Zdrowa jajecznica, którą zajadają się w Turcji. Ekspresowo robię ją w domu

Jakiś czas temu furorę w sieci zrobiły jajka po turecku. A teraz przyszedł czas na kolejną potrawę. Menemen, który można porównać do jajecznicy, to także świetna propozycja na śniadanie. Do jej przygotowania potrzebne są również sezonowe warzywa. Smakuje obłędnie, a jest gotowa w kilka minut.

Menemen, czyli turecki sposób na jajka.
Menemen, czyli turecki sposób na jajka.
Źródło zdjęć: © Getty Images,

Dietetycy twierdzą, że śniadanie z jajkami w roli głównej należy do jednych z najzdrowszych. To spora porcja białka, która dodaje energii i zaspokaja na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień. A gdy jeszcze doda się do nich warzywa... korzyści będzie jeszcze więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste

Dodaj warzywa

Ważne składniki menemenu, czyli tureckiej jajecznicy są także warzywa. Potrzebne będą pomidory i zielona papryka, które zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki. Prozdrowotnych właściwości mają zresztą dużo więcej. Pomidory są bogate w żelazo, potas, magnez, a dodatkowo są źródłem witamin i kwasu foliowego. W papryce kryją się także witaminy i flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych. Te warzywa to także dobre źródła błonnika. Warto go mieć w diecie już od rana, bo wspiera pracę układu pokarmowego.

Kilka przypraw

Każdy, kto choć raz robił jajecznicę, nie będzie miał problemu z przygotowaniem jej w wersji tureckiej. Zacznij od obrania i przygotowania warzyw. Następnie należy przesmażyć je. Turcy używają oliwy z oliwek, która nadaje potrawie charakterystycznego posmaku. Można ją zastąpić olejem lub masłem. Dopiero na podsmażone warzywa wbija się jajka i wszystko dokładnie miesza. Aby potrawa miała orientalny posmak, dobrze jest użyć takich przypraw jak kumin, kozieradka, czy kolendra.

Menemen, czyli jajecznica po turecku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 1 cebula,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 1 papryka zielona ostra,
  • kumin, kozieradka, papryk, sól, pieprz do smaku,
  • drobno posiekana natka pietruszki do podania,
  • oliwa, olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę potnij w cienkie plastry, pozbądź się ze środka gniazd nasiennych.
  2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do podsmażonej wcześniej cebuli razem z resztą warzyw. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
  3. Następnie dopraw warzywa do smaku, wymieszaj.
  4. Na koniec wbij jajka i wymieszaj wszystkie składniki. Menemen posyp posiekaną natką pietruszki.



jajecznicadietawarzywa

Wybrane dla Ciebie