizm, dlatego sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Papryka ma także korzystne połączenie magnezu i witaminy B6, które łagodzą stres.

Jak wybrać najlepszą paprykę?

Na zakupach wybieraj papryki z twardą, napiętą skórką. Najlepiej przechowuj je w lodówce, w papierowej torebce, by nie traciły wilgoci. Wtedy mogą w dobrej kondycji przetrwać całkiem długo, bo nawet do tygodnia. Papryka jest idealna do faszerowania, a także świetnie sprawdza się w sezonowych potrawach jednogarnkowych, jak leczo czy ratatuj. Wolisz coś mięsnego? Ten przepis na schab w sosie jest rewelacyjny.

Kotlety schabowe w sosie paprykowym — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 papryki: czerwona, zielona i żółta,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kostka warzywna,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • po 2 łyżki masła i oleju,
  • sól, pieprz i papryka do smaku,
  • natka pietruszki, koperek albo inna ulubiona zielenina do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.
  2. Zeszklij na patelni na rozgrzanym tłuszczu cebulę z czosnkiem, a potem dodaj paprykę. Smaż kilka minut.
  3. Kostkę warzywną rozpuścić w 250 ml wrzątku. Dodaj przecier pomidorowy i sos sojowy, a następnie wlej całość do warzyw. Dopraw do smaku i gotuj około 10 minut.
  4. Schab pokrój na cienkie kawałki i lekko rozbij. Dopraw go, obtocz w mące i szybko obsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Kotlety schabowe przekładaj do sosu i duś przez około kwadrans.
  6. Schab w sosie podawaj posypany zieleniną. Idealnie pasuje do niego ryż.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także