InspiracjeWęgrzy robią leczo tylko z tym kontrowersyjnym dodatkiem. Polacy nie dowierzają i łapią się za głowę

Węgrzy robią leczo tylko z tym kontrowersyjnym dodatkiem. Polacy nie dowierzają i łapią się za głowę

Tradycyjne węgierskie leczo może cię zaskoczyć tym składnikiem.
Tradycyjne węgierskie leczo może cię zaskoczyć tym składnikiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charlotte von Elm

05.08.2024 15:46, aktual.: 05.08.2024 17:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O tej porze roku potrawy z sezonowych warzyw są bardzo popularne. Lekkie, pożywne, szybkie do przygotowania. Jedna z nich to leczo, chyba najbardziej znane węgierskie danie na świecie. Jak się okazuje, Węgrzy przygotowują leczo zupełnie inaczej, niż mogłoby nam się wydawać. Chodzi o pewien tradycyjny dodatek...

Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań węgierskiej kuchni. Pierwotnie przygotowywane było przez pasterzy, a z czasem zdobyło wielką popularność. Jak to potrawa dla osób ciężko pracujących, nie mogło być lekkie i delikatne. Leczo sycące i treściwe? Właśnie takie lubią Węgrzy do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To nie zupa

Węgierskie, czyli oryginalne lecsó w niczym nie przypomina zupy, ani warzyw w sosie. To gęsta, aromatyczna potrawa. To tylko kilka składników, ale perfekcyjnie przygotowanych i zgranych. Węgrzy nie dodają do leczo przede wszystkim cukinii, która mogłaby je nieco rozwodnić. Nie uznają też w tym przepisie pieczarek, które są często spotykane w spolszczonej wersji tej potrawy.

Nie boją się tego tłuszczu

Węgrzy gotują leczo tak, że powstaje gęste danie warzywne z odrobiną sosu. W podstawowej wersji składa się tylko z cebuli, papryki i pomidorów, które nie są rozgotowane. Podduszone i przesmażone w taki sposób, że pozostają jędrne. W dużym stopniu zapewnia to tłuszcz, po który sięgają Węgrzy przygotowując leczo. Obsmażają warzywa na smalcu i wcale się tego nie boją. Uważają, że tylko ten, dla wielu kontrowersyjny dodatek, zapewnia odpowiedni smak i konsystencję ich ulubionej potrawie.

Zawsze kolorowo

Papryka to główny składnik leczo, który nadaje mu charakter. Co do jej wyboru, panuje zupełna dowolność. Węgrzy wybierają zarówno łagodne, jak i pikantne wersje tego warzywa. Dlatego lubią paprykę białą, którą często łączą z paprykami w innych kolorach. Całość solidnie doprawiają papryką w proszku. A jak dodają kiełbasę, to wiadomo paprykową.

Tradycyjne leczo węgierskie

Składniki:

  • 500 g papryki (dowolnej, najlepiej w równych kolorach),
  • 300 g dojrzałych, mięsistych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g najlepiej węgierskiej kiełbasy paprykowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • smalec do smażenia,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj i pokrój papryki w kostkę, pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie również pokrój. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w plasterki lub kostkę.
  2. Na rozgrzanym smalcu, wystarczy łyżka, zeszklij cebulę. Zdejmij rondel z palnika, posyp cebulę papryką w proszku, wymieszaj i postawić znów na ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory, potem dopraw je solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Dusić 10 minut. Potem dorzuć kiełbasę, można ją wcześniej podsmażyć.
  5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także