Szybki obiad na upał. Zrobisz bez długiego stania przy rozgrzanej kuchence

Gdy żar leje się z nieba, gotowanie zmienia się w koszmar. Warto więc postawić na pożywne dania jednogarnkowe. Im więcej palników działa, tym jeszcze cieplej... Jednak to nie jedyny powód, by wypróbować tę potrawę. Jest pyszna i pełna sezonowych warzyw.

Fasolka szparagowa z mięsem w pomidorachFasolka szparagowa z mięsem w pomidorach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Евгений Логвиненко
Dorota Gepert

Latem im mniej czasu przy rozgrzanej kuchence, tym lepiej. Upały jeszcze szybko nas nie opuszczą, dlatego podrzucam przepis na danie jednogarnkowe. Fasolkę można do niego ugotować wcześniej. Zapewniam, że naje się cała rodzina i wszyscy będą zadowoleni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Kuchenka odpoczywa

Zupa, a na drugie ziemniaki i kotlety... niby to dobry obiad, ale jednak żeby go przygotować, potrzeba rozgrzać kilka palników. Latem lepiej tego unikać. Dlatego teraz przepisy na dania jednogarnkowe mogą być na wagę złota. Szukasz takich pomysłów i lubisz fasolkę szparagową? Mam coś dla ciebie. Nie obawiaj się, że się nie najesz, bo będzie też dodatek mięsny.

Szybki obiad na upał. Inaczej niż zwykle

Obiad bez ziemniaków? Nawet jeśli masz bardzo tradycyjne podejście do posiłków, to warto przekonać się do tej zmiany. Po daniu na bazie fasolki szparagowej długo nie pomyślisz o czymś do jedzenia. W tym sezonowym warzywie jest sporo białka i błonnika, przez co poczucie sytości pozostaje na długo. 

Strączki zawierają też dużo kwasu foliowego i witamin. Do tego fasolka szparagowa ma niewiele kalorii. Jest więc idealna do lekkich posiłków, a zwłaszcza sałatek. Jednak kiedy dorzucisz do niej mięso i jeszcze kilka dodatków, będzie bazą pysznego dania jednogarnkowego.

Fasolka szparagowa z mięsem i pomidorami — przepis

Składniki:

  • 800 g fasolki szparagowej - żółtej lub mieszanej,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki,
  • ser żółty starty do smaku,
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, bazylia do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść, przytnij końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na dobrze rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do warzyw dodaj mięso. Przypraw do smaku, przesmażaj i często mieszaj.
  4. Gdy woda odparuje, dołóż pomidory i chwilę duś pod przykryciem.
  5. Później dodaj ugotowaną fasolkę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Danie przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz drobno posiekaną bazylią.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem