Zdrowa jajecznica, którą zajadają się w Turcji. Ekspresowo robię ją w domu

Jakiś czas temu furorę w sieci zrobiły jajka po turecku. A teraz przyszedł czas na kolejną potrawę. Menemen, który można porównać do jajecznicy, to także świetna propozycja na śniadanie. Do jej przygotowania potrzebne są również sezonowe warzywa. Smakuje obłędnie, a jest gotowa w kilka minut.

Menemen, czyli turecki sposób na jajka.
Menemen, czyli turecki sposób na jajka.
Źródło zdjęć: © Getty Images,

02.08.2024 08:11

Dietetycy twierdzą, że śniadanie z jajkami w roli głównej należy do jednych z najzdrowszych. To spora porcja białka, która dodaje energii i zaspokaja na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień. A gdy jeszcze doda się do nich warzywa... korzyści będzie jeszcze więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj warzywa

Ważne składniki menemenu, czyli tureckiej jajecznicy są także warzywa. Potrzebne będą pomidory i zielona papryka, które zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Prozdrowotnych właściwości mają zresztą dużo więcej. Pomidory są bogate w żelazo, potas, magnez, a dodatkowo są źródłem witamin i kwasu foliowego. W papryce kryją się także witaminy i flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych. Te warzywa to także dobre źródła błonnika. Warto go mieć w diecie już od rana, bo wspiera pracę układu pokarmowego.

Kilka przypraw

Każdy, kto choć raz robił jajecznicę, nie będzie miał problemu z przygotowaniem jej w wersji tureckiej. Zacznij od obrania i przygotowania warzyw. Następnie należy przesmażyć je. Turcy używają oliwy z oliwek, która nadaje potrawie charakterystycznego posmaku. Można ją zastąpić olejem lub masłem. Dopiero na podsmażone warzywa wbija się jajka i wszystko dokładnie miesza. Aby potrawa miała orientalny posmak, dobrze jest użyć takich przypraw jak kumin, kozieradka, czy kolendra.

Menemen, czyli jajecznica po turecku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 1 cebula,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 1 papryka zielona ostra,
  • kumin, kozieradka, papryk, sól, pieprz do smaku,
  • drobno posiekana natka pietruszki do podania,
  • oliwa, olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę potnij w cienkie plastry, pozbądź się ze środka gniazd nasiennych.
  2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do podsmażonej wcześniej cebuli razem z resztą warzyw. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
  3. Następnie dopraw warzywa do smaku, wymieszaj.
  4. Na koniec wbij jajka i wymieszaj wszystkie składniki. Menemen posyp posiekaną natką pietruszki.



jajecznicadietawarzywa
Wybrane dla Ciebie