InspiracjeWęgrzy robią leczo tylko z tym kontrowersyjnym dodatkiem. Polacy nie dowierzają i łapią się za głowę

Węgrzy robią leczo tylko z tym kontrowersyjnym dodatkiem. Polacy nie dowierzają i łapią się za głowę

O tej porze roku potrawy z sezonowych warzyw są bardzo popularne. Lekkie, pożywne, szybkie do przygotowania. Jedna z nich to leczo, chyba najbardziej znane węgierskie danie na świecie. Jak się okazuje, Węgrzy przygotowują leczo zupełnie inaczej, niż mogłoby nam się wydawać. Chodzi o pewien tradycyjny dodatek...

Tradycyjne węgierskie leczo może cię zaskoczyć tym składnikiem.
Tradycyjne węgierskie leczo może cię zaskoczyć tym składnikiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charlotte von Elm

05.08.2024 | aktual.: 05.08.2024 17:13

Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań węgierskiej kuchni. Pierwotnie przygotowywane było przez pasterzy, a z czasem zdobyło wielką popularność. Jak to potrawa dla osób ciężko pracujących, nie mogło być lekkie i delikatne. Leczo sycące i treściwe? Właśnie takie lubią Węgrzy do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To nie zupa

Węgierskie, czyli oryginalne lecsó w niczym nie przypomina zupy, ani warzyw w sosie. To gęsta, aromatyczna potrawa. To tylko kilka składników, ale perfekcyjnie przygotowanych i zgranych. Węgrzy nie dodają do leczo przede wszystkim cukinii, która mogłaby je nieco rozwodnić. Nie uznają też w tym przepisie pieczarek, które są często spotykane w spolszczonej wersji tej potrawy.

Nie boją się tego tłuszczu

Węgrzy gotują leczo tak, że powstaje gęste danie warzywne z odrobiną sosu. W podstawowej wersji składa się tylko z cebuli, papryki i pomidorów, które nie są rozgotowane. Podduszone i przesmażone w taki sposób, że pozostają jędrne. W dużym stopniu zapewnia to tłuszcz, po który sięgają Węgrzy przygotowując leczo. Obsmażają warzywa na smalcu i wcale się tego nie boją. Uważają, że tylko ten, dla wielu kontrowersyjny dodatek, zapewnia odpowiedni smak i konsystencję ich ulubionej potrawie.

Zawsze kolorowo

Papryka to główny składnik leczo, który nadaje mu charakter. Co do jej wyboru, panuje zupełna dowolność. Węgrzy wybierają zarówno łagodne, jak i pikantne wersje tego warzywa. Dlatego lubią paprykę białą, którą często łączą z paprykami w innych kolorach. Całość solidnie doprawiają papryką w proszku. A jak dodają kiełbasę, to wiadomo paprykową.

Tradycyjne leczo węgierskie

Składniki:

  • 500 g papryki (dowolnej, najlepiej w równych kolorach),
  • 300 g dojrzałych, mięsistych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g najlepiej węgierskiej kiełbasy paprykowej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • smalec do smażenia,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyj i pokrój papryki w kostkę, pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie również pokrój. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w plasterki lub kostkę.
  2. Na rozgrzanym smalcu, wystarczy łyżka, zeszklij cebulę. Zdejmij rondel z palnika, posyp cebulę papryką w proszku, wymieszaj i postawić znów na ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory, potem dopraw je solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Dusić 10 minut. Potem dorzuć kiełbasę, można ją wcześniej podsmażyć.
  5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe.
leczokuchnia węgierskawarzywa