Zdrowa jajecznica, którą zajadają się w Turcji. Ekspresowo robię ją w domu
Jakiś czas temu furorę w sieci zrobiły jajka po turecku. A teraz przyszedł czas na kolejną potrawę. Menemen, który można porównać do jajecznicy, to także świetna propozycja na śniadanie. Do jej przygotowania potrzebne są również sezonowe warzywa. Smakuje obłędnie, a jest gotowa w kilka minut.
Dietetycy twierdzą, że śniadanie z jajkami w roli głównej należy do jednych z najzdrowszych. To spora porcja białka, która dodaje energii i zaspokaja na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień. A gdy jeszcze doda się do nich warzywa... korzyści będzie jeszcze więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Dodaj warzywa
Ważne składniki menemenu, czyli tureckiej jajecznicy są także warzywa. Potrzebne będą pomidory i zielona papryka, które zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Prozdrowotnych właściwości mają zresztą dużo więcej. Pomidory są bogate w żelazo, potas, magnez, a dodatkowo są źródłem witamin i kwasu foliowego. W papryce kryją się także witaminy i flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych. Te warzywa to także dobre źródła błonnika. Warto go mieć w diecie już od rana, bo wspiera pracę układu pokarmowego.
Kilka przypraw
Każdy, kto choć raz robił jajecznicę, nie będzie miał problemu z przygotowaniem jej w wersji tureckiej. Zacznij od obrania i przygotowania warzyw. Następnie należy przesmażyć je. Turcy używają oliwy z oliwek, która nadaje potrawie charakterystycznego posmaku. Można ją zastąpić olejem lub masłem. Dopiero na podsmażone warzywa wbija się jajka i wszystko dokładnie miesza. Aby potrawa miała orientalny posmak, dobrze jest użyć takich przypraw jak kumin, kozieradka, czy kolendra.
Menemen, czyli jajecznica po turecku
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 cebula,
- 4-6 ząbków czosnku,
- 1 papryka zielona ostra,
- kumin, kozieradka, papryk, sól, pieprz do smaku,
- drobno posiekana natka pietruszki do podania,
- oliwa, olej lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę potnij w cienkie plastry, pozbądź się ze środka gniazd nasiennych.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do podsmażonej wcześniej cebuli razem z resztą warzyw. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
- Następnie dopraw warzywa do smaku, wymieszaj.
- Na koniec wbij jajka i wymieszaj wszystkie składniki. Menemen posyp posiekaną natką pietruszki.