Makłowicz serwuje kotlety sto razy smaczniejsze od zwykłych mielonych. Przepis jest banalny

Makłowicz serwuje kotlety sto razy smaczniejsze od zwykłych mielonych. Przepis jest banalny
Makłowicz serwuje kotlety sto razy smaczniejsze od zwykłych mielonych. Przepis jest banalny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

15.07.2024 10:15, aktual.: 15.07.2024 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Któż z nas nie zna kotletów mielonych? To danie proste, tanie i uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Ale uwaga, uwaga! Robert Makłowicz ma dla was coś o wiele lepszego! Poznajcie kotlety pożarskie, które są sto razy smaczniejsze od zwykłych mielonych. Przepis jest banalnie prosty, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Nazwa potrawy może mylić, ale nie ma nic wspólnego ze strażą pożarną. Kotlety pożarskie wywodzą się od nazwiska księcia Pożarskiego, który na początku XVII wieku wygnał Polaków z Kremla. Abstrahując od historii, danie to jest jedną z najdelikatniejszych wersji kotletów przygotowywanych z białego drobiu.

Sekret przepisu Roberta Makłowicza tkwi w użyciu mięsa z indyka, które jest bardziej delikatne i soczyste niż wołowina czy wieprzowina. Do panierowania zamiast bułki tartej stosuje się roztrzepane białko, co nadaje kotletom wyjątkowej chrupkości i puszystości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na kotlety pożarskie według Makłowicza

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka,
  • 1 czerstwa pszenna bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1 pęczek koperku,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • mąka, jajko i bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Namocz bułkę w mleku, odciśnij ją i zmiel razem z mięsem z indyka.
  2. Dodaj żółtka utarte z masłem i dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.
  4. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą mięsną.
  5. Uformuj kotlety, obtocz je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  6. Smaż kotlety na klarowanym maśle na złoty kolor z obu stron.

Ciesz się smakiem wyjątkowych kotletów pożarskich i przekonaj się, że mogą one stać się hitem twojej kuchni. Dzięki prostemu przepisowi Roberta Makłowicza, przygotowanie tego dania jest banalnie proste, a efekt końcowy – niezwykle satysfakcjonujący. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także