Z krótkiego pobytu w Bolonii przywiozłam ten przepis. Leczo się może przy nim schować

O tej porze roku królują potrawy jednogarnkowe z dojrzałymi pomidorami, słodką papryką i delikatną cukinią w roli głównej. Węgrzy mają swoje leczo, Francuzi ratatuj, a Włosi właśnie friggione. Cieszę się, że do mojej kolekcji dołączył przepis na tę ostatnią potrawę.

Do tej potrawy są potrzebne sezonowe warzywa. Do tej potrawy są potrzebne sezonowe warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Włoską kuchnię najczęściej kojarzymy z pizzą i pastą. Jednak znanych potraw z Italii jest znacznie więcej. Bolonia, to stolica regionu Emilia-Romania i właśnie tam powstało wiele kulinarnych arcydzieł, np. receptura ragù, czyli mięsnego sosu do makaronu, wyśmienite tortellini, placki piadine, a także warzywne friggione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Nawet z kromką chleba

Za dźwięczną nazwą friggione kryje się prosta i pyszna potrawa jednogarnkowa na bazie sezonowych warzyw. Można ją jeść na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do wędlin, grzanek czy świeżego pieczywa, ale sprawdza się również jako sałatka do dań głównych. Mnie bardzo smakuje jako samodzielne danie z kromką chleba. Dobrze komponuje się także z polentą, uwielbianą przez Włochów masą z mąki kukurydzianej gotowanej w wodzie lub mleku.

W tym przepisie jest przepyszna

Friggione można wymienić w jednym szeregu z ratatujem i leczo. Jednak te potrawy, mimo podobnych składników zawsze coś różni. Włosi w swoim daniu stawiają na cebulę, jest jej dużo i jest wyczuwalna, ale jej smak staje się w friggione niezwykle delikatny. Musi być długo duszona. Drugim ważnym składnikiem są świeże, soczyste pomidory. To podstawa tego sosu. Pozostałe warzywa są już tylko dodatkami, które zmieniają się w zależności od rejonu. I dlatego też przepisów na friggione jest mnóstwo.

Tak to jest z domowymi, popularnymi potrawami, każdy je robi nieco inaczej. Najczęściej dodaje się paprykę, cukinię, bakłażany, a czasami nawet kiełbasę. I jak zwykle w przypadku potraw jednogarnkowych, warto ją zrobić dzień wcześniej. Wtedy wszystkie smaki idealnie się "przegryzą".

Włoskie friggione — przepis

Składniki:

  • 2 kg białej cebuli,
  • 300 g pomidorów,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli,
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • cukinia, papryka, bakłażan (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, następnie pokrój w cienkie piórka.
  2. Przełóż ją do naczynia, dodaj 1 łyżeczkę soli gruboziarnistej i 2 łyżeczki cukru.
  3. Cebule wymieszaj z przyprawami, przykryj i odstaw na ok. 4-5 godz. Im dłużej będzie marynowana, tym będzie słodsza, delikatniejsza i straci więcej wody.
  4. W garnku rozpuść smalec lub masło klarowane, następnie przesmaż zamarynowaną cebulę.
  5. Duś ją na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  6. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Dodaj je, gdy cebula nabierze lekko brązowego odcienia. Duś pół godziny.
  7. Jeśli chcesz dorzucić cukinię, bakłażana czy paprykę — oczyść je, pokrój w kostkę, a potem przesmaż na oliwie i dodaj do sosu.
  8. Duś, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw jeszcze friggione solą, pieprzem, natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej