Szybki obiad na upał. Zrobisz bez długiego stania przy rozgrzanej kuchence

Gdy żar leje się z nieba, gotowanie zmienia się w koszmar. Warto więc postawić na pożywne dania jednogarnkowe. Im więcej palników działa, tym jeszcze cieplej... Jednak to nie jedyny powód, by wypróbować tę potrawę. Jest pyszna i pełna sezonowych warzyw.

Fasolka szparagowa z mięsem w pomidorachFasolka szparagowa z mięsem w pomidorach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Евгений Логвиненко
Dorota Gepert

Latem im mniej czasu przy rozgrzanej kuchence, tym lepiej. Upały jeszcze szybko nas nie opuszczą, dlatego podrzucam przepis na danie jednogarnkowe. Fasolkę można do niego ugotować wcześniej. Zapewniam, że naje się cała rodzina i wszyscy będą zadowoleni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Kuchenka odpoczywa

Zupa, a na drugie ziemniaki i kotlety... niby to dobry obiad, ale jednak żeby go przygotować, potrzeba rozgrzać kilka palników. Latem lepiej tego unikać. Dlatego teraz przepisy na dania jednogarnkowe mogą być na wagę złota. Szukasz takich pomysłów i lubisz fasolkę szparagową? Mam coś dla ciebie. Nie obawiaj się, że się nie najesz, bo będzie też dodatek mięsny.

Szybki obiad na upał. Inaczej niż zwykle

Obiad bez ziemniaków? Nawet jeśli masz bardzo tradycyjne podejście do posiłków, to warto przekonać się do tej zmiany. Po daniu na bazie fasolki szparagowej długo nie pomyślisz o czymś do jedzenia. W tym sezonowym warzywie jest sporo białka i błonnika, przez co poczucie sytości pozostaje na długo. 

Strączki zawierają też dużo kwasu foliowego i witamin. Do tego fasolka szparagowa ma niewiele kalorii. Jest więc idealna do lekkich posiłków, a zwłaszcza sałatek. Jednak kiedy dorzucisz do niej mięso i jeszcze kilka dodatków, będzie bazą pysznego dania jednogarnkowego.

Fasolka szparagowa z mięsem i pomidorami — przepis

Składniki:

  • 800 g fasolki szparagowej - żółtej lub mieszanej,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki,
  • ser żółty starty do smaku,
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, bazylia do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść, przytnij końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na dobrze rozgrzanym oleju.
  3. Następnie do warzyw dodaj mięso. Przypraw do smaku, przesmażaj i często mieszaj.
  4. Gdy woda odparuje, dołóż pomidory i chwilę duś pod przykryciem.
  5. Później dodaj ugotowaną fasolkę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Danie przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz drobno posiekaną bazylią.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯