PrzepisDeseryPamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Zrobisz je z zaledwie 4 składników

Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL‑u? Zrobisz je z zaledwie 4 składników

Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Możesz je zrobić z zaledwie 4 składników (fot. screen Youtube / @PRO100zmoSTU)
Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Możesz je zrobić z zaledwie 4 składników (fot. screen Youtube / @PRO100zmoSTU)
Źródło zdjęć: © YouTube

28.05.2024 12:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciepłe lody, czyli murzynki, to kultowy deser z czasów PRL-u, który do dziś rozbudza nostalgię w wielu osobach. Choć w sklepach nie są już tak popularne jak kiedyś, na szczęście przepis na ten pyszny deser jest łatwy i dostępny dla każdego. Wystarczą 4 proste składniki, aby przyrządzić murzynki w domowym zaciszu i przypomnieć sobie smak dzieciństwa.

Ciepłe lody, nazywane także "lodami murzynkami", były jednym z ulubionych deserów w czasach PRL-u. Dziś trudno je znaleźć na sklepowych półkach, ale na szczęście przepis na ten słodki przysmak przetrwał do dziś. Możesz samodzielnie przygotować te pyszne lody w domowym zaciszu, wykorzystując jedynie cztery podstawowe składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe lody – powrót do czasów PRL-u

Każdy, kto dorastał w czasach PRL-u, z pewnością pamięta ciepłe lody – słodki przysmak, który cieszył się ogromną popularnością. Były one dostępne w większości sklepów i uwielbiane przez dzieci, młodzież oraz dorosłych. Ciepłe lody to delikatna pianka w wafelku, pokryta polewą czekoladową, która rozpływała się w ustach. Dziś, gdy inne słodkości zdominowały rynek, ciepłe lody stały się rzadkością. Jednak dzięki prostemu przepisowi możesz łatwo odtworzyć smak dzieciństwa.

Murzynki - tylko 4 składniki i gotowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 ml soku z cytryny
  • 330 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • opcjonalnie: tabliczka czekolady i wafle

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść cukier puder, dodaj do niego wodę i sok z cytryny. Zagotuj syrop i gotuj przez około 3 minuty. Odstaw do ostudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno.
  3. Do białek cienkim strumyczkiem wlewaj chłodny syrop cukrowy, cały czas mieszając, aby uzyskać gładką i spójną masę.
  4. Gotową masę rozłóż na wafelkach.
  5. Do dekoracji rozpuść czekoladę w misce i polej nią murzynki. Poczekaj, aż czekolada zastygnie.

Voila! Twoje domowe murzynki są gotowe do jedzenia. Ten prosty deser z pewnością zachwyci całą rodzinę i przywoła miłe wspomnienia z czasów PRL-u.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także