Węgrzy robią leczo tylko z tym kontrowersyjnym dodatkiem. Polacy nie dowierzają i łapią się za głowę
O tej porze roku potrawy z sezonowych warzyw są bardzo popularne. Lekkie, pożywne, szybkie do przygotowania. Jedna z nich to leczo, chyba najbardziej znane węgierskie danie na świecie. Jak się okazuje, Węgrzy przygotowują leczo zupełnie inaczej, niż mogłoby nam się wydawać. Chodzi o pewien tradycyjny dodatek...
05.08.2024 | aktual.: 05.08.2024 17:13
Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań węgierskiej kuchni. Pierwotnie przygotowywane było przez pasterzy, a z czasem zdobyło wielką popularność. Jak to potrawa dla osób ciężko pracujących, nie mogło być lekkie i delikatne. Leczo sycące i treściwe? Właśnie takie lubią Węgrzy do dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To nie zupa
Węgierskie, czyli oryginalne lecsó w niczym nie przypomina zupy, ani warzyw w sosie. To gęsta, aromatyczna potrawa. To tylko kilka składników, ale perfekcyjnie przygotowanych i zgranych. Węgrzy nie dodają do leczo przede wszystkim cukinii, która mogłaby je nieco rozwodnić. Nie uznają też w tym przepisie pieczarek, które są często spotykane w spolszczonej wersji tej potrawy.
Nie boją się tego tłuszczu
Węgrzy gotują leczo tak, że powstaje gęste danie warzywne z odrobiną sosu. W podstawowej wersji składa się tylko z cebuli, papryki i pomidorów, które nie są rozgotowane. Podduszone i przesmażone w taki sposób, że pozostają jędrne. W dużym stopniu zapewnia to tłuszcz, po który sięgają Węgrzy przygotowując leczo. Obsmażają warzywa na smalcu i wcale się tego nie boją. Uważają, że tylko ten, dla wielu kontrowersyjny dodatek, zapewnia odpowiedni smak i konsystencję ich ulubionej potrawie.
Zawsze kolorowo
Papryka to główny składnik leczo, który nadaje mu charakter. Co do jej wyboru, panuje zupełna dowolność. Węgrzy wybierają zarówno łagodne, jak i pikantne wersje tego warzywa. Dlatego lubią paprykę białą, którą często łączą z paprykami w innych kolorach. Całość solidnie doprawiają papryką w proszku. A jak dodają kiełbasę, to wiadomo paprykową.
Tradycyjne leczo węgierskie
Składniki:
- 500 g papryki (dowolnej, najlepiej w równych kolorach),
- 300 g dojrzałych, mięsistych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 150 g najlepiej węgierskiej kiełbasy paprykowej,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- smalec do smażenia,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyj i pokrój papryki w kostkę, pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie również pokrój. Cebulę pokrój w piórka, a kiełbasę w plasterki lub kostkę.
- Na rozgrzanym smalcu, wystarczy łyżka, zeszklij cebulę. Zdejmij rondel z palnika, posyp cebulę papryką w proszku, wymieszaj i postawić znów na ogniu.
- Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory, potem dopraw je solą i pieprzem, wymieszaj.
- Dusić 10 minut. Potem dorzuć kiełbasę, można ją wcześniej podsmażyć.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe.