Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Zrobisz je z zaledwie 4 składników

Ciepłe lody, czyli murzynki, to kultowy deser z czasów PRL-u, który do dziś rozbudza nostalgię w wielu osobach. Choć w sklepach nie są już tak popularne jak kiedyś, na szczęście przepis na ten pyszny deser jest łatwy i dostępny dla każdego. Wystarczą 4 proste składniki, aby przyrządzić murzynki w domowym zaciszu i przypomnieć sobie smak dzieciństwa.

Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Możesz je zrobić z zaledwie 4 składników (fot. screen Youtube / @PRO100zmoSTU)Pamiętasz ciepłe lody z czasów PRL-u? Możesz je zrobić z zaledwie 4 składników (fot. screen Youtube / @PRO100zmoSTU)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Ciepłe lody, nazywane także "lodami murzynkami", były jednym z ulubionych deserów w czasach PRL-u. Dziś trudno je znaleźć na sklepowych półkach, ale na szczęście przepis na ten słodki przysmak przetrwał do dziś. Możesz samodzielnie przygotować te pyszne lody w domowym zaciszu, wykorzystując jedynie cztery podstawowe składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Ciepłe lody – powrót do czasów PRL-u

Każdy, kto dorastał w czasach PRL-u, z pewnością pamięta ciepłe lody – słodki przysmak, który cieszył się ogromną popularnością. Były one dostępne w większości sklepów i uwielbiane przez dzieci, młodzież oraz dorosłych. Ciepłe lody to delikatna pianka w wafelku, pokryta polewą czekoladową, która rozpływała się w ustach. Dziś, gdy inne słodkości zdominowały rynek, ciepłe lody stały się rzadkością. Jednak dzięki prostemu przepisowi możesz łatwo odtworzyć smak dzieciństwa.

Murzynki - tylko 4 składniki i gotowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 80 ml soku z cytryny
  • 330 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • opcjonalnie: tabliczka czekolady i wafle

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść cukier puder, dodaj do niego wodę i sok z cytryny. Zagotuj syrop i gotuj przez około 3 minuty. Odstaw do ostudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno.
  3. Do białek cienkim strumyczkiem wlewaj chłodny syrop cukrowy, cały czas mieszając, aby uzyskać gładką i spójną masę.
  4. Gotową masę rozłóż na wafelkach.
  5. Do dekoracji rozpuść czekoladę w misce i polej nią murzynki. Poczekaj, aż czekolada zastygnie.

Voila! Twoje domowe murzynki są gotowe do jedzenia. Ten prosty deser z pewnością zachwyci całą rodzinę i przywoła miłe wspomnienia z czasów PRL-u.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇