Nigdy nie łącz z ziemniakami. Zalega w jelitach przez wiele godzin i gnije
To połączenia sprawia, że ziemniaki pokazują swoje drugie oblicze. Nie można ich już wtedy nazwać zdrowymi warzywami. A właśnie w takim wydaniu lubimy je najbardziej i często jemy nawet kilka razy w tygodniu. Wyjaśniamy, o co chodzi.
16.07.2024 09:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez ziemniaków. Na ich bazie powstaje wiele dań, ale przede wszystkim są ulubionym dodatkiem do obiadu. Dietetycy przestrzegają jednak przed pewnym połączeniem. Wyjątkowo nam nie służy.
Są zdrowe
Na świecie znanych jest prawie 4 tysiące odmian popularnego ziemniaka. Znamy je pod różnymi nazwami. Pyry, kartofle czy bulwy najczęściej jemy po ugotowaniu. Są wtedy niskokaloryczne i mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają dużo witaminy C, fosfor, cynk, magnez, jod, miedź, mangan, witaminę A, witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten. Są także bogate w błonnik, który poprawia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia szybkie uczucie sytości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzuch cierpi
Ziemniaki mają wiele zalet, ale jednak w niektórych połączeniach kompletnie nam nie służą. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ziemniaki w połączeniu z białkiem zwierzęcym mogą dawać niekorzystną reakcję. Prowadzi to do przyspieszonego procesu fermentacji w żołądku. Co to oznacza? Dyskomfort, czyli wzdęcia, uczucie ciężkości i problemy trawienne. Ziemniaków więc lepiej nie podawać z tłustymi mięsami i sosami. Smażone mięso w połączeniu z ziemniakami, czyli wszelkie kotlety, mają wpływ na spowolnienie procesów trawiennych.
Jakie są objawy? Przede wszystkim bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Ziemniaków też lepiej nie serwować z tłustymi dodatkami, takimi jak skwarki i masło. Staną się wtedy kaloryczne i trudne do strawienia. Po takim posiłku można się dolegliwości brzusznych zgagi i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Trzustka pracuje
Ziemniaki zjedzone wraz z tłuszczem sprawiają też, że trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, co oznacza wzrost poziomu cukru we krwi. Utrzymywanie się podwyższonego poziom cukru we krwi przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych powikłań, w tym uszkodzenia nerwów, naczyń krwionośnych. Najbardziej wartościowe są ziemniaki gotowane w mundurkach, bo tracą wtedy najmniej witamin, na drugim miejscu – te przygotowane na parze, a na trzecim – zalane gorącą wodą i gotowane bezpośrednio po obraniu.