WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Nigdy nie łącz z ziemniakami. Zalega w jelitach przez wiele godzin i gnije

To połączenia sprawia, że ziemniaki pokazują swoje drugie oblicze. Nie można ich już wtedy nazwać zdrowymi warzywami. A właśnie w takim wydaniu lubimy je najbardziej i często jemy nawet kilka razy w tygodniu. Wyjaśniamy, o co chodzi.

Ziemniaki są zdrowsze bez tłustych dodatków. Ziemniaki są zdrowsze bez tłustych dodatków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ildi Papp
Dorota Gepert

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez ziemniaków. Na ich bazie powstaje wiele dań, ale przede wszystkim są ulubionym dodatkiem do obiadu. Dietetycy przestrzegają jednak przed pewnym połączeniem. Wyjątkowo nam nie służy.

Są zdrowe

Na świecie znanych jest prawie 4 tysiące odmian popularnego ziemniaka. Znamy je pod różnymi nazwami. Pyry, kartofle czy bulwy najczęściej jemy po ugotowaniu. Są wtedy niskokaloryczne i mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten. Są także bogate w błonnik, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia szybkie uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Brzuch cierpi

Ziemniaki mają wiele zalet, ale jednak w niektórych połączeniach kompletnie nam nie służą. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaki w połączeniu z białkiem zwierzęcym mogą dawać niekorzystną reakcję. Prowadzi to do przyspieszonego procesu fermentacji w żołądku. Co to oznacza? Dyskomfort, czyli wzdęcia, uczucie ciężkości i problemy trawienne. Ziemniaków więc lepiej nie podawać z tłustymi mięsami i sosami. Smażone mięso w połączeniu z ziemniakami, czyli wszelkie kotlety, mają wpływ na spowolnienie procesów trawiennych.

Jakie są objawy? Przede wszystkim bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Ziemniaków też lepiej nie serwować z tłustymi dodatkami, takimi jak skwarki i masło. Staną się wtedy kaloryczne i trudne do strawienia. Po takim posiłku można się dolegliwości brzusznych zgagi i wzrostu poziomu cukru we krwi.

Trzustka pracuje

Ziemniaki zjedzone wraz z tłuszczem sprawiają też, że trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, co oznacza wzrost poziomu cukru we krwi. Utrzymywanie się podwyższonego poziom cukru we krwi przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych powikłań, w tym uszkodzenia nerwów, naczyń krwionośnych. Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane w mundurkach, bo tracą wtedy najmniej witamin, na drugim miejscu – te przygotowane na parze, a na trzecim – zalane gorącą wodą i gotowane bezpośrednio po obraniu.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze